Kanal C0: Janković ne pričakuje več opravičila, ampak “drugo mnenje” predsednice

Slovenija 24. Jan 202415:34 6 komentarjev
Jankovič, Pirc Musar
N1

Ljubljanski župan Zoran Janković je komentiral včerajšnje zaslišanje predsednice republike Nataše Pirc Musar pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje morebitne nepravilnosti pri gradnji kanala C0. Janković od predsednice pričakuje drugo mnenje, ki bo upoštevalo nedavno sodbo sodišča v prid ljubljanski občini.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po včerajšnjih obsežnih hišnih preiskavah stopil pred medije. Med drugim naj bi bile razlog za preiskave tudi nepravilnosti pri izgradnji kanala C0. Župan je komentiral tudi včerajšnje zaslišanje predsednice republike Nataše Pirc Musar pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

Janković je povedal, da si je nastop predsednice ogledal in da je bil ta “tokrat korekten, saj se je sklicevala na podatke, ki jih je imela tisti trenutek, ko je izjave dajala”. Predsednica Pirc Musar je namreč včeraj pred komisijo povedala, da je njeno mnenje o kanalu C0 iz lanske pomladi, ko je Jankovića pozvala k začasni ustavitvi del, temeljilo na do takrat znanih sklepih in odločbah.

Takrat je bil pravno veljaven sklep Agencije za okolje (Arso), da je treba za gradnjo kinete pri kanalu C0 opraviti presojo vplivov na okolje. Pred tem je ista institucija odločila, da taka presoja za projekt kanala 0 ni potrebna. Občina je zaradi sklepa Arsa vložila tožbo, sodišče pa v času, ko je Pirc Musar podala omenjeno izjavo, o njej še ni odločilo.

Pozneje, lani jeseni, pa je sodišče ugodilo tožbi ljubljanske občine, ministrstvo pa posledično razveljavilo sklep Arsa. Zdaj tako znova velja, da presoja vplivov na okolje ni potrebna.

Besedni spori med predsednico in županom

Predsednica Pirc Musar je ljubljanskega župana Zorana Jankovića večkrat pozvala, naj začasno prekine gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje. Janković pa je večkrat poudaril, da ima kanal C0 številne varnostne ukrepe, ki preprečujejo puščanje v podtalnico, na poziv predsednice pa je odgovoril z besedami, da se to “tudi slučajno ne bo zgodilo”. Potem ko je upravno sodišče ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana, je župan Janković je zato predsednico pozval, naj se mu javno opraviči. “Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe?” je vprašal ljubljanski župan. “Ne,” je odgovorila predsednica v intervjuju za N1. “Mi smo res podrobno preštudirali to zadevo in lansko leto napisali pravno mnenje. Za tem mnenjem s svojo ekipo še vedno stojim,” je poudarila Pirc Musar.

Opravičila ne pričakuje več

“Ne iščem več opravičila, ker ga (predsednica) očitno ne bo dala,” je danes povedal župan Janković. “Tudi ne bom več pozival naj (kanal 0) z vojsko prevzame, čeprav še vedno mislim, da ima to možnost,” je še dodal. “Pričakujem pa njeno novo ali drugo mnenje po tem, ko je mestna občina dobila tožbo na upravnem sodišču. In sodba je zelo jasna,” je dejal Janković in povedal, da bodo predsednici danes poslali to sodbo. “Da bo lahko dala svoje drugo mnenje na podlagi pravno veljavnih relevantnih podatkov,” je še napovedal župan.

Pirc Musar je včeraj ponovila stališče, da je nenavadno, kako se odločitev o potrebi po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade.

Ta problem je danes orisal tudi ljubljanski župan. “To (zadnji sklep ministrstva na podlagi sodbe sodišča) je četrta odločitev organov, ki odločajo o presoji vplivov na okolje. 2015 in 2016 je ta isti Arso rekel, da je v predhodnem postopku ugotovil, da ni potrebna presoja vplivov na okolje za kanal C0. 2020 je ta isti Arso ugotovil, da je potrebna presoja vplivov na okolje v delu, kjer se postavlja nova kineta, to je 2.180 metrov. In zdaj na podlagi sodbe sodišča, ki je odpravila ta sklep Arsa, je ministrstvo ugotovilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebno,” je navedel župan.

“Če štejem matematično, to pomeni, da je trikrat potrebno, enkrat pa, da ni. Se sprašujem, ali je Arso odvisen od političnega vodstva ministrstva,” je še dodal Janković. “To bi morala biti strokovna odločitev,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje