Janševo razmišljanje o podpori predlogu Levice vznemirilo KUL

Slovenija 17. Jan 202218:59 > 18. Jan 2022 07:00 2 komentarja

Z napovedjo, da bi lahko koalicija podprla predlog Levice za posvetovalni referendum o dohodnini, če ga bo mogoče izpeljati na isti dan kot državnozborske volitve, je premier Janez Janša stranke KUL močno vznemiril. Zavedajo se, da te referendumske zgodbe ne morejo dobiti, zato ni osamljeno razmišljanje, naj Levica predlog umakne.

Po petkovem posvetu koalicijskih strank in nekaterih njihovih podpornikov na Brdu pri Kranju je premier Janez Janša izpostavil možnost, da bi koalicija podprla predlog Levice, da se o zakonu o dohodnini izpelje posvetovalni referendum. “Naj se Slovenci odločijo, ali so za to, da se jim dvigne plača,” je dejal. Ob tem se je zavzel, da bi bil referendum na dan državnozborskih volitev, saj da ni smotrno, da bi ljudje dvakrat hodili na volišča in da bi nastali dvojni stroški. “Preverili bomo proceduro, če bo referendum možno sklicati na dan volitev,” je napovedal Janša.

S to napovedjo pa je stranke KUL močno vznemiril. Zavedajo se namreč, da se bodo volilci skušnjavi, da glasujejo za višjo neto plačo, težko uprli. To pa bi lahko prineslo tudi večjo naklonjenost Janševi SDS pri izpolnjevanju volilnega lističa. “Takšne referendumske zgodbe ne moremo zmagati. Tudi če bomo še tako poudarjali, da bo država ostala brez denarja, bodo ljudje rekli, da država tako ali tako samo zapravlja,” nam je dejal eden od sogovornikov iz vrst leve sredine.

“Volitve ne smejo biti referendum za višjo ali nižjo plačo, saj bi bila to škoda za celotno levosredinsko opozicijo,” je ocenil drugi sogovornik. V strankah KUL tako danes ni manjkalo ocen, da je bila zamisel Levice za posvetovalni referendum “nepremišljena” in celo “butasta”.

Na levi sredini so danes preračunavali, kako se izogniti, da bi referendum padel prav na 24. april, ko naj bi se po napovedi predsednika republika Boruta Pahorja odvile državnozborske volitve. Če bi predlog Levice obravnavali na seji državnega zbora, ki se bo začela zadnjega januarja, bi bilo sovpadanje malo verjetno. Zakon o referendumu in ljudski iniciativi namreč določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot trideset dni, več kot petinštirideset dni pa zgolj v primeru, če bosta za to glasovali dve tretjini navzočih poslancev. Ker pa levosredinske stranke podaljšanja roka ne bodo podprle – poslanci LMŠ, SD in SAB ne nameravajo glasovati niti za predloga Levice o razpisu posvetovalnega referenduma – bi se v primeru, da bi o tem odločali na januarsko-februarski seji,  45-dnevni rok za izpeljavo referenduma iztekel sredi marca.

Luka Mesec
Zajem naslova

Vendar pa so nam v kabinetu predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča danes povedali, da je obravnava predloga za posvetovalni referendum predvidena šele na seji parlamenta, ki se začne sredi marca. To pa bi pomenilo, da bi rok za izpeljavo referenduma ravno sovpadal z aprilskim datumom volitev. Zato v partnericah Levice ni osamljeno razmišljanje, da bi morala Meščeva stranka predlog za referendum umakniti. O tej možnosti naj bi spregovorili tudi na jutrišnjem sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin strank KUL. Na vprašanje, ali bi bila Levica to pripravljena storiti, danes odgovora nismo dobili. Kot so nam dejali v Levici, bodo vse odgovore glede predloga referenduma dali na jutrišnji novinarski konferenci.

Preračunavajo pa tudi v koaliciji. “Poslovniške možnosti o hkratnem referendumu in državnozborskih volitvah še preučujemo. To, kar je sprožil predsednik vlade, se je zdelo vsem na posvetu taktično zanimivo, je pa treba ugotoviti, ali je tudi formalno izvedljivo. Če to ni, ne bomo šli z glavo skozi zid. Iščemo torej vse možne opcije, ki jih omogoča poslovnik, vendar pa nismo sprejeli še nobene odločitve,” je za N1 dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je napovedal, bodo o tej temi vodje koalicijskih poslanskih skupin spregovorili na jutrišnjem rednem tedenskem sestanku.

Danijel Krivec
N1

Tudi Krivec je dopoldan izpostavil, da naj bi bila obravnava predloga Levice za posvetovalni referendum predvidena na redni seji državnega zbora, ki se bo začela zadnjega januarja. Hkrati pa je dodal, da lahko “kakšno glasovanje tudi prestavimo”. Popoldan pa je bilo mogoče v parlamentu celo slišati, da v SDS preigravajo možnost o zahtevi za sklic izredne seje, ki naj bi jo koalicija vložila že jutri. Kar pa bi pomenilo, da bi brez dvotretjinske večine za podaljšanje roka, ki  je vladajoči nimajo, odpadla možnost za sklic posvetovalnega referenduma na dan državnozborskih volitev. Ko smo Krivca danes popoldan ponovno poklicali in mu povedali, da bo po navedbah v Zorčičevem kabinetu in v delu opozicije predlog Levice prišel na vrsto na marčni seji, nam je ta dejal, da bi bil “marec v redu” in da potem razmišljanje o izredni seji državnega zbora ne bi bilo smiselno. “Jutri imamo koalicijo in se bomo odločili o teh stvareh,” je dodal Krivec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje