Bo Zoran Janković vrnil odlikovanje, ki ga je dobil od Vladimirja Putina?

Slovenija 22. Mar 202214:19 > 17:50 3 komentarji
Zoran Janković
Borut Zivulovic /BOBO

Ljubljanski župan Janković poziva državo, naj uredi status ukrajinskih vrtčevskih otrok in njihovih staršev, ki bi zdaj morali plačevati polno ceno vrtca. Ali bo vrnil odlikovanje, ki ga je prejel od Putina, bo povedal na naslednji seji mestnega sveta, ali bo znova kandidiral za župana, pa 9. maja. Komu gre njegov glas na parlamentarnih volitvah, pa ni več skrivnost.

Ali bo ljubljanski župan Zoran Janković zaradi ruske agresije na Ukrajino vrnil odlikovanje, ki ga je leta 2017 dobil iz rok ruskega predsednika Vladimirja Putina, še ni znano. Kot je Janković povedal danes, bo to najprej sporočil ljubljanskim mestnim svetnikom na seji 11. aprila, potem pa tudi javnosti. Na začetku marca je Janković na vprašanje, ali namerava odlikovanje vrniti, odgovoril: “Jaz sem odlikovanje dobil za širjenje prijateljstva med Moskvo in Ljubljano, med Rusijo in Slovenijo, in do ruskega naroda gojim spoštovanje.”

Sta pa, kot je znano, po ruskem napadu na Ukrajino, odlikovanje vrnila nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač in podpolkovnik Marko Hlastec. 

Ali bo letos znova kandidiral za ljubljanskega župana, bo Janković povedal 9. maja, na dan zmage. Je pa že jasno, da bo na parlamentarnih volitvah glasoval za stranko Gibanje svoboda, ki jo vodi Robert Golob. Janković je bil na sobotni konvenciji Golobove stranke tudi častni gost. Kot pravi, se je je udeležil, ker je bil povabljen kot župan prestolnice in ker sta z Golobom v preteklosti že sodelovala. Prepričan je, da bo stranka Gibanje Svoboda ne volitvah zmagala.

Pred štirimi leti je Janković pred parlamentarnimi volitvami podprl Desus, ki ga je takrat vodil še vodil Karl Erjavec. Erjavec in Janković sta takrat podpisala dogovor o oblikovanju levega bloka, cilj tega dogovora pa je bil, da se Desus po volitvah ne bo povezoval s stranko SDS. A ko se je Desus na volitvah odrezal slabše, kot so v stranki pričakovali, je Erjavec kot eno od napak v kampanji označil tudi sklenitev predvolilnega pakta z Jankovićem, ki danes o tem pravi: “Listino za sklenitev levega bloka so takrat podpisali vsi poslanci stranke Desusa, tudi tisti, ki so nato svoje volilce izdali.”

Devet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine, je že vključenih v šolanje na Osnovni šoli Livada, je povedal ljubljanski župan Janković, še devet pa jih čaka na vključitev v šolanje. Večje probleme imajo po Jankovićevih besedah z vključevanjem vrtčevskih otrok, ki prihajajo iz Ukrajine. Dokler nimajo urejenih dokumentov, bi namreč njihovi starši morali plačevati 100-odsotni strošek plačila vrtca. Zato je Janković državo pozval k ureditvi teh plačil.

Energetika Ljubljana
Žiga Živulović jr./Bobo
Janković je na tiskovni konferenci zavrnil očitke energetskega svetovalca, nekdanjega ministra za energetiko in nekdanjega direktorja Sekretariata evropske Energetske skupnosti dr. Janeza Kopača, ki ga je v intervjuju za Delo pozval, naj ustavi projekt plinsko parne enote Te-Tol Ljubljana ter prekine pogodbo, ker dobavitelj opreme posla ni opravil v roku. Projekt je celo primerjal s Teš-6. Gre za projekt s katerim bi Energetika Ljubljana premog nadomestila z biomaso in zemeljskim plinom, več o njem lahko preberete v članku Energetika Ljubljana s premoga na plin in biomaso.
 “Kar je izjavil g. Kopač je brez smisla in govori neumnosti, ne da bi vedel, o čem govori,” je povedal Janković. Ob tem je dodal, da nihče ni mogel predvideti situacije, v kateri smo se znašli zaradi vojne v Ukrajini in posledičnega dviga cen zemeljskega plina, prav tako se na to ni dalo pripraviti. Projekt plinsko-parne enote je po Jankovićevih besedah v sklepni fazi in je 90-odstotno postavljen, zato bi ga bilo nesmiselno ustaviti, s tem pa bi dejansko dobili novi Teš 6, je še dodal. Kot je pojasnil, trenutno čakajo le še dva grelca, ki bosta tu predvidoma aprila, projekt po pogodbi mora biti zaključen do konca maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje