Odstranitev bomb v Novi Gorici: “Neposredno nevarnost bo naznanila sirena”

N1 video 14. Mar 202409:14 > 10:24 1 komentar
Odkritje še ene bombe v Novi Gorici
Foto: Civilna zaščita

Na območju novogoriške železniške postaje so v zadnjih tednih našli že tri neeksplodirane letalske bombe, ki jih bodo onesposobili v nedeljo, 17. marca. Takrat bo stekla tudi evakuacija bližnjih prebivalcev, za tiste nekoliko bolj oddaljene pa bo veljala prepoved gibanja. Na kaj naj bodo pozorni? Kako bosta potekali evakuacija in nevtralizacija treh bomb?

Državni pirotehniki so na območju novogoriške železniške postaje v zadnjih tednih našli tri večje neeksplodirane bombe iz druge svetovne vojne.

Kot smo poročali, so prvo letalsko bombo našli približno 475 metrov severno od novogoriške železniške postaje. Ležala je pod drugim tirom, zakopana 1,5 metra v zemljo. Gre za 226 kilogramov težko bombo angleške izdelave, ki je polnjena s 96 kilogrami eksploziva. Ima le en detonator, ki je po besedah strokovnjakov z državne enote za varstvo pred NUS v dobrem stanju in ni poškodovan. Bomba je podobna tisti, ki so jo našli lani poleti.

Čez nekaj dni so približno 50 metrov stran odkrili še eno letalsko bombo. Bombi sta si precej podobni, je pa druga ameriške izdelave. Po identifikaciji so jo pirotehniki, ki pregledujejo teren pred gradbenimi deli, ponovno zakrili z zemljo in jo tako zavarovali, da bo lahko varno počakala do onesposobitve.

Tretjo bombo na tem območju so odkrili prejšnji teden. Gre za 100-kilogramsko letalsko bombo z enim vžigalnikom, ki so jo našli v bližini nekdanjega mejnega prehoda v Solkanu.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred NUS nadaljujejo pregled terena v okolici postaje, vse tri najdene letalske bombe pa bodo nevtralizirali na isti dan. Kot smo poročali, je za to predvidena nedelja, 17. marca.

Nekaj dni pred predvideno deaktivacijo bomb je novogoriški župan Samo Turel opisal, da so v stalnem stiku s pristojnimi, pa tudi z italijansko stranjo, saj tja – tako kot lani – sega vplivno območje. “Stvari so usklajene, v nedeljo bomo te tri neeksplodirane bombe onesposobili,” je poudaril. Po njegovih besedah je v varnostne ukrepe zajetih nekaj tisoč prebivalcev.

“Vse pozivam, naj upoštevajo navodila. Tisti, ki so v coni, kjer bo potrebna fizična evakuacija, naj se res umaknejo na varno, tisti, ki so v drugem delu, pa naj teh nekaj ur preživijo v svojih stanovanjih oziroma domovih in ne hodijo ven. Naša prva skrb je varnost – tako vseh občanov kot tudi tistih, ki pri tem postopku sodelujejo. Ko bo zadnja sirena naznanila konec nevarnosti, se vsi lahko mirno vrnejo na svoja mesta,” je opisal.  Po njegovih besedah so občani ali pa še bodo v svoje nabiralnike prejeli natančna navodila o evakuaciji.

Kdo se bo moral evakuirati in kdaj?

Vodja evakuacije Simon Vendramin je poudaril, da so pirotehniki opravili oceno ogroženosti, ki zajema približno 600 metrov dolg pas – tako na slovenski kot na italijanski strani. Vplivno območje na slovenski strani je razdeljeno na dve coni, in sicer na rdeče in rumeno območje.

Rdeče območje je od mesta najdb bomb oddaljeno do 400 metrov in znotraj njega bo veljala popolna evakuacija vseh oseb s tega območja. “Vsi prebivalci, ki so na tem območju, tudi uporabniki objektov, se bodo morali do 9. ure odstraniti s tega območja,” je opisal Vendramin. Za tiste, ki nimajo možnosti za začasno nastanitev, bo v stavbi mestne občine organizirano zbirno mesto. Za tiste, ki se ne morejo sami evakuirati ali potrebujejo pomoč, pa so odprli telefonsko številko štaba civilne zaščite, in sicer 33 50 107, na katero lahko prebivalci pokličejo do sobote ob 12. uri.

“Prebivalci, ki se morajo evakuirati s tega območja, naj zaprejo okna, spustijo rolete, ugasnejo gospodinjske naprave, ugasnejo luči in zaklenejo stanovanja. Priporočljivo je, da vozila, ki so na tem območju, do 9. ure odstranijo tudi izven 600-metrskega območja. Poskrbijo naj tudi za živali.”

Na območjih od 400- do 600-metrskega pasu pa govorimo o rumenem območju oziroma območju za klanjanja. “Tukaj prebivalci lahko ostanejo v domovih, vendar je za čas izvajanja aktivnosti v veljavi prepoved gibanja na prostem. “Neposredno nevarnost bo naznanila sirena. Sam začetek bo zaznamoval enominuten zavijajoč zvok sirene, sam preklic nevarnosti, ko bo veljalo, da se prebivalci lahko vrnejo domov, pa bo zaznamoval polminuten enoličen zvok sirene.”

Po besedah vodje evakuacije bo ta stekla okrog 9. ure, aktivnosti bodo začeli izvajati okrog 10. ure in do predvidoma 14. ure. “Pomembno je, da slišite sireno za preklic nevarnosti,” je poudaril Vendramin.

Za kršenje prepovedi gibanja tudi denarna kazen

Policija bo med procesom skrbela, da bo vse potekalo varno. Območje bo nadzorovano, policija ga bo nadzirala tudi z droni, za vse ostale pa bo zračni prostor zaprt. V primeru pojavov drugih dronov bodo policisti to dosledno in strogo sankcionirali.

“Naša primarna naloga bo varovanje življenja in premoženja predvsem na območju t. i. rdeče cone,” je opisal načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić, pri tem pa bodo pomagali tudi pripadnikom civilne zaščite. “Naša primarna naloga je opozarjanje, nikakor ne izvajanje represivnih ukrepov. Bodo pa tisti, ki ne bodo upoštevali odredbe civilne zaščite, ki bo izdana za ta dan, s tem storili prekršek, za katerega je najnižja predpisana globa 1.000 evrov.”

“Šlo bo za majhen pok”

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je pojasnil, da bodo pirotehniki danes začeli z izkopom jam za nevtralizacijo in uničenje bomb. Pri tem bo sodelovalo 14 pripadnikov NUS in dva pripadnika bombne enote.

V nedeljo bo najprej na vrsti 100-kilogramska bomba, ki so jo našli nazadnje. Zaradi poškodovanega vžigalnika jo bo treba razstreliti na mestu najdbe. V ta namen bodo pirotehniki izkopali šest metrov globoko luknjo, kamor bodo premestil bombo, jo zavarovali z zaščitnim materialom in zasuli. Nato jo bodo nadzorovano razstrelili pod zemljo. Ob tem bodo tudi merili potresnice in v primeru, da bo šlo kaj narobe, bodo naprave to zaznale, je zatrdil Zonjič. “Šlo bo za majhen pok,” je opisal. Sledila bo onesposobitev ameriške in nato angleške letalske bombe, ki pa ne bosta razstreljeni. Pirotehniki ju bodo poskusili onesposobiti na mestu najdbe in varno prepeljati na poligon za dokončno uničenje.

Tudi vodja oddelka severne primorske regije za varstvo pred NUS Aljaž Leban je potrdil, da gre za tri bombe, ki jih bodo onesposobili na dva načina. “Eno z detonacijo, dve z razvijanjem,” je opisal. Po njegovih besedah bo celoten proces trajal približno tri ali štiri ure. “Pri prvi bombi bomo porabili največ časa, saj jo moramo po postopku tudi fizično zasuti,” je opisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje