KPK začela preiskavo domnevnega podkupovanja ilirskobistriškega župana

Slovenija 25. Maj 202211:25 0 komentarjev
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Komisija za preprečevanje korupcije. (Foto: BOBO)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela prijavo zoper ilirskobistriškega župana Emila Rojca, v kateri mu očitajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine. KPK je del prijave odstopila v reševanje policiji in občinskemu nadzornemu odboru, poročajo današnje Primorske novice.

V prijavi, ki jo je prejela KPK, županu Občine Ilirska Bistrica Emilu Rojcu očitajo več kaznivih dejanj. Komisija je “v okviru predhodnega preizkusa prijave ugotovila, da se del očitkov nanaša na sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnine po določbah kazenskega zakonika, zaradi česar je prijavo odstopila policiji. Del prijave je komisija odstopila v pristojno reševanje nadzornemu odboru Občine Ilirska Bistrica”.

Neuradno naj bi se del prijave nanašal na očitke o nepravilnostih v poslovanju vaške skupnosti Trpčane. Ta naj bi kot darilo županu Rojcu ob koncu lanskega leta namenila določen odstotek denarja.

Poleg prejemanja podkupnine prijavitelj Rojcu sicer očita tudi sprejemanje vrednega darila, o katerem naj ne bi poročal KPK. Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije mora namreč uradna oseba v primeru sprejema darila, katerega vrednost presega 50 evrov, o tem najkasneje v osmih dneh obvestiti KPK. Komisija prijavo v tem delu še obravnava.

Občina Ilirska Bistrica v Trpčanah že več let načrtuje gradnjo meteorne in fekalne kanalizacije, za katero je v letošnjem proračunu predvidenih 838.000 evrov, prihodnje leto pa je za protipoplavne ukrepe v vasi načrtovanih še 576.000 evrov. Pred kratkim pa je v uporabo predala obnovljen odsek lokalne ceste med Podgrajami in Betulo v tem delu občine, za katerega naj bi po podatkih iz občinskega proračuna odštela slabih 450.000 evrov, poroča časnik.

Na županov odziv STA še čaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!