Slovenijo bodo preletavala vojaška letala: v katerih mestih bo najbolj glasno

Slovenija 31. Maj 202316:38 2 komentarja
Jadranski udar
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Začela se je tradicionalna vojaška vaja Jadranski udar, na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami usposablja kontrolorje združenih ognjev. Do 9. junija bodo tako Bohinj, Idrijo, Poček in Belo krajino preletavala letala, helikopterji in brezpilotni letalniki.

V ponedeljek se je začela tradicionalna mednarodna vojaška vaja Jadranski udar, ki bo do 9. junija potekala na širšem območju Slovenije, in sicer tako na tleh kot v zraku. Slovenska vojska (SV) bo v sodelovanju z 29 zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Kontrolorji združenih ognjev so imeli pomembno vlogo tudi pri gašenju požarov na Krasu, ko so skrbeli za varno izvedbo letalskih operacij in učinkovito gašenje, so sporočili iz SV.

Usposabljanje kontrolorjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču SV Postojna in na širših območjih Bohinja, Idrije ter Bele krajine.

Jadranski udar
Ministrstvo za obrambo

Letalniki bodo vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala iz Hrvaške, Madžarske, Velike Britanije, Nemčije in ZDA pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Vaje se bo udeležilo okrog 800 udeležencev, okrog polovica bo pripadnikov SV, druga polovica pa predstavnikov zavezniških in partnerskih držav.

Jadranski udar
Ministrstvo za obrambo

Med 5. in 9. junijem je na območjih navedenih vadišč pričakovati povečan hrup zaradi preletov letalnikov, letal in helikopterjev ter streljanja in efektov poka ter dima. V tem času bo vojska vzpostavila tudi začasne dnevne zapore zračnega prostora.

Aktivnosti na terenu so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo in bodo potekale po vnaprej določenem scenariju. SV zagotavlja, da bodo aktivnosti za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje