“40 let prerekanj, kako Istri zagotoviti dovolj vode, je preveč”

Slovenija 05. Avg 202213:31 > 17:09 5 komentarjev

Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem tednu vsak dan povečevala količino vode, ki jo s Planinskega polja pripeljejo v Cepke pri Dekanih, je med ogledom tamkajšnje vodarne povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Zdaj prevažajo 1800 kubičnih metrov na dan, kar ustreza potrebam, količino pa lahko še povečajo.

Z gasilskimi, vojaškimi in zasebnimi tovornjaki dnevno opravijo 120 prevozov med Notranjsko in Istro. V vodarno Rižanskega vodovoda prispe cisterna vsakih 13 minut. Tako prepeljejo 1800 kubičnih metrov vode na dan.

Podatek, da bi v Istri potrebovali dodatnih 5000 kubičnih metrov vode na dan in da jih zdaj prepeljejo bistveno manj, je javnost razumela narobe, je dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. “Ne gre za to, da bi bilo v tem trenutku treba zagotavljati 5000 kubičnih metrov. Res pa je, da morda že jutri 2000 kubičnih metrov ne bo dovolj. Pripravljeni smo na to,” je dejal, potem ko si je skupaj s koprskim podžupanom Janezom Starmanom in direktorjem Rižanskega vodovoda Martinom Pregljem ogledal vodarno.

Direktor Rižanskega vodovoda Pregelj je dejal, da vodo iz njihovega vodovoda pije 140 tisoč ljudi. Že en promil ljudi, ki bi imeli težave zaradi vode, bi lahko zapolnil urgenco, je opozoril. “Zato se res trudimo na preventivnem nivoju, da to točko, ko bi bila voda nepitna, premaknemo v nedogled in je ne doživimo,” je povedal. Ob tem se je zahvalil vsem porabnikom njihove vode, tako gospodinjstvom kot gospodarskim odjemalcem. “Da so ti upoštevali vsa priporočila, da smo uspeli zmanjšati porabo na minimum,” je dodal.

Pregelj pravi, da so optimisti in verjamejo, da redukcije ne bo treba razglasiti. Dodal je, da ekipe na vodovodu dežurajo noč in dan.

Medved je dejal, da nas mora trenutna situacija vse skupaj strezniti. “Mi smo v 21. stoletju govorimo o osnovni dobrini – o vodi. In to v državi, ki ima dovolj vode. Res, da je malce drugačne razporejena, da jo je nekje več, nekje manj in nekje nič. Ampak marsikaj smo doslej pripeljali z enega konca države na drugega. 40 let teh prerekanj, kako slovenski Istri zagotoviti dovolj zdrave pitne vode, je preveč,” je povedal.

Dodal je, da je nerazumljivo in nedoumljivo, da se v tem času ukvarjamo s temi prevozi. “To moramo enostavno rešiti. Prepričan sem, da je trenutna situacija dovolj velik vzgib. Ker ljudje, za vodo gre,” je povedal državni sekretar in pozval k temu, da “poderemo tudi te občinske plotove, ki so v marsičem zavirali rešitve in da se uradniki dvignemo izza pisalnih miz in gremo na teren”.

“To ni nekje daleč, ampak se to dogaja nekje v Sloveniji. Prepričan sem, da bo ta vlada takoj jutri zagrizla v to,” je bil jasen. Pri tem je stroko pozval, naj se poenoti, da se lahko stvari vsaj deloma premaknejo z mrtve točke. “Mi bomo že vozili to vodo, če bo treba, danes, jutri, tudi prihodnje leto, če bo treba. Ampak to nikakor ni rešitev,” je povedal Medved. Ob tem je omenil, da imamo tudi v ustavi zapisano pravico slehernega v državi do zdrave pitne vode. “In to pravico država ljudem krši,” je dodal.

Rižanski vodovod
Egon Parteli/N1

Podžupan občine Koper Janez Starman pa je povedal, da so na tem področju vse štiri občine slovenske Istre enotne. Ob tem se je zahvalil vsem občankam in občanom občin, ker so pri porabi vode naredili “res ogromen napredek”. In to je trenutno tisti pogoj, da lahko z manjšimi količinami zagotavljamo tisti minimum, ki je potreben, da peljemo sezono naprej, je dodal. Zahvalil se je tudi Slovenski vojski, zasebnikom, civilni zaščiti, upravi za zaščito in reševanje.

Vojska je od začetka dala na razpolago štiri avtocisterne, zdaj jih uporablja sedem. Pri prevozih se izmenjuje 21 pripadnikov vojske, je pojasnila podpolkovnica Nina Raduha.

Količina vode, ki jo vodovod pridobiva v Rižanski dolini, se od začetka tedna ni spremenila. Znova pa so usposobili dve manjši črpališči pri Sečovljah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje