Na čelo Pošte Slovenije za polni mandat imenovan Tomaž Kokot

Slovenija 01. Feb 202215:54 > 16:10 4 komentarji
Pošta Slovenije
Srdjan Živulović/BOBO

Nadzorni svet Pošte Slovenije je za novega generalnega direktorja imenoval dosedanjega začasnega generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota.

Postopke imenovanja novega generalnega direktorja Pošte Slovenija za polni mandat je nadzorni svet začel novembra 2021. Zunanja kadrovska agencija je nadzornemu svetu v ožji izbor posredovala tri kandidate, so sporočili iz pošte. Po opravljenih razgovorih s kandidati je nadzorni svet za novega generalnega direktorja Pošte Slovenije imenoval Tomaža Kokota, dosedanjega začasnega generalnega direktorja Pošte Slovenije. Petletni mandat bo nastopil z današnjim dnem.

Člana poslovodstva ostajata Sebastijan Gostenčnik, ki je mandat nastopil 16. septembra 2021, in Karmen Lebe Grajf, ki je mandat nastopila  18. oktobra 2021, so še zapisali na Pošti Slovenije.

Predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije Ervin Renko je ob tem povedal, da je nadzorni svet mnenja, da Kokot izpolnjuje vse pogoje za vodenje pošte. “Ima primerljive izkušnje za vodenje velike gospodarske družbe, poleg tega  nas je prepričal s svojim dosedanjim delom in odličnimi poslovni rezultati, ki jih je Skupina Pošta Slovenije dosegla v letu 2021 ter jasno vizijo nadaljnjega razvoja podjetja,” je povedal.

Vodenje pošte Kokot prevzel marca lani

Kokot je na čelo družbe kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje Pošte sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Še preden je postal začasni direktor, je SDH Kokota imenoval v nadzorni svet, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil.

V javnosti so se pojavljali številni očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane, kjer je neuspešno kandidiral tudi za župana.

Po poročanju medijev podjetnik in lokalni politik SDS Kokot naj ne bi imel ustreznih izkušenj za to funkcijo. Z iskanjem “primernih” pravnih razlag njegovih preteklih delovnih izkušenj, naj bi mu politika skušala zagotoviti imenovanje za poln mandat, a naj bi bil trn v peti pri kadrovskih načrtih član nadzornega sveta Matjaž Fortič, ki je bil v nadzorni organ imenovan prav v kvoti Konkretno. Prav Fortič naj bi na SDH oddal prijavo o nedovoljenih pritiskih politike.

Zaradi burnega dogajanja okoli imenovanja Kokota naj bi odstopila tudi predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije Franci Mihelič in član Aleš Buležan, ki naj bi pripadala kvotama NSi in DeSUS. Iz državnega podjetja pa sta odšla tudi člana poslovodstva družbe Vinko Filipič in Andrej Rihter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje