Kanglerjev osel Bobi pod drobnogledom policije

Slovenija 01. Jun 202312:45 18 komentarjev
Franc Kangler/INSTAGRAM

Kaj se je zgodilo z Bobijem, oslom nekdanjega državnega sekretarja Franca Kanglerja? To se v zadnjih dneh sprašuje policija in preverja, ali ga je nekdanji mariborski župan podaril policistu. Na podlagi anonimne prijave "preverjamo domnevna odklonska ravnanja uslužbencev policije, med drugim, ali je policist pri opravljanju uradnih nalog prejel darilo", pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi.

Nekdanji državni sekretar, nekdanji mariborski župan in trenutni predsednik mariborskega mestnega odbora stranke SDS Franc Kangler je na družbenem omrežju Twitter objavil, da je policija pred dnevi poizvedovala o njegovem osličku Bobiju.

“Policist iz Ljubljane je v Maribor prišel preverjat, kje je moj Bobi /…/ Sporočam vam, da je moj osel Bobi že približno štiri leta na kmetiji Španiger blizu Ljutomera in nikoli ni bil v hlevu policista,” je zapisal. Kangler je pojasnilo objavil v odzivu na tvit nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je namignil na poizvedovanje policije, ki naj bi imela informacije, da je Kanglerjev osel pri “nekem policistu”.

Da policija res preverja, ali je policist pri opravljanju uradnih nalog prejel darilo, so za N1 potrdili na ljubljanski policijski upravi.

“Policija na podlagi anonimne prijave v notranjevarnostnem postopku preverja domnevna odklonska ravnanja uslužbencev policije, med drugim, ali je policist pri opravljanju uradnih nalog prejel darilo. Postopek še ni zaključen. Če bo z notranjo preiskavo ugotovljen sum storitve kaznivega ravnanja, bomo uvedli ali predlagali uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejeli ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti,” so pojasnili.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Kanglerja, ki je dejal, da osla ni prodal oziroma podaril, temveč posodil. “Ne morem verjeti. Policist iz Ljubljane je na mariborski upravi preverjal, ali ima policist mojega osla. Pa tudi če bi ga, kaj je s tem narobe, če bi policistu podaril osla. Ne vem, kaj policija tu preverja,” je za N1 komentiral nekdanji državni sekretar.

Kot je razvidno iz Kanglerjevih objav na Facebooku, je za oslička Bobija iskal nov dom leta 2019. Takrat je zapisal, da iz “osebnih razlogov Bobi išče novega gospodarja”.

Policisti sicer sodijo med javne uslužbence, kar pomeni, da ne smejo sprejemati daril, povezanih z delom.

Po pravilniku o omejitvah in dolžnostih uradnih oseb v zvezi s sprejemanjem daril morajo javni uslužbenci in funkcionarji zavrniti darila, ki so vredna več kot 100 evrov.

“Prav tako so prepovedana darila v obliki denarja, vrednostnih papirjev, darilnih ali vrednostnih bonov in dragih kovin. Prav tako ni dovoljeno sprejeti darila, ki lahko vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na objektivno in nepristransko opravljanje dela uradne osebe ali če bi sprejem darila pomenil storitev kaznivega dejanja.”

O darilih, katerih vrednost ne presega 50 evrov, javnim uslužbencem in funkcionarjem ni treba poročati, določa pravilnik. Morajo pa osebi, zadolženi za vodenje seznama daril znotraj svoje organizacije, poročati o darilih, katerih vrednost presega 50, ne presega pa sto evrov, je še zapisano v pravilniku.

Cena oslov se sicer giblje od sto do štiristo evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje