Konec počitnic za poslance: obravnavali bodo vračila neustavnih covidnih glob

Slovenija 03. Sep 202314:22 3 komentarji
gibanje svoboda
Matija Sušnik/DZ

Za poslance se zaključujejo parlamentarne počitnice, ki so jih sicer večkrat prekinili zaradi izrednega plenarnega zasedanja. V prihodnjem tednu bo zasedalo več delovnih teles DZ, poslance med drugim čaka obravnava predlogov zakonov o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov in o zaščiti živali.

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo naj bi v torek nadaljevali obravnavo predloga zakona o digitalizaciji zdravstva. Zakonski predlog je sicer v DZ že prestal prvo branje, odbor pa bi ga moral po prvotnem načrtu obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice.

A stranke koalicije so takrat predlagale zamik obravnave, saj so ocenili, da za pripravo ustreznih dopolnil, ki bi naslovila pomisleke zakonodajno-pravne službe, ni dovolj časa. Zakonski predlog je sicer že v javni obravnavi naletel na več kritik, tudi s strani informacijske pooblaščenke.

Kot kaže, pa koalicija omenjeni zakonski predlog, enega prvih v okviru obljubljene zdravstvene reforme, za zdaj umika na stranski tir. Predsednica odbora DZ za zdravstvo in poslanka Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič je namreč v pogovoru za Delov podkast napovedala, da bodo predlagali sklep, da se nadaljnja obravnava zakona preloži.

minister za zdravje Danijel Bešič Loredan o financiranju zdravstva
Žiga Živulović jr./Bobo

Predlog zakona, ki ga je pripravila ekipa nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, bi sicer po napovedih vpeljal digitalno transparentnost v slovenski zdravstveni prostor. Po načrtih bi zakon začel veljati s 1. januarjem, ko bodo morali vsi izvajalci zdravstveno dokumentacijo posredovati v enotni informacijski sistem. Zakon med drugim predvideva tudi vzpostavitev gospodarske družbe v 100-odstotni državni lasti, ki bo vzdrževala in razvijala centralni elektronski zdravstveni sistem ter zagotavljala strokovno podporo izvajalcem zdravstvene dejavnosti.

Na klopeh odbora za pravosodje zakonski predlog o vračilu neustavnih covidnih glob

Obravnavo na matičnem odboru čaka tudi predlog vladnega zakona o ureditvi o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19.

Zakonski predlog med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Predlog zakona predvideva ustavitev vseh tekočih prekrškovnih postopkov ter postopkov glede opravljanja dela v splošno korist in ustavitev postopkov glede izvrševanja nadomestnega zapora, pa tudi ustavitev postopkov prisilne izterjave globe in stroškov prekrškovnega postopka.

Predlagana ureditev temelji na analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev t. i. protikoronskih ukrepov. V analiziranem obdobju od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 je bilo na neustavnih pravnih podlagah uvedenih nekaj več kot 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob je znašal okoli 5,7 milijona evrov.

Javni potniški promet
Saša Despot/BOBO

DZ je prvo obravnavo predloga zakona opravil na majskem rednem plenarnem zasedanju in ga poslal v nadaljnjo obravnavo. V koaliciji so ob tem poudarili, da gre za popravo krivic, za SDS in NSi, ki sta bili del vlade, ki je ukrepe sprejemala, pa je zakon neprimeren. Po oceni SDS bi njegovo sprejetje pomenilo konec pravne države.

Matični odbor o predlogu novele o zaščiti živali

Na klopeh odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v četrtek predlog novele zakona o zaščiti živali, ki vse od vložitve v parlamentarni postopek v javnosti dviga nemalo prahu.

Predlog zakona med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali, obvezno čipiranje mačk, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih in na cirkusu podobnih prireditvah ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Cilj novele je po navedbah predlagateljev sistemska nadgradnja veljavne zakonodaje, predvsem na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe.

Julija je v DZ o predlogu zakona potekala tudi javna predstavitev mnenj, zdaj ga bodo obravnavali tudi poslanci. Predlog sicer razdvaja javnost in poslance, kritični so predvsem veterinarji in kmetje, ki opozarjajo, da se z uvedbo pooblaščenih svetovalcev, ki bi lahko med drugim na kmetijah ugotavljali morebitne nepravilnosti, degradira veterinarski poklic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje