Veter povzročal težave, jutri bo pihalo še močneje. Arso: “Bodite pozorni”

Slovenija 22. Jan 202311:53 > 22:15 0 komentarjev
burja
BOBO

V noči na ponedeljek se bo povsod po Sloveniji krepil veter, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek zjutraj in dopoldne. V notranjosti Sloveniji bodo največje hitrosti vetra med 70 in 100 kilometrov na uro, na Bovškem tudi več, burja na Primorskem pa bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 km/h.

Agencija za okolje (Arso) je zaradi močnega vetra izdala oranžno opozorilo za vso državo, razen za osrednjo Slovenijo, kjer velja rumeno opozorilo. Veter, ki je bil že danes močan, se bo v noči na ponedeljek krepil povsod po Sloveniji, na Arsu pa predvidevajo, da bo najmočnejši v ponedeljek zjutraj in dopoldne. V višjih legah bo veter gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma.

“Zato previdno jutri zjutraj in dopoldne na poti,” so zapisali na Twitterju in dodali, da je še najbolje, če se nenujnim potem izognete. “Bodite pozorni in pripravljeni,” so opozorili.

Zlasti nevarne razmere bodo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer Arso ob močni burji in sneženju pričakuje izjemno slabo vidljivost. Vidljivost bo tudi drugod zmanjšana.

Burja na Primorskem bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 km/h, v notranjosti pa bo najmočnejši veter pihal na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1400 m nadmorske višine. Najvišje hitrosti v notranjosti bodo med 70 in 100 km/h, na Bovškem lahko tudi več.

V drugi polovici noči in v ponedeljek zjutraj se bodo od juga krepile tudi padavine. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 m pa snežilo. Od nedelje zvečer do ponedeljka zvečer bo na Notranjskem in Kočevskem zapadlo od 30 do 50 cm snega, drugod manj, marsikje po nižinah nič.

V torek bodo občasno še rahle padavine, po nižinah povečini kot dež. V sredo bo suho vreme.

Tudi naše južne sosede je zajelo snežno neurje z vetrom. Sneg je dosegel celo Dalmacijo, zaradi zimskih razmer pa je močno oviran cestni in pomorski promet. Sneženje z vetrom naj bi na Hrvaškem trajalo še nekaj dni. Več v prispevku Hrvaško zajelo snežno neurje: zaradi zimskih razmer so zaprti deli avtocest.

Veter že povzročal težave

Kot so sporočili iz centra za obveščanje, je veter danes že povzročil nekaj nevšečnosti, predvsem na koprskem in ilirskobistriškem. V Tomažičih je podrto drevo oviralo promet, v Ilirski Bistrici je veja obvisela nad pločnikom in ogrožala sprehajalce, v naselju Doljni Zemon pa je močan veter odkril okoli šest kvadratnih metrov strehe stanovanjskega objekta.

Kot navajajo na prometnoinformacijskem centru, je zaradi močne burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse. Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike na hrvaški strani mejnih prehodov Metlika, Babno Polje in Petrina, cesta čez prelaz Vršič pa je zaprta, še opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Poleg gasilcev so imeli veliko dela tudi gorski reševalci. Na severni strani Uršlje gore se je sprožil plaz, ki je odnesel turnega smučarja. Poškodovanemu so na pomoč takoj priskočili kolegi, gorski reševalci so ga oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa ga je prepeljal v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Na Goteniškem Snežniku pa sta obnemogla planinca. Zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer gorski reševalci niso mogli izvesti reševanja s helikopterjem in so planinca rešili na klasičen način ter pomočjo domačinov z motornimi sanmi, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Veter je težave povzročal že v soboto zvečer, predvsem na ilirskobistriškem. Sunki burje so podrli več dreves, v Kilovčah je podrto drevo obviselo na električnem daljnovodu. Zaradi iskrenja daljnovoda so delavci Elektra Primorske začasno odklopili elektriko, gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so drevo razžagali in umaknili. Sunek burje je v Ilirski Bistrici odkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše.

Pričakovati zastoje, možna prepoved vožnje tovornih vozil

Vozne razmere se bodo v naslednjih urah in dneh marsikje zelo poslabšale. “V noči na ponedeljek bo namreč nekatere dele države zajelo močnejše sneženje, na Primorskem in Notranjskem naj bi v ponedeljek do večera zapadlo celo do 50 centimetrov snega. Ponekod bo zaradi močnega vetra poleg snežnih zametov, ki jih bo zanašalo na cesto, zelo zmanjšana tudi vidljivost. Voznikom zato svetujemo previdnost oziroma priporočamo, da se v tem času ne odpravljate na pot, če to ni res nujno potrebno,” so pozvali na Generalni policijski upravi.

Policisti opozarjajo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna. Možni bodo zastoji, vozniki tovornih vozil pa lahko v času sneženja pričakujejo prepoved vožnje. Svetujejo še: ne pozabite na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti, v avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!