Kmalu spet sneg, ponekod ga lahko zapade več kot 20 centimetrov

Slovenija 21. Jan 202317:38 0 komentarjev
sneg, sneženje, Ljubljana, zima
Anastasi Živulović/Bobo

Tudi zadnji januarski teden bo takšen, kot se za zimo spodobi. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo še nekaj snega, več padavin bo v ponedeljek in torek. A se zaradi severnega vetra zna zgoditi, da bo na krajih, ki so na isti nadmorski višini, ponekod deževalo, drugod pa snežilo. V Postojni in Kočevju lahko zapade tudi 20 centimetrov ali več snega.

V nedeljo bo snežilo predvsem na jugovzhodu in vzhodu države. Zapade lahko okoli pet centimetrov snega, je napovedala meteorologinja agencije za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Preberite še: Ponekod lahko zapade do 50 centimetrov snega, možni zameti in vetrolom

Več padavin bo znova v ponedeljek in torek. V noči na ponedeljek bo večinoma rahlo snežilo, dopoldne pa se bodo padavine krepile. Vendar bo hkrati prisoten tudi severni veter. Ta lahko mejo sneženja krajevno poviša. “Tako lahko na različnih lokacijah na enaki nadmorski višini nekje sneži, drugje pa dežuje,” je pojasnila.

Severni veter je namreč kot fen, ko se spušča čez grebene, se zrak segreva. “Najbolj poznan je v Lescah. Ko piha fen, je v Lescah zjutraj temperatura tudi nad pet stopinj Celzija. V istem trenutku pa je drugje, kjer tega vetra ni, lahko krepko pod ničlo,” je razložila Hladnik Zakotnik. Severni fen pa lahko krati padavine suši, kar pomeni, da je ponekod lahko padavin manj. Ključna je tudi intenzivnost padavin. Če so padavine močnejše, lahko iz dežja preidejo v sneg. Če pa so rahle, pa lahko dežuje ves čas.

Tako se zna predvsem v ljubljanski kotlini in kotlinah na vzhodu države zgoditi, da bodo padavine sredi ponedeljka prešle v dež oziroma se bodo padavine mešale: malo bo snežilo, malo pa deževalo.

sneženje v ljubljani
Žiga Živulovič jr./BOBO

Količino novozapadlega snega je tudi zaradi severnega vetra nehvaležno predvideti. “Najbolj gotovo je, da bo snežilo v nekoliko višjih legah, sploh v južni Sloveniji. Južne lege nad 500 metri nadmorske višine si lahko obetajo največ snega. V Postojni in Kočevju lahko zapade tudi 20 centimetrov ali več,” je povedala Veronika Hladnik Zakotnik.

Drugje je količino novozapadlega snega težje predvideti. Zaradi dežja bi se lahko novozapadli sneg stalil. Verjetno bo ponovno snežilo v noči na torek, zatem pa bodo padavine slabele.

Koliko snega se bo zaradi dežja stalilo, je težko oceniti. “Res pa je, da v prihodnjih dneh temperature čez dan ostajajo blizu nič stopinj. Od konca tedna bodo noči bolj jasne, jutra pa hladnejša. V večjem delu nižin bo tako sneg ostal. To je še posebej verjetno tam, kjer je snežna odeja debela vsaj 10 ali 15 centimetrov. Tam je tudi manjša verjetnost, da se bo zaradi dežja stopil ves sneg,” je pojasnila.

Temperature bodo tudi v prihodnje ostale med 0 in 5 stopinj Celzija, ob jutrih bo okoli -5 stopinj. Večjih padavin v prihodnje ni na vidiku.

Opazovanje zelenega kometa bi lahko motila megla

Konec januarja bo na severni polobli viden nedavno odkrit komet C/2022 E3 ZTF z zelenim odsevom. A je za opazovanje nebesnih pojavov nujno tudi jasno nebo. Bodo razmere naklonjene opazovalcem?

“Jasnost noči je močno odvisna od snežne odeje. Kjer imajo sneg in dnevne temperature čez dan presežejo 0 stopinj, lahko zaradi taljenja snega ponoči nastane megla,” je odgovorila Hladnik Zakotnik. V višje ležečih krajih bo prevladoval severni veter, zato vlage verjetno ne bo. Je pa ta toliko bolj verjetna v kotlinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!