Koliko vas na leto stane avtomobil

Slovenija 21. Nov 202112:30 > 12:44 1 komentar
Avtomobili
BOBO

Čeprav je vožnja z avtomobilom morda najbolj udoben način potovanja, pa je avto lahko tudi zelo drag. Z nakupom avtomobila se stroški namreč ne končajo. Vozilo je treba vsako leto tudi registrirati, zavarovati in ga servisirati. Lastniki vozila nižjega cenovnega razreda bodo za avto vsako leto v povprečju odšteli okoli 2.700 evrov, še dva tisočaka več pa bodo zanj plačali vozniki avtomobila srednjega razreda.

Večina Slovencev je še vedno močno odvisnih od avtomobila. Anketa Avto-moto zveze Slovenije je pokazala, da za prihod na delo v Sloveniji velik del ljudi še vedno uporablja avto, le manjši delež javni promet.

Odvisnost od avtomobila je zaradi dolgih potovalnih časov in slabe povezanosti javnega prometa še večja zunaj mestnih središč in na podeželju.

Zaradi visokih cen stanovanj pa se posamezniki in družine vse pogosteje odločajo za selitev iz mesta na podeželje, kar pa potrebo po avtomobilu še dodatno poveča. Zaradi službe, potreb družine in različnih urnikov pa le en avto pogosto ne zadostuje, zato se marsikdo odloči za nakup drugega avtomobila. Nakup in vzdrževanje jeklenih konjičkov pa je drago.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije so pripravili dva izračuna, koliko stane nakup, vzdrževanje in uporaba avtomobila nižjega ali srednjega razreda.

Poleg nakupa največji strošek predstavlja še gorivo, vsako leto pa je treba nekaj stotakov odšteti tudi za zavarovanje, registracijo, redni servis in pnevmatike.

Avto nižjega razreda nas letno stane 2.700 evrov

Pri avtomobilu, ki stane 12 tisoč evrov, z njim pa opravimo približno 15 tisoč kilometrov, bomo vsako leto v povprečju odšteli 2.734 evrov (izračun je narejen na obdobju 12 let).

AMZS/N1

Poleg nakupa avtomobila, ki z leti izgublja vrednost in bi po 12 letih zanj dobili le še 1.700 evrov, največji strošek predstavlja gorivo. Pri 15 tisoč prevoženih kilometrih so na AMZS izračunali, da bi za to vsako leto odšteli 975 evrov oziroma dobrih 80 evrov. Izračun je narejen na podatku, da liter goriva stane 1,3 evra.

Vsako leto pa je treba avto tudi zavarovati in registrirati, ga redno vzdrževati na servisih in kupiti ali zamenjati pnevmatike. Pri tem je treba upoštevati, da je zavarovanje za novejši avtomobil dražje, na začetku avtomobila še ni treba toliko servisirati. Pri starejšem avtomobilu pa je zavarovanje cenejše, servisiranje avtomobila pa je pogostejše in tudi dražje.

V 12 letih boste za nakup avtomobila nižjega razreda, gorivo in vzdrževanje odšteli skoraj 33 tisoč evrov.

Za avto srednjega razreda 4.800 evrov letno

Avtu srednjega razreda, ki stane 20 tisoč evrov, letno pa z njim opravimo 25 tisoč kilometrov, nas bo letno stal okoli 4.782 evrov. Po 12 letih bo avto vreden 2.844 evrov, največji strošek pa predstavlja nakup goriva – 2.160 evrov na leto oziroma 180 evrov na mesec.

Med 450 in 700 evrov je treba vsako leto odšteti za zavarovanje in registracijo, še nekaj dodatnih stotakov pa za redni servis in nakup pnevmatik.

V 12 letih boste za nakup avtomobila srednjega razreda, gorivo in vzdrževanje odšteli dobrih 57 tisoč evrov.

AMZS/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje