Košarica osnovnih živil tokrat še cenejša, najbolj se je podražil kruh

Gospodarstvo 03. Mar 202310:48 1 komentar
nakupovanje, voziček, trgovina
PROFIMEDIA

Povprečna cena košarice osnovnih živil se je tudi tokrat znižala, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Najdražja košarica znaša 39,76 evra pri trgovcu Tuš, najcenejša v vrednosti 38,75 evra pa je v Eurospinu.

Znani so rezultati 13. popisa cen živil 27. februarja. Vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil je znova nižja, ponovno pa je opaziti tudi zmanjšanje razlike med najcenejšimi košaricami trgovcev in posameznimi kategorijami živil, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Povprečna cena košarice osnovnih živil se je v primerjavi s preteklim popisom 13. februarja znižala za 0,4 evra. Od začetka spremljanja maloprodajnih cen v fizičnih trgovinah do danes pa se je znižala za 10,73 evra, torej za več kot petino.

Povprečna vrednost košarice v najnovejšem popisu znaša 39,17 evra. Najdražja košarica v vrednosti 39,76 evra je pri trgovcu Tuš, najcenejša v znesku 38,75 evra pa je v Eurospinu.

To pomeni, da se je razlika med najcenejšimi košaricami osnovnih živil posameznih trgovcev, kot že rečeno, ponovno zmanjšala – trenutno znaša 1,01 evra.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, to pomeni, da imajo živila, vključena v košarico, primerljive cene ne glede na trgovca. To pomeni, da se potrošnik, ki mora paziti na cene izdelkov, lahko odloči za nakup pri trgovcu, ki mu je najbolj pri srcu, saj se mu v tem primeru ni treba ozirati na cene.

Najbolj se je podražil kruh

“Rezultati analize gibanja cen kažejo, da se je v zadnjih dveh tednih najbolj podražil kruh, in sicer za skoraj štiri odstotke, sir se je podražil za slaba dva odstotka, sladkor, testenine in maslo pa za manj kot odstotek,” so sporočili z ministrstva. Dodali so: “V kategorijah mleka, sončničnega olja in svinjskega mesa ni zaslediti sprememb v cenah. Za nekaj več kot štiri odstotke so se znižale povprečne cene jogurtov, jajc za 2,65 odstotka, krompir je cenejši za skoraj dva odstotka, za približno odstotek pa so cenejši tudi piščančje in goveje meso ter jabolka in moka.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje