Svet RTV Slovenija konstituiran, delovati ne sme

Slovenija 22. Feb 202316:21 > 17:57 4 komentarji
Radiotelevizija Slovenija
Borut Živulovič/BOBO

V uradnem listu so bila danes najprej objavljena imenovanja petih novih članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), v poznih popoldanskih urah pa še enega člana. To pomeni, da je svet konstituiran, ker je ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS, pa ne sme delovati. Napoveduje se ostra polemika, katere organe sedaj sploh ima javna radiotelevizija.

V uradnem listu, ki je izšel zgodaj popoldne, so bila objavljena imenovanja petih novih članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Olimpijski komite Slovenije je na podlagi javnega razpisa nacionalnim in občinskim športnim zvezam ter drugim športnim organizacijam za člana sveta RTVS izbral Andraža Vehovarja. Kot so poudarili, je Vehovar “z osvojeno srebrno olimpijsko kolajno na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti postal prvi slovenski kajakaš s tovrstnim podvigom”.

Nacionalni svet za kulturo je, kot smo že poročali, v svet RTV imenoval diplomiranega novinarja Igorja Prassla in diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka. Prvega je predlagala Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev s področja avdiovizualnega sektorja, drugega pa Slovensko narodno gledališče Maribor. Prav tako je v današnjem uradnem listu objavljen sklep o imenovanju člana sveta RTVS s področja varstva okolja, narave in podnebja. Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju varstva okolja, narave in podnebja v svet RTVS izbral direktorico fundacije Umanotera Gajo Brecelj.

Preberite še: Nacionalni svet za kulturo v svet RTVS imenoval Igorja Prassla in Aleša Novaka

Svet delavcev javne radiotelevizije pa je v svet RTVS imenoval svojo podpredsednico Ilinko Todorovski.

Pozno popoldne pa je izšel še en uradni list. V njem je bila ena sama objava: sklep, da Slovenska akademija znanosti in umetnosti na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU v svet RTVS imenuje filozofa Tadeja Troho.

V preteklih dneh so bili v uradnem listu že objavljeni sklepi o imenovanju treh članov sveta. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izmed predlaganih predstavnikov registriranih verskih skupnosti izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar. Informacijski pooblaščenec je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, imenoval univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. Varuh človekovih pravic pa je za člana sveta RTVS iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic izbral direktorja CNVOS Gorana Forbicija.

Klaudija Sedar
Klaudija Sedar (Foto: Vestnik.si)

Z današnjimi objavami ima torej svet RTVS več kot polovico članov. To pa pomeni, da je v skladu s členi novele zakona o RTVS, ki jih ustavno sodišče ni začasno zadržalo, ta organ konstituiran. Vendar pa so ustavni sodniki s sklepom o zadržanju treh členov novele zakona o RTVS odločili, da novi svet do njihove končne odločitve ne bo smel delovati. Glede na nekatere navedbe v odklonilnih ločenih mnenjih treh ustavnih sodnic, s katerimi se strinja več pravnih strokovnjakov, pa je mogoče pričakovati, da se bodo po konstituiranju sveta v javnosti okrepili pomisleki, katere delujoče organe sploh ima javna radiotelevizija.

Sodnica Špelca Mežnar je namreč v odklonilnem ločenem mnenju navedla, da drugi odstavek 22. člena novele, ki ga ustavno sodišče ni zadržalo in zato velja, zagotavlja pravno podlago za delovanje starih programskega in nadzornega sveta le, dokler ni konstituiran novi svet RTVS. “V trenutku konstituiranja novega sveta bo torej obstajal novi svet, ki zaradi začasne odredbe ustavnega sodišča ne bo smel delovati (izvajati svojih nalog), stari programski in nadzorni svet pa bosta ostala brez pravne podlage za svoje delovanje. Javna RTV se bo torej znašla v situaciji, ko razen vršilcev dolžnosti direktorjev ne bo imela delujočih organov,” je izpostavila Mežnar.

Ustavno sodišče smo prosili za pojasnilo, katere delujoče organe bo javna RTV imela po konstituiranju novega sveta RTVS, oziroma v katerih členih novele zakona obstaja pravna podlaga za nadaljnje delovanje starih programskega in nadzornega sveta. Odgovorili so nam, da je bilo ustavno sodišče v svojem sklepu “precej jasno” in izpostavili 25. točko obrazložitve. Ta določa, da je ustavno sodišče začasno zadržalo zgolj izvrševanje tistih prehodnih določb novele zakona o RTVS, ki urejajo končno konstituiranje sveta in posledično drugih novih organov RTV Slovenija. Zadržalo je torej dokončno uveljavitev nove ureditve. Ob tem je ustavno sodišče v obrazložitvi sklepa, ki je bil sprejet s petimi glasovi za in tremi proti, navedlo še, da v času do končne odločitve ustavnega sodišča v skladu z 22. členom novele zakona o RTVS programski in nadzorni svet nadaljujeta delo, generalni direktor, direktor radia in direktor televizije pa opravljajo svoje naloge kot vršilci dolžnosti – opravljajo zgolj tekoče posle, ki omogočajo nemoteno delovanje RTVS.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS. Kakšne bodo posledice?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje