Kako mu je uspelo? Znani slovenski podkaster izjemno hitro do svoje aplikacije

Digitalno 22. Apr 202309:19 2 komentarja
Klemen Selakovič
Klemen Selakovič/INSTAGRAM

Znani slovenski podkaster Klemen Selakovič je v rekordno kratkem času, v 48 urah, z uporabo umetne inteligence ustvaril in uspešno lansiral aplikacijo, ki meri jutranjo svetlobo. Ne da bi znal programirati in ne da bi imel s tem sploh kakršnekoli stroške. "Prvič v življenju sem sploh videl switf kodo," je povedal v pogovoru za N1. Kako mu je to torej uspelo?

Čeprav ne zna programirati, je Klemen Selakovič v vsega 48 urah ustvaril in uspešno lansiral aplikacijo MorningLux, ki s pomočjo kamere pametnega telefona meri jutranjo svetlobo in preko priporočil časa izpostavljenosti optimizira cirkadiani ritem uporabnikov, ki se je sprva zavihtela celo med najbolj priljubljene v slovenski Applovi spletni trgovini App Store.

Kako mu je to uspelo? S pomočjo umetne inteligence, je znani slovenski podkaster pojasnil v pogovoru za N1.

Običajna pot do nove aplikacije gre preko priprave specifikacije, najema programerja, vodenja projekta, priprave dizajna in na koncu lansiranja aplikacije. “Zato sem dal to svojo idejo najprej malo na stran. Potem pa sem se nekega jutra odločil, da vprašam kar ChatGPT. Opisal sem, kakšno aplikacijo želim, in to orodje mi je začelo nizati korak za korakom. Sledil sem navodilom umetne inteligence, nato je ChatGPT začel pisati kode v programskem jeziku Swift, s katerim so ustvarjene tudi Applove aplikacije,” opisuje.

“Prvič v življenju sem sploh videl swift kodo”

Nastal je prototip aplikacije, v kateri se pravilno niso izračunavale le vrednosti svetlobe. “Ker tega s ChatGPT nisva znala narediti do konca, sem najel iOS razvijalca, ki je hibo odpravil v eni uri. Nato sem aplikacijo samo še objavil.” Poleg funkcionalnosti je ChatGPT sprogramiral tudi dizajn aplikacije.

“Sam nisem imel nobenega programerskega znanja, prvič v življenju sem sploh videl swift kodo. Tako da v bistvu nisem razumel, kaj sploh piše. Samo kopiral sem, kar je naredil,” pojasnjuje.

Dodal je, da je ChatGPT delujoče kode v večini primerov napisal v prvem poskusu. “Ni še sicer čisto brezhiben, verjamem pa, da bo. Umetna inteligenca, kot je GPT-4, bo imela v prihodnosti nedvomno imela velik vpliv na naš način življenja. A bo prinesla tudi slabosti.

Kaj sploh je cirkadiani ritem?

Aplikacijo bo v naslednjem koraku “zgradil” tudi za uporabnike Androidov. A od kod ideja za takšno, ki meri jutranjo svetlobo? “Že nekaj časa spremljam nevroznanstvenika Andrewa Hubermana. Med drugim poudarja vpliv jutranje svetlobe na človeka. Zadnje leto sem zato tudi sam redno prakticiral sprehode ob jutranji svetlobi. Aplikacije, ki s pomočjo mobilnega telefona meri jutranjo svetlobo, ni bilo, zato sem se odločil, da jo poskušam narediti.”

Cirkadiani ritem je biološki ritem, ki traja približno 24 ur, in je cikel fizioloških procesov vseh živih bitij. Cirkadiani izhaja iz “circa diem” – približno en dan. Je eden od notranjih ritmov organizma, ki ga zunanji dražljaji, tako imenovani sledilci časa (zeitgebers), sinhronizirajo z okoljem. Eden od sledilcev časa je svetloba. Ohranjamo ga lahko tudi tako, da se odpravljamo spat ob primerni uri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje