Kolesarski vlak se vrača na koroško železniško progo

Slovenija 29. Apr 202208:46 > 08:49 0 komentarjev
Železniška proga Maribor-Dravograd
Miloš Vujinovič/BOBO

V želji spodbujati trajnostno mobilnost in razvoj turizma bo po koroški železniški progi od Maribora mimo Prevalj do Pliberka v Avstriji tudi letos vozil t. i. kolesarski vlak, ki poleg potnikov prevaža tudi kolesa. Prvič letos bo po koroški progi zapeljal ta konec tedna.

Glede na vozni red, ki je objavljen na spletni strani Slovenskih železnic, bo poletni kolesarski vlak vozil ob sobotah med 11. junijem in 27. avgustom ter dodatno še ta konec tedna, 30. aprila in 1. maja, ter na praznik 15. avgust.

Kot že nekaj let bo vlak vozil dvakrat dnevno med Mariborom in Pliberkom v Avstriji, kar ponuja odlične možnosti za organizacijo kolesarskih in tudi drugih izletov, je navedel Aleš Rupreht z Regionalne razvojne agencije Koroška. “Predvsem lahko kolesarji vlak uporabijo kot oporo pri kolesarjenju na Dravski kolesarski poti in po kolesarski poti po Mislinjski dolini, imenovani Štrekna, za kateri lahko interesenti več informacij najdejo na spletnih straneh www.dravabike.si ter www.strekna.si in na družbenih omrežjih,” je spomnil.

V minulih dveh letih so epidemiološke razmere imele določen vpliv na izvajanje storitve voženj s kolesarskim vlakom, predvsem v letu 2020, ko je za nekaj časa popolnoma obstal javni potniški promet. Vendar pa so novonastale razmere, ko začasno zaradi zaprtih državnih mej ni bilo mogoče potovati v tujino, po Ruprehtovih besedah sprožile novo dinamiko predvsem na področju rekreativnega kolesarjenja, ki ga od takrat uporablja vedno več ljudi.

“Upad tujih gostov, predvsem iz Avstrije, so v celoti nadomestili domači kolesarji, zato je bil vpliv na statistiko manjši, kot bi pričakovali. Samo ob sobotah in praznikih je tako lani vlak uporabilo približno 200 kolesarjev ter prek 700 potnikov,” je povzel sogovornik in ob tem opozoril, da so na progi predvsem v drugem delu poletja potekala gradbena dela, nekaj pa je bilo tudi slabega vremena.

“V letošnjem letu, ko se turizem znova postavlja na noge in ko vsaj tekom poletja verjetno lahko računamo na stabilne razmere v zvezi z novim koronavirusom, se nadejamo še uspešnejše sezone. Nenazadnje je vsako leto tudi več urejene kolesarske infrastrukture, ki bo s številnimi naložbami kmalu dobila svojo končno, povezano podobo,” je sklenil Rupreht.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!