Ministrstvo odgovorilo na ostro kritiko informacijske pooblaščenke

Slovenija 05. Jul 202318:29 5 komentarjev
Bešič Loredan
Borut Živulovič./Bobo

Ministrstvo za zdravje se je odzvalo na kritično mnenje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik glede zadnjega predloga zakona o digitalizaciji. V odzivu so zapisali, da bo njeno mnenje zagotovo pripomoglo k izboljšavi zakonskega predloga, vseeno pa lahko o ustavnosti presoja le ustavno sodišče.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je kritično ocenila zadnji predlog zakona o digitalizaciji zdravstva, ki je eden ključnih gradnikov zdravstvene reforme, osrednjega projekta vlade Roberta Goloba in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Poslanke in poslanci so predlog zakona začeli obravnavati pred dvema tednoma.

Kot smo poročali, je informacijska pooblaščenka v zadnjem mnenju zapisala, da predlog zakona o digitalizaciji zdravstva ni skladen z ustavo in zakonom o varstvu osebnih podatkov, da prinaša preveč tveganj za posameznike ter da je v številnih bistvenih delih pomanjkljiv in nejasen.

Tveganj in pomanjkljivosti, na katere je njen urad opozarjal maja, ministrstvo v zadnji različici predloga ni ustrezno naslovilo, je pojasnila. “Z novimi predlogi rešitev pa se pojavljajo tudi nove skrbi in tveganja,” je dodala.

Med drugim je opozorila na “pomanjkljivo” oceno učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Kljub tej pomanjkljivosti pa ocena vsebuje konkretne in utemeljene načine, kako bi bilo možno zakonski predlog popraviti, priznava informacijska pooblaščenka. Vendar potem zakonski predlog teh načinov ne upošteva, opozarja. Prelesnik je bila sicer ostra že do prejšnje različice predloga, saj je menila, da vsebuje neustavne in nesprejemljive določbe. To mnenje je njen urad objavil že v začetku maja.

Ministrstvo: Ustavno lahko presoja le ustavno sodišče

Na njene kritike oziroma zapis so se danes odzvali na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan. Navedli so, da so pretekli teden prejeli mnenje informacijske pooblaščenke in da ga preučujejo ter pripravljajo ustrezne predloge za uskladitev.

Kot so dodali, cenijo in spoštujejo mnenje nadzornega organa v okviru pristojnosti Informacijskega pooblaščenca. “Mnenje pooblaščenke bo zagotovo pripomoglo k izboljšavi zakonskega predloga,” so še zapisali.

Spomnili so, da je zakon o digitalizaciji zdravstva v zakonodajnem postopku, Zakonodajnopravna služba svojega mnenja še ni podala, ko ga bo, bosta obe mnenji v največji možni meri upoštevani v okviru amandmajev, so napovedali.

“Mnenja glede ustavnosti ali neustavnosti posameznih določb predloga zakona pa ministrstvo za zdravje ne more komentirati. Ustavnost posameznih določb zakona lahko presoja le ustavno sodišče po ustreznih postopkih,” so poudarili.

Vsekakor pa so po njihovih navedbah vsa opozorila v smeri čim boljšega zakonskega predloga izjemno dobrodošla in s strani ministrstva “šteta kot izjemen strokovni doprinos h končni verziji zakona, ki bo končno uredil področje digitalizacije v zdravstvu po meri pacienta, transparentno in učinkovito”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje