Javno soočenje, ki ga ne bo: Glas ljudstva razočaran nad premierjevo odločitvijo

Slovenija 27. Jun 202309:57 20 komentarjev
Robert Golob
Pred volitvami se je zdajšnji premier Robert Golob javnega soočenja, ki je potekalo 15. aprila 2022, udeležil. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Civilna iniciativa Glas ljudstva je za danes načrtovala javno soočenje predsednikov treh koalicijskih strank Gibanja Svoboda, SD in Levice, v enaki obliki, kot je potekalo lansko soočenje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami. Vendar je načrtovano soočenje odpovedala, saj se predsednik vlade Robert Golob soočenja ni bil pripravljen udeležiti. Prvo povolilno soočenje je tako prestavljeno na 20. september ob 17. uri.

V civilni iniciativi Glas ljudstva, ki je pred lanskimi državnozborskimi volitvami na Trgu republike organizirala javno soočenje strank in njihovih predsednikov, so po dobrem letu dni vladanja predsednike treh koalicijskih strank ponovno povabili na javno soočenje. V iniciativi pravijo, da “živ dialog s civilno družbo in širšo javnostjo ni zgolj prazna gesta ali oviranje vašega delovanja, temveč ključen del njenega spremljanja, razumevanja in podpore pri uresničevanju vaših zavez”.

Ob tem so vse tri koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levico opomnili, da so jih na javno soočenje že povabili konec maja, da bi lahko ljudstvu predstavili izpolnjevanje lastnih predvolilnih zavez in da jim bodo lahko tudi ljudje v živo postavili vprašanja, ki so zanje pomembna. A pravijo, da je premier Robert Golob povabilo na javno soočenje zavrnil.

“Razumemo, da so koalicijske stranke za nastalo zagato več tednov iskale rešitev in se nato tik pred zdajci odločile, da vse tri na soočenje namesto svojih predsednikov, ki so pred dobrim letom na enaki prireditvi osebno podali zaveze, pošljejo vodje svojih poslanskih skupin. Naj poudarimo, da je soočenje vodij poslanskih skupin dobrodošlo in ga z veseljem organiziramo, a ne kot nadomestek soočenja tistih, ki so na trgu zastavili svojo besedo,” trdijo v iniciativi Glas ljudstva.

Zato so v iniciativi soočenje, ki bi moralo potekati danes ob 19. uri na Trgu republike v Ljubljani, prestavili na 20. september ter nanj znova povabili vodje koalicijskih strank.

“Sodelovanje s civilno družbo je še vedno ena izmed ključnih zavez Svobode in jo tudi aktivno uresničujemo,” so v odzivu za STA zapisali v Gibanju Svoboda. Vabilo civilne iniciative so v stranki prejeli v začetku meseca brez predhodnega usklajevanja glede primernosti datuma.

V Gibanju Svoboda so poudarili, da je predsednik stranke Golob v predvolilnem soočenju svoje zaveze podal v imenu stranke, vodja poslanske skupine Borut Sajovic pa je prav tako eden izmed visokih predstavnikov stranke in zato po njihovi oceni primeren sogovornik za omenjeno soočenje.

V SD pojasnjujejo, da so se na tokratno povabilo iniciative Glas ljudstva odzvali, a ker se je termin dogodka prekrival z že dlje načrtovano potjo predsednice stranke SD Tanje Fajon v Južno Korejo, so zato zagotovili udeležbo vodje poslanske skupine Janija Prednika.

“Kot parlamentarna stranka za svoje delo odgovarjamo vsem volivkam in volivcem. Glede na vse argumente in našo socialdemokratsko usmeritev se tako vedno odločamo, da spremembe, o katerih odločamo, koristijo čim širši skupini ljudi. In vedno radi prisluhnemo različnim argumentom, zato smo v preteklosti gostili tudi Glas ljudstva, Inštitut 8. marec in številne druge posameznice in posameznike ter organizacije v prostorih Poslanske skupine SD na pogovoru,” so še zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

V Levici so nam odgovorili, da se bodo na ponovno vabilo iniciative Glas ljudstva odzvali, kot so se na vsa vabila do sedaj.

“V Levici se redno udeležujemo različnih oblik srečanj, pogovorov kot soočenj, ki jih organizira civilna družba. Civilnodružbene organizacije so zavezniki pri doseganju skupnih ciljev, hkrati pa tisti, ki lahko politiki nastavijo ogledalo ter izrekajo opozorila in kritike. V Levici se trudimo, da to povezavo s civilno družbo ohranjamo tudi po vstopu v vlado, poslušamo predloge in zahteve ter v najboljši moči iščemo rešitve sprejemljive za vse,” so še zapisali v odgovoru.

V Glasu ljudstva so ob tem še še zapisali, da zavračanje dialoga ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah, iskanje družbenega soglasja pa da potrebuje kontinuiran in vsebinski dialog. Vladajoče so ob tem opozorili, da vloga civilne družbe ne sme biti razumljena kot prepreka ali nujno zlo, ampak kot ključen del zdravega demokratičnega procesa.

“Pojasnjevanje uresničevanja zavez državljankam in državljanom se zato ne sme odlagati na točko, ko bodo projekti pripravljeni. Izvršna oblast mora korake za reševanje ključnih družbenih problematik – spopadanje z inflacijo, krizo v zdravstvenem sistemu, podnebno krizo – utemeljevati sproti, saj javnosti dolguje legitimnost svojega obstoja in brez njene podpore projektov tudi ne more uspešno izpeljati”, trdijo v Glasu ljudstva.

Predsednike strank vladajoče koalicije zato pozivajo, da se prestavljenega soočenja vendarle udeležijo, saj bo po njihovem mnenju to priložnost, da se obudi konstruktiven dialog s prebivalkami in prebivalci Slovenije.

Kaj so na lanskem javnem soočenju dejali Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec?

“Hkrati bi rad izrazil svoj poklon civilni družbi. Brez vas nas danes tukaj ne bi bilo. Vi ste nam bili inspiracija, tako mlajši del civilne družbe kot starejši del civilne družbe. Vi ste nam bili inspiracija s svojim neusmiljenim in nepopustljivim bojem za demokracijo, za pravno državo, za svobodo,” je takrat med drugim dejal Robert Golob.

Tanja Fajon pa je zatrdila: “SD smo edina politična stranka, ki imamo v svojem programu na koncu partnersko demokracijo z vsemi 138 zahtevami Glasu ljudstva.”

“Dejanšizacija, konec sovraštva, konec strahu, avtonomija institucij in partnerstvo s civilno družbo,” je na omenjenem lanskem soočenju dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje