Lastniki psov, pazljivo: v naravi je vse več nevarnih gosenic

Slovenija 21. Feb 202417:38 0 komentarjev
Pinijev sprevodni prelec
Pinijev sprevodni prelec (Foto: PROFIMEDIA)

Tople februarske temperature, ki spominjajo na začetek pomladi, so na plan zvabile tudi nekatere škodljivce. Ko se naslednjič odpravite na sprehod, bodite pozorni tudi na štirinožne prijatelje, zlasti če se mudite na Primorskem. Nevarne kosmate gosenice, ki so v zadnjih letih v porastu, lahko ob stiku resneje ogrozijo zdravje psov, pa tudi ljudi.

Najprej je v znamenju temperaturnih rekordov minilo lansko poletje, podobne rekorde pa meteorologi opažajo tudi v zimskih mesecih. Nova realnost med drugim prinaša probleme z večjim številom škodljivcev.

Strokovnjaki opažajo nov porast populacije pinijevega sprevodnega metulja. Gre za vrsto metulja, ki še preden se izleže, povzroča nemalo nevšečnosti živalim in ljudem. Namnožitev, ki praviloma traja nekaj let, nato pa spet upade, je posledica nadpovprečnih temperatur, so za N1 pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS).

Zdravja ljudi in živali ne ogroža metulj, pač pa gosenice, ki se najraje zadržujejo na krošnjah borov. Gosenice živijo v belkastih zapredkih oziroma gnezdih v krošnjah bora, kjer skupaj prebiva od 50 do 150. V lovu za hrano ponoči zapustijo zapredek in se v sprevodu druga za drugo premikajo naokrog, pojasni Marija Kolšek z ZGS.

Največja nevarnost preti med novembrom in aprilom, ko gosenicam zrastejo ožigalne dlačice. Spomladi, navadno marca in aprila, se v procesiji spustijo na tla in iščejo mesto za zabubljenje. Prav v tem obdobju pridejo najlažje v stik z živalmi in ljudmi, pripoveduje Kolšek.

Hrastov sprevodni prelec
Hrastov sprevodni prelec (PROFIMEDIA)

Drobne dlačice so lahko tudi usodne

Gosenice prelcev imajo na telesu drobne strupene ožigalne dlačice, ki delujejo kot nekakšen obrambni mehanizem pred napadalci, te pa vsebujejo toksine, ki sprožajo histamin. Če človek ali žival prideta v stik z njimi, lahko to izzove alergijsko reakcijo. Težave nastopijo po neposrednem stiku z gosenicami, pogosto pa se nevarne dlačice prenašajo kar po zraku.

Še posebej ranljivi so psi, ki radovedno vohljajo naokoli in nevede zaužijejo ali vdihnejo dlačice. Če opazite, da psi nenadoma postanejo živčni, začnejo pogosteje požirati, se pretirano slinijo in se s tačkami praskajo po gobčku, je to lahko eden prvih znakov, da so prišli v stik z nevarnimi dlačicami.

Po nekaj minutah se po navadi pojavi oteklina gobca in jezika, pa tudi težave z dihanjem. Če ne ukrepamo, lahko psičku na prizadetem območju začne celo odmirati tkivo. Ob zaužitju gosenice se pojavita bruhanje in driska, ob stiku z očmi pa se vnamejo očesni deli. V najhujših primerih oziroma prepoznem ukrepanju lahko pes tudi pogine.

Posebno pozorni morajo biti lastniki psov na Primorskem, saj je vrsta “ljubiteljica” bora. Največjo koncentracijo zapredkov so v letu 2021 in 2022 opazili na Krasu, obronkih Vipavske doline, v slovenski Istri in na Goriškem.

Gosenice ne prizanašajo niti človeku

Gosenice pa niso prijazne niti človeku. Dlačice lahko sprožijo alergično reakcijo, pojasnijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ob stiku s kožo lahko povzročajo vnetje, ki ga imenujemo gosenični dermatitis. Pojavijo se srbenje in rdečkasti izpuščaji, ki so privzdignjeni ali celo mehurčkasti. Če strup pride v stik z očmi ali dihali, se lahko vnameta očesna veznica in žrelo, redko pa se pojavijo težave z dihanjem in astmo.

Najbolj občutljivi so otroci in starejši, simptome, ki po navadi trajajo nekaj dni, zdravimo simptomatsko, torej z lajšanjem simptomov. Pogosto se ljudje obrnejo tudi po zdravniško pomoč.

izpuščaji izpuščaji
Foto: NIJZ
izpuščaji na vratu izpuščaji na vratu
Foto: NIJZ

Kako ukrepati, če ste prišli v stik z ožigalnimi dlačicami?

Če predvidevamo, da smo bili v stiku z gosenicami oziroma njihovimi dlačicami, oblačila presesamo, jih previdno slečemo, nato pa smo pozorni, da oblačila operemo ločeno od ostalega perila. Če na koži zaznamo srbečico, skušajmo dlačice s prizadetih mest odstraniti s pomočjo samolepilnega traku. Razdraženo kožo nato speremo z vodo in milom ter jo previdno posušimo na zraku ali s sušilnikom za lase, skušamo se izogibati dotikanju. Srbečico lahko lajšamo z ledom, po potrebi pa obiščemo tudi zdravnika.

Kako zatreti škodljive žuželke?

Vrsta v gozdovih ne povzroča večje škode, zato je ne zatirajo. “Zatiranje je smiselno v okolici prebivališč ter na drugih območjih s stalno prisotnostjo ljudi,” pojasni Kolšek, zanj pa so odgovorni posamezni lastniki zemljišč. Najprimernejši ukrep za uničevanje gosenic je izrezovanje in sežiganje vej, na katerih so zapredki, najbolje pa je, da se tega lotite do zime, ko so zapredki še majhni.

Pri odstranjevanju gnezd je pomembno, da se zaščitimo s primerno zaščitno obleko, zavarovati pa moramo tudi oči in dihala. Na ZGS svetujejo še, da gnezda pred odstranitvijo poškropimo z lakom za lase, saj se dlačice tako sprimejo in pri odstranjevanju gnezda ne letijo naokrog.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!