Kako je komisija na ministrstvu za javno upravo vodila postopek razpisa?

Slovenija 29. Sep 202317:45 1 komentar

Po mnenju ministrstva za javno upravo (MJU) so nekatere navedbe, ki so se v zvezi z razpisom "za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic" pojavile v medijih, napačne. Predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka omenjenega javnega razpisa Luka Vidmar je zatrdil, da je bil celoten razpis izveden v skladu z veljavnimi predpisi.

Kot smo poročali, se ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v zadnjih dneh sooča s številni očitki glede svojega delovanja. Najprej je javnost razburila afera New York, zdaj pa se je središču pozornosti znašla tudi zaradi podeljevanja denarja ministrstva za javno upravo (MJU).

Vrednost celotnega razpisa je okoli 10,6 milijona evrov, v prvem krogu, ki je bil zaključen 15. maja, pa je bilo za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij na razpolago okoli 6,9 milijona evrov sredstev.

Med prejemniki zajetnega deleža javnega denarja je tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor, ki ga vodi Kaja Primorac, sicer dolgoletna prijateljica ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Primorac je sicer tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, ki sta ga ustanovili skupaj z Ajanović Hovnik.

Več o povezavah ministrice za javno upravo z omenjenim podjetjem, si lahko preberete tukaj.

Ker naj bi se v medijih pojavilo več netočnih navedb o omenjenem razpisu MJU, je predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka razpisa Luka Vidmar stopil pred kamere in podal nekaj pojasnil, da bi zaščitil integriteto in samo odločitev komisije. Kot je zatrdil, je bil razpis v celoti izveden v skladu z veljavnimi predpisi. Postopek razpisa je vodila šestčlanska komisija, ki so jo sestavljali ljudje z različnih ministrstev.

“Delo komisije je potekalo na transparenten način, o čemer pričajo zapisniki s sej komisije. Vodstvo ministrstva za javno upravo ni na nikakršen način vplivalo niti na delovanje komisije niti na same odločitve komisije. Skladno s tem komisija ni bila deležna nobenega pritiska,” je zatrdil Vidmar.

Pojasnil je še, da je bil razpis spremenjen 27. julija na pobudo komisije, naslednji dan pa je bila ta sprememba objavljena tudi v uradnem listu. Kot je še dejal, je bilo na sejah komisije večkrat izpostavljeno, da bi bilo treba razpis ponoviti, saj so na določene sklope prejeli premajhno število vlog, na druge sklope pa preveliko število vlog. “To ni neobičajna praksa, spremembe razpisov se dogajajo tudi v drugih resorjih,” je dejal Luka Vidmar. Komisija pred potrditvijo prejemnikov sredstev za sofinanciranje o tem ni predhodno seznanjala vodstva ministrstva za javno upravo, seznanili so ga šele po potrditvi predloga na seji komisije.

“Vsa dokumentacija glede razpisa je javno dostopna, hkrati pa je na spletni strani ministrstva podana celovita informacija glede razpisa,” je še dodal predsednik strokovne komisije za izvedbo razpisa Luka Vidmar, ki po koncu novinarske konference ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje