Je Luka Mesec res polariziral Levico? Asta Vrečko: “On je izjemno samokritičen”

N1 video 06. Sep 202306:01 10 komentarjev
Studio Asta Vrečko
Denis Sadiković/N1

Nova koordinatorica najmanjše parlamentarne stranke Asta Vrečko je v oddaji N1 STUDIO pojasnjevala, zakaj kljub "izjemni nadarjenosti" Luka Mesec ni več mogel ostati na čelu Levice. Vprašali smo jo tudi, kako bo pomirila aktivistično levo krilo stranke in poraženega protikandidata Miho Kordiša, zakaj v stranki skrivajo rezultate volitev in kako bo sprememba v vrhu Levice vplivala na delovanje Golobove vlade in koalicije.

Po zmagi na volitvah novega vodstva stranke, na katerih je premagala poslanca Miho Kordiša, je nova koordinatorica Levice, sicer tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, gostovala v oddaji N1 STUDIO.

Na vprašanje, zakaj stranka še vedno ne razkriva nobenih podrobnosti o rezultatih volitev, torej koliko glasov je kdo prejel, je odgovorila zgolj, da je prejela absolutno večino svetnikov in delegatov (to je vsaj 25 od 49, op. a.). Dodala je, da so ti podatki članom Levice dostopni, javnosti pa jih očitno ne nameravajo razkriti. Po njenih besedah ima namreč Levica nekoliko posebno notranjo demokracijo, v stranki pa ne vidijo “posebnega pomena, da se javno prešteva, na kateri strani je kdo,” je dejala.

Levo krilo je v svetu stranke, sodeč po izjavah in neuradnih informacijah, na volitvah zmagalo, po drugi strani pa je bila na čelo stranke izvoljena Vrečko, ki v to aktivistično krilo ne sodi. Prav slednje je pričakovalo, da bo Miha Kordiš zaradi velike podpore postal vsaj vodja poslanske skupine, kar pa se ne bo zgodilo. Kakšna so torej trenutno razmerja moči? Vrečko je poudarila, da je rezultat volitev pokazal večinsko podporo njej, zato je po njenem mnenju razmerja moči težko opisati kot črno-bela. “Ker če bi bila, bi bila tudi sama težko izvoljena. Aktivno članstvo je glasovalo in izrazilo podporo mojemu programu, ki je povezovalen in usmerjen v konstruktivno držo Levice v vladi in slovenski politiki,” je povedala.

Ob tem je tako kot Luka Mesec izrazila obžalovanje, da se jim v stranki ni uspelo poenotiti o enem kandidatu oz. kandidatki za koordinatorja. Kako vidi kandidaturo Mihe Kordiša in ali je imel po njenem mnenju sploh resen namen postati koordinator?

Asta Vrečko je sicer maja letos za N1 povedala, da kot koordinatorja stranke podpira Luko Mesca, ker je po njenem mnenju najbolj primeren kandidat za to funkcijo. Tudi zato je sprva napovedala kandidaturo zgolj za njegovo namestnico na čelu stranke, naposled pa je vodenje stranke prevzela sama. Na omrežju Facebook mu je ob tem napisala tudi posvetilo, v katerem ga je označila kot enega “najbolj nadarjenih politikov in retorikov v Sloveniji”. Zakaj torej ni mogel ostati na čelu Levice, je res polariziral članstvo, kot je ocenil sam?

Bo pa Mesec ostal minister za delo in tudi podpredsednik vlade – premier Golob je sinoči za TV Slovenija povedal, da se je s tem strinjal, ker je bila to želja Levice. Na vprašanje, zakaj so si tega želeli, je Vrečko odgovorila, da nihče v stranki niti ni nasprotoval Meščevi vlogi podpredsednika vlade. Kot je ocenila, to vlogo opravlja resno in odgovorno, sama pa se bo v prihodnjih dveh letih posvetila stranki in delu na ministrstvu za kulturo.

Sociolog in zgodovinar Gregor Kašman, sicer nekdanji član Iniciative za demokratični socializem, ene od predhodnic Levice, je za Delo ocenil, da ne vidi več temeljnih programskih razlik med Levico in drugimi strankami v koaliciji ter da se zna sodelovanje v vladi pokazati kot labodji spev za Levico, ki bo po njegovem mnenju zelo težko vnovič presegla parlamentarni prag. Tudi strokovnjakinja za javno mnenje Janja Božič Marolt z inštituta Mediana je še pred razglasitvijo rezultatov za Reporter dejala, da ne Miha Kordiš ne Asta Vrečko nimata dovolj karizme, da lahko Levico obdržita v državnem zboru. Kako na te pomisleke odgovarja zmagovalka tega dvoboja?

Vprašali smo jo tudi, ali se bo delovanje Levice znotraj koalicije in vlade z njenim vodenjem kakorkoli spremenilo. Znano je namreč, da je stranka nasprotovala nekaterim vladnim rešitvam s področja zdravstva, daleč največ težav pa je imela z delovanjem obrambnega ministrstva. Tako je bila proti kakršnim koli nakupom vojaške opreme, ves čas nasprotuje tudi slovenskemu članstvu v zvezi Nato. A obenem zaradi teh vladnih usmeritev tudi nikoli ni resno zagrozila z izstopom iz koalicije. Bo to zdaj drugače?

Za konec pa je Asta Vrečko komentirala tudi nekatere ocene, da bi lahko v bližnji prihodnosti prišlo bodisi do združitve s koalicijsko partnerico SD bodisi do razkola oziroma razpada stranke in poslanske skupine. Obe možnosti je zavrnila, ob tem pa komentirala tudi zadnjo vladno napoved o obdavčitvi bilančne vsote slovenskih bank v višini 0,2 odstotka za namen obnove po katastrofalnih poplavah. Bi morale banke prispevati še več?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje