Pošta Slovenija mora razkriti dokumentacijo o kandidaturi nekdanjega direktorja

Slovenija 06. Mar 202310:36 7 komentarjev
Pošta Slovenije
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Pošte Slovenije zoper odločbo, s katero ji je informacijska pooblaščenka naložila, da mora prosilki posredovati dokumentacijo v zvezi s kandidaturo prejšnjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota. Kokota je na mesto generalnega direktorja 1. februarja lani imenoval nadzorni svet Pošte Slovenije.

Pošta Slovenije je 23. marca 2022 prejela zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, s katero je prosilka zahtevala, da ji v elektronski obliki posreduje vso dokumentacijo, ki se nanaša na kandidaturo takratnega aktualnega generalnega direktorja Tomaža Kokota. Prosilka je od Pošte zahtevala, da ji posreduje tudi listine, iz katerih izhaja, da Kokot izpolnjuje vse pogoje za zasedbo položaja generalnega direktorja, ter zapisnik seje nadzornega sveta Pošte Slovenije 31. januarja 2022, ko je bil Kokot izbran za generalnega direktorja.

Pošta Slovenije je zahtevo prosilke za dostop do dokumentacije v celoti zavrnila s sklicevanjem na varstvo osebnih podatkov. Prosilka se je na zavrnitev zahteve pritožila v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, njeni pritožbi pa je pritrdila tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Ugotovila je namreč, da se zahtevani dokumenti ne nanašajo na delovno področje Pošte Slovenije z naslova izvajanja javne službe, je pa dokumentacija, ki se nanaša na kandidaturo generalnega direktorja, informacija javnega značaja, kot jo opredeljuje zakon o dostopu do informacij javnega značaja. “Gre za informacijo v zvezi z zaposlitvijo ali imenovanjem člana poslovodstva organa, iz katere je razvidno izpolnjevanje pogojev in meril za zaposlitev ali imenovanje,” so v obrazložitvi zapisali v uradu informacijske pooblaščenke.

Po njenem mnenju je ta dokumentacija že na podlagi zakona absolutno javna, ker vsebuje informacije o imenovanju člana poslovodstva organa. V uradu so še dodatno utemeljili, da za razkritje predmetnih informacij obstaja tudi močan interes javnosti, ki prevlada nad interesi varovanja zasebnosti generalnega direktorja. “Javnost ima namreč upravičen interes izvedeti, na kakšen način država izvaja politiko na področju kadrovanja v družbah v 100-odstotni lasti države in katere kvalitete, znanja in izkušnje država, preko nadzornega sveta družbe šteje kot odločilne pri izbiri za zasedbo najbolj odgovornih mest,” je zapisano v obrazložitvi.

Pošta Slovenije
Srdjan Živulović/BOBO

Informacijska pooblaščenka je odločila, da je Pošta Slovenije zahtevano dokumentacijo dolžna posredovati prosilki, pri čemer mora prekriti osebne podatke, iz katerih ni razvidno izpolnjevanje pogojev in meril za zaposlitev ali imenovanje generalnega direktorja.

Upravno sodišče v Celju je v sodbi sledilo podanemu stališču in opozorilo, da odprtost podatkov glede strokovnosti, zahtevane izobrazbe, izkušenj in vizije delovanja družbe pripomorejo k večji odgovornosti države do državljanov in transparentne politike, ki jo država izvaja na področju kadrovanja v družbah v lasti države.

Očitki o političnem kadrovanju

Tomaž Kokot je na čelo Pošte kot začasni direktor prišel marca 2021, ko je vodenje družbe sporazumno po skoraj 10 letih prekinil Boris Novak. Pred tem je Slovenski državni holding (SDH) Kokota imenoval v nadzorni svet Pošte, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil. Polni mandat generalnega direktorja je začel 1. februarja 2022.

Ob njegovem imenovanju so se pojavljali očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane; Kokot naj namreč ne bi izpolnjeval pogojev glede vodstvenih izkušenj. S položajev so takrat odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Tomaž Kokot
Žiga Živulović jr./Bobo

SDH je naročil revizijo njegovega imenovanja – kakšni so bili izsledki, ni razkril, je pa od nadzornikov zahteval ustrezne ukrepe – in nato zaradi izgube zaupanja zamenjal tri od petih nadzornikov, ki zastopajo kapital. Novi nadzorni svet je septembra Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja poslovno-ekonomskih razlogov. Vodenje družbe je 1. novembra lani prevzel Marko Cegnar, z 9. januarjem in 1. februarjem letos sta se mu v poslovodstvu pridružila Marko Rems in Ivana Vrviščar, delavski direktor je Janez Zidar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje