Knovs bo poveljevanje med torkovimi protesti preveril v ponedeljek

Slovenija 15. Okt 202113:39 > 14:57 2 komentarja
Vodni top
Matej Pušnik/BOBO

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala poveljevanje policije med torkovimi protesti v Ljubljani. Nadzor na Generalni policijski upravi bodo poslanci opravili v ponedeljek, je zapisal predsedujoči komisiji Matjaž Nemec.

Na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je bilo govor o poveljevanju policiji med protesti v Ljubljani prejšnji torek. Nekateri mediji namreč poročajo, da so bili v operativnih štabih generalni direktor policije Anton Olaj, notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič.

Knovs bo nadzor na Generalni policijski upravi opravil v ponedeljek

Predsednik Matjaž Nemec (SD) je napovedal, da bodo poslanci imenovali pooblaščeno skupino za izvedbo nadzora na Generalni policijski upravi. Po seji pa je na Twitterju zapisal, da je načrtovani nadzor pooblaščene skupine na sedežu Generalne policijske uprave zaradi odsotnosti poslancev prestavljen na ponedeljek.

Minister Hojs se je na napoved nadzora odzval s poobjavo tvita državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja, ki je Nemcu očital, da ponovno zlorablja poslovnik DZ in zakon, ki mu “niti približno ne daje pooblastila za navedeno vsebino nadzora”.

Poveljevanje iz dveh štabov: kdo je izdajal ukaze?

Časnik Mladina na podlagi neuradnih, a kot so zapisali, preverjenih informacij navaja, da so dejansko neformalno izdajali ukaze Olaj, Hojs in Mahnič.

Po navedbah časnika je poveljevanje policiji potekalo iz dveh operativnih štabov hkrati. Kot so zapisali, je na Operativno-komunikacijskem centru Ljubljana na Prešernovi nedavno imenovani direktor Policijske uprave Ljubljana Janez Rupnik za vodenje operativnega štaba pooblastil vodjo sektorja uniformirane policije Dejana Čulka, a sta “dejansko, neformalno izdajala ukaze” Rupnik in Olaj.

V drugem operativnem štabu, ki je bil vzpostavljen zaradi vrha EU-Zahodni Balkan s sedežem v centru za varovanje in zaščito na ulici Jožeta Jame, pa je formalno poveljevanje vodil direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, a je bil po navedbah Mladine tudi on “zgolj izvrševalec (neformalnih) ukazov, za njegovim hrbtom sta namreč stala notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič”.

Kot še piše Mladina, so policisti na terenu v centru Ljubljane okoli pol štirih prejeli ukaz, “da je treba uporabiti vsa prisilna sredstva, ki so na razpolago, in pridržati čim več ljudi”.

Solzivec Konzorcij
N1

Policija potrdila obisk Hojsa in Mahniča

Za spletni portal Necenzurirano so na policiji potrdili, da sta med protesti Hojs in Mahnič obiskala prostore operativnega štaba Generalne policijske uprave, ki je takrat vodil delo policistov. Na vprašanje, kaj sta tam počela, so jim na ministrstvu pojasnili, da je Hojs prišel na obisk, da “je policistom izrekel pohvalo za opravljeno delo”. Tudi Mahnič je potrdil, da je obiskal štab, na ostala vprašanja pa ni odgovoril, še navaja omenjeni portal.

Na policiji pa so jim pojasnili, da so prejšnji torek zaradi varovanja obiskov visokih tujih predstavnikov in neprijavljenih shodov ustanovili tri operativne štabe: enega v Ljubljani in enega v Kranju, njune aktivnosti pa je koordiniral tretji štab, ki je deloval v prostorih centra za varovanje in zaščito. V večernih urah sta ga obiskala Hojs in Mahnič. Kot so poudarili na policiji, “v razgovorih ob obisku nihče ni podajal nobenih navodil”.

Na portalu Necenzurirano sicer še navajajo, da jim je več virov potrdilo, da sta Mahnič in Hojs prišla v prostore centra v torek že zgodaj popoldne, še pred začetkom protestov, odšla naj bi okrog 18. ure.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje