Kokot trdi, da je bil nezakonito razrešen. Pošta pa, da je odpravnino že prejel

Slovenija 13. Jun 202316:42 5 komentarjev
Tomaž Kokot.
Tomaž Kokot. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Mariborska sodnica Katja Klug Grobin je z današnjim pričanjem nekdanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota, ki svojega bivšega delodajalca toži za ugotovitev ničnosti sklepa nadzornega sveta o njegovem odpoklicu in plačilo 430.000 evrov odškodnine, sklenila glavno obravnavo. Sodbo bo vpletenim poslala v pisni obliki.

Medtem ko na Pošti vztrajajo, da je njihov nekdanji generalni direktor Tomaž Kokot dobil že vse, kar mu pripada, pa slednji vztraja pri tem, da je bil nezakonito razrešen s čela državnega podjetja po prihodu nove vlade, kar da se je po njegovem že nekaj časa napovedovalo v levi sferi politike ter v delu medijev.

Sodnico je predvsem zanimalo, ali je Kokot pred podpisom prebral pogodbo o imenovanju za generalnega direktorja, ta pa je dejal, da jo je preletel, zanimali naj bi ga predvsem zapisani datumi, ni pa natančno prebiral vseh njenih točk.

Pogodbo je po lastni izpovedi podpisal v pisarni takratnega predsednika nadzornega sveta Ervina Renka, vse je po njegovem šlo precej na hitro. Je pa sodnici dejal, da je slednjega pred tem tudi povprašal, kakšne bi bile njegove pravice v primeru razrešitve brez razloga, in Renko naj bi mu pojasnil, da mu bo pripadala odpravnina ter vse plače do konca mandata.

Ker določila o plačah ni v pogodbi, ki jo je podpisal, je Kokot dejal, da naj bi dobil od prvega nadzornika ustno zagotovilo. Da je Renka poznal leto dni, je še dejal, saj sta bila pred nastopom mandata direktorja oba člana nadzornega sveta, in da ni imel razloga, da mu ne bi zaupal.

Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na vprašanje njegovega odvetnika Francija Matoza, zakaj ga je sploh zanimalo, kaj mu pripada v primeru razrešitve brez razloga, je pojasnil, da so bili politično naelektreni časi in direktorji državnih podjetij so se po njegovem zavedali, da bodo v primeru menjave oblasti morali zapustiti svoje položaje. Sam si je želel s tem zgolj zagotoviti dostojno preživetje, je še dodal.

Pooblaščenka Pošte Danica Čuk je tudi danes vztrajala, da ni pravne podlage za terjatve tožnika, saj da je ta vse, kar mu po pogodbi pripada, že prejel, vključno z odpravnino.

Čeprav je Matoz vztrajal pri zaslišanju Renka, pa tudi njegove naslednice na čelu nadzornega sveta Urške Kežmah, v času katere je bil Kokot razrešen, je sodnica Klug Grobin pritrdila mnenju odvetnice Čuk, da je to nepotrebno, prav tako vmesna sodba, zadeva pa da je po njenem zrela za razsodbo.

Očitki o političnem kadrovanju

Kokot je na čelo Pošte kot začasni direktor prišel marca 2021, polni mandat generalnega direktorja pa je začel 1. februarja 2022. Njegovo imenovanje so ves čas spremljali očitki o nepravilnostih in o njegovi neprimernosti oziroma neustreznih izkušnjah za tako pomemben položaj, prenovljeni nadzorni svet pa ga je 12. septembra lani odpoklical.

Ob njegovem imenovanju so se pojavljali očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane, ob tem pa naj sploh ne bi izpolnjeval pogojev glede vodstvenih izkušenj. S položajev so takrat odstopili trije nadzorniki, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Tomaž Kokot
Tomaž Kokot. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje