Le še en korak in izročanje računov bo znova obvezno

Slovenija 19. Mar 202312:54 1 komentar
Ilustracija papirnati računi
Žiga Živulović Jr./BOBO

Poslanci bodo prihodnji teden na redni marčevski seji znova glasovali o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov, ki ponovno uvaja obvezno izročanje računov, pa tudi globe za kupce, ki računa ne prevzamejo oziroma zadržijo ob odhodu iz poslovnega prostora. Sprejemali bodo tudi resolucijo o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki predvideva povečanje sredstev za obrambo.

Prihodnji teden poslance čaka redna marčevska seja, ki bo ob dokaj kratkem seznamu zakonskih besedil, ki so nanjo uvrščeni, trajala tri dni.

Državni zbor bo po vetu državnega sveta v torek znova odločal o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov. Kot smo že poročali, novela vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oziroma prejeto storitev.

Državni svet je nanj izglasoval odložilni veto, saj je večina svetnikov pritrdila oceni, da je prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem, ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa, nesprejemljivo.

Tokrat mora novelo podpreti najmanj 46 poslancev. Kot kaže, je tudi ob ponovnem odločanju podpora noveli zagotovljena, saj je zanjo februarja glasovalo 48 poslancev, pa tudi odbor za finance poslancem predlaga, naj jo še enkrat potrdijo.

Tudi o povečanju sredstev za obrambo

Poslanci bodo na seji sprejemali tudi resolucijo o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040. Ta med drugim predvideva povečan obseg obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP, vsaj 20 odstotkov izdatkov pa naj bilo vsako leto namenjenih nabavi sodobne vojaške opreme in oborožitve v SV.

Predlog je že podprl pristojni odbor za obrambo, kjer je dobil podporo vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki nasprotuje nabavam oborožitve. Po drugi strani pa je bilo slišati tudi pomisleke, da je predvideni dvig obrambnega proračuna premalo ambiciozen.

Obenem bo državni zbor odločal o noveli zakona o službi v SV, ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu. Novela je sicer prestala obravnavo na odboru za obrambo, a so ji nasprotovali v koalicijskih Levici in SD, pomisleke pa so imeli tudi v opozicijskih SDS in NSi.

Pred odbori zakonodaja o zaposlovanju tujcev

Pred izredno sejo, ki bo 28. marca, bodo pristojni odbori prihodnji teden še pripravljali gradivo zanjo. Na izredni seji bodo poslanci odločali o novelah zakona o tujcih ter zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev. Po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve so predloga pripravili zaradi potrebe po tuji delovni sili v Sloveniji.

V osnutku novele zakona o tujcih, ki jo bo odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo obravnaval v petek, je sicer ministrstvo sprva odpravilo pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, a je vlada nato v državni zbor posredovala predlog, ki ta pogoj ohranja. To je naletelo na ogorčenje nekaterih nevladnih organizacij, ki poslance pozivajo, naj predloga na potrdijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje