Krajani proti preselitvi dela Letuša, župan Braslovč čaka na mnenje stroke

Slovenija 05. Sep 202315:31 0 komentarjev
Deroča Savinja poplavlja naselja
Narasla Savinja avgusta letos. (Foto: N1)

Župan Braslovč Tomaž Žohar v tednu dni pričakuje končno mnenje strokovnega sveta za obnovo glede morebitne preselitve dela Letuša, ki ga je avgustovska vodna ujma močno prizadela. Predstavnik braslovške civilne iniciative za varno okolje Bojan Arčan pa meni, da se o izselitvi ne bi pogovarjali, če bi država uredila brežine Savinje in Pake.

Predstavnik braslovške civilne iniciative za varno okolje Bojan Arčan je povedal, da so zbrali že 80 podpisov proti izselitvi približno 150 hiš iz Letuša. Dejal je, da je levi breg Savinje v Letušu, ki so ga poimenovali Roje, slepo črevo braslovške občine. V naselju so brez kanalizacije, razsvetljave, optike, imajo tudi zelo slab asfalt, ki je prepotreben preplastitve.

Dejal je, da so proti izselitvi in zahtevajo predvsem sanacijo brežin rek Savinja in Paka, saj so brežine vezane z navadno žico. Opozoril je, da država že 25 let na brežinah ni naredila popolnoma nič. “Če bi bile na brežinah skale, zidane in povezane z betonom, do porušenja hiš med avgustovsko poplavo sploh ne bi prišlo, brežine bi bile še danes tam, kjer so bile, o naši izselitvi pa sploh ne bi razpravljali,” pravi Arčan.

Dodal je, da je bilo po avgustovski vodni ujmi na brežinah Savinje in Pake v tednu dni narejenega več kot v zadnjih 20 let. Zatrdil je, da njihovi domovi, kot navajajo nekateri mediji, niso bili poplavljeni štirikrat. Štirikrat so bili po besedah Arčana poplavljeni objekti v bližini reke Pake, ki ima napačen izliv pod kotom v reko Savinjo.

Spomnimo, stroka je že na začetku meseca pojasnila, da bodo pripravili mnenje, ali je del Letuša še primeren za bivanje. Ocenila naj bi torej, kje so smiselni protipoplavni ukrepi, od koder pa je bolje, da se ljudje umaknejo. Glavno vlogo pri morebitni preselitvi prebivalcev z območja bo odigrala tehnična pisarna.

Kot so spomnili na ministrstvu za naravne vire in prostor, bo tehnična pisarna z izpostavami vzpostavljena z interventnim zakonom, ki ga je državni zbor sprejel minuli teden, in z zakonom o obnovi po vodni ujmi, ki bo sprejet v prihodnjih tednih. Tehnična pisarna bo pomagala tako občinam kot fizičnim osebam pri projektiranju in izvedbi potrebnih postopkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!