Kje je (bila) ministrica za izobraževanje Simona Kustec?

Slovenija 12. Nov 202116:35 > 22:29 17 komentarjev
Simona Kustec
BOBO

Ravnatelji, učitelji, starši in sindikati se razburjajo zaradi nejasnosti novih odlokov v šolstvu. Na drugi strani glavne predstavnice, ki bi morala pojasnjevati novosti in odpravljati nejasnosti, ni bilo na spregled že lep čas. Po daljšem času je danes zvečer le nastopila na televiziji.

Vlada je pretekli teden sprejela nove ukrepe v šolstvu za omejitev širjenja virusa. Vsi učenci morajo nositi maske in začasno so, dokler ne bo večje zaloge manjših kirurških mask, za otroke dovoljene maske iz blaga. Kmalu se bodo morali učenci začeti tudi samotestirati v šolah, in sicer v sredo, 17. novembra.

Spremembe, s katerimi pristojni želijo zajeziti širjenje koronavirusa v šolah, so v preteklih dneh povzročile kar nekaj negodovanja med šolniki in starši. Vendar se ravnatelji, starši in sindikati niso mogli pogovarjati z glavno osebo, ki bi morala stati v prvi vrsti in odgovarjati na vprašanja – ministrico za izobraževanje Simono Kustec.

Ob številnih novostih ravnatelji le nekaj dni pred začetkom veljavnosti novega odloka, ki predvideva samotestiranje vseh šolarjev v prostorih šole, še vedno opozarjajo na več nedoslednosti, glavni sindikalist Branimir Štrukelj pa se čudi, da jim ministrica ni na voljo 24 ur na dan. “V enem letu se nam z njo še ni uspelo sestati,” je v četrtek med drugim dejal Štrukelj.

Ministrica v torek odpotovala v Pariz

In kje je (bila) Kustec? Ministrica je v torek, ko sta bili razprava in tema o poteku šolanja v prihodnjih mesecih na vrhuncu, odpotovala v Pariz. Tam se je udeležila 41. zasedanja generalne konference Unesca. Doma je v tem času vse njene naloge prevzel državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Damir Orehovec. Ta je tudi sodeloval na vladni novinarski konferenci, ki je potekala na to temo.

Zvečer je Kustec po daljšem času znova nastopila v javnosti. Bila je gostja v oddaji 24UR ZVEČER, kjer je povedala, da so šolam danes poslali okrožnico z natančnimi navodili, kako bo potekalo samotestiranje učencev v šolah.

“Zaradi zahtevne epidemiološke slike je obvezno samotestiranje v šolah nujno, če želimo ohraniti pouk v šolah. Ta trenutek moramo zaupati zdravstveni stroki. Samotestiranje je edina možnost, druga alternativa je le šolanje na daljavo. Zelo pomembno se nam zdi, da smo lahko spremembo sprejeli dovolj zgodaj, da imajo šole in starši ter otroci dovolj časa in se lahko pripravijo,” je dejala ministrica. Kljub temu imajo številni ravnatelji še vedno več vprašanj pred prihodnjo sredo, ko bodo morali v šoli začeti izvajati samotestiranje. Po informacijah N1 nekateri ravnatelji še vedno čakajo na dodatna navodila.

Podobno že poleti

Podoben scenarij smo pri Kustec videli že poleti. Že konec preteklega šolskega leta je prinesel vprašanja, kako bo v novem. Kustec je medtem konec julija odpotovala na olimpijske igre v Tokio, kjer je zaželela srečo slovenskim športnikom, nato pa je dva tedna pred začetkom šole sporočila, da se je okužila s koronavirusom. Po enem tednu je dodala, da ima težji potek bolezni in da potrebuje počitek ter izolacijo. Zaradi bolezni je tudi izpustila konferenco ravnateljev, kamor je poslala le pisni nagovor. Z ministrstva za izobraževanje, znanost, delo in šport so takrat sporočili, da delo na ministrstvu, kljub njeni odsotnosti, teče “nemoteno”. Tudi takrat sta ministrico nadomeščala državna sekretarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje