Le še nekaj dni imate za odločitev, komu bo šel del vaše dohodnine

Gospodarstvo 23. Dec 202309:31 3 komentarji
denarnica
Profimedia

Od leta 2007 imajo dohodninski zavezanci možnost, da del svoje dohodnine namenijo različnim nevladnim organizacijam, političnim strankam, reprezentativnim sindikatom, registriranim cerkvam in drugim verskim skupnostim, pa tudi šolskim in vrtčevskim skladom. Znesek skupnih donacij in prejemnikov se iz leta v leto povečuje, še vedno pa zadnja leta ostaja nerazporejena okoli polovica sredstev, za katera se lahko zavezanci sami odločijo, komu jih namenjajo. Kako, koliko in komu lahko doniramo? Če še niste opredelili, komu želite donirati, ali pa če želite spremeniti svoj seznam, imate le še nekaj dni časa, da bo vaša odločitev upoštevana pri tokratni dohodnini.

Vsi dohodninski zavezanci lahko od leta 2007 del svoje dohodnine namenijo za donacije. Med leti 2007 in 2019 so imeli zavezanci možnost razporediti 0,5 odstotka, od leta 2020 pa lahko zavezanci donirajo en odstotek svoje dohodnine upravičencem s seznama, ki ga vlada objavi in osvežuje vsako leto.

V letu 2023 je na seznamu, ki je bil sredi septembra objavljeni v Uradnem listu, okoli 8.000 upravičencev do donacij.

Gre za različne nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativne sindikate, registrirane cerkve in druge verske skupnosti, pa tudi šolske in vrtčevske sklade.

Upravičenci do donacij na seznam pridejo tako, da na ministrstvo, ki vsebinsko pokriva področje delovanja določene organizacije, pošljejo vlogo za vključitev na seznam. Če ministrstvo ugotovi, da gre za organizacijo, ki deluje s splošno koristnim namenom, jo vključi na seznam. Status je treba obnavljati vsaki dve leti.

Kako zavezanec donira

Kot rečeno, ima vsak zavezanec možnost, da se za do največ enega odstotek svoje dohodnine sam odloči, komu jo bo namenil. Če se zavezanec za to ne odloči, država nerazporejena sredstva preusmeri v proračun kot namenska sredstva za nevladne organizacije, ki lahko nato ta sredstva pridobijo na podlagi razpisov.

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko oddate osebno na enoti Fursa, po pošti ali prek portala/aplikacije eDavki. Zavezanec jo lahko razdeli med največ deset upravičencev, saj lahko minimalna donacija posameznemu upravičencu znaša 0,1 odstotek odmerjene dohodnine, seštevek vseh pa ne sme presegati enega odstotka. Posameznemu šolskemu skladu ali skladu vrtca pa lahko nameni največ 0,3 odstotka dohodnine.

Ko zavezanec izbere upravičenca ali upravičence, ki jim želi nameniti del dohodnine, se te preference zavezanca prenašajo iz leta v leto in veljajo za nedoločen čas. Če se zavezanec odloči za spremembo, pa lahko to opravi z novo zahtevo. Najlažje je zahtevo in spremembe opraviti prek portala/aplikacije eDavki, kjer je mogoče tudi preprosto preveriti, ali že komu doniramo dohodnino (v mobilni aplikaciji kliknete na meni levo zgoraj, kliknete na svoje ime, nakar se spodaj nahaja podatek, komu in v kakšnem deležu že morda donirate). Podatek je sicer naveden tudi na informativnem izračunu dohodnine, ki ga zavezanec prejme po pošti.

So pa pri tem pomembni tudi datumi. Vse zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije, ki jih namreč Furs prejme v koledarskem letu (od 1. januarja do 31. decembra), so upoštevane pri odmeri dohodnine za tekoče leto prejema zahteve. Donacija je nato navedena na informativnem izračunu dohodnine, ki jo zavezanci prejmejo v naslednjem letu bodisi v prvem svežnju do konca marca bodisi v drugem svežnju do konca maja.

Za zavezance, ki zahtevo pošiljajo po pošti, je zato pomembno, da upoštevajo določila, ki veljajo za tovrstno pošiljanje v vseh upravnih zadevah. Kadar zavezanec zahtevo pošlje s priporočeno pošiljko, uslužbenec na pošti na pošiljko natisne datum in uro odpošiljanja. Furs tako za tekoče leto upošteva vse zahteve, ki so odposlane do 31. 12. do 23.59. Če pa zavezanec zahtevo pošlje z navadno pošto, se pa za datum vložitve šteje, ko zahteva dejansko pride na organ.

Pozor!

V primeru, da se zavezanec odloči zahtevo poslati po navadni pošti v zadnjih dneh decembra 2023, zahteva pa bo na Furs prispela šele v prvih dneh januarja 2024, se bo upoštevala pri odmeri dohodnine za leto 2024 oziroma bo vidna v informativnem izračunu, ki ga bo zavezanec prejel v letu 2025, ko bo izbrana organizacija tudi dobila nakazano donacijo. Nekaj dni lahko zato pomeni tudi leto zamika nakazila prve donacije.

Vrsto let med največjimi prejemniki Rdeči noski, zadnji dve leti društvo AED

Lani so davčni zavezanci donacije iz naslova dohodnine namenili več kot 6.700 različnim upravičencem. Iz tega naslova je bilo lani namenjenih 592.533 donacij (528.010 leta 2021) v skupnem znesku 13.326.479,92 evra (12.407.800,75 evra leta 2021).

Vrsto let so bili največji prejemniki donacij društvo Rdeči noski, v letu 2021 in 2022 pa je na vrh seznama prišlo Društvo za srčno žilne bolezni AED. Slednje je za leto 2022 prejelo slabih 870 tisoč evrov donacij. Rdeči noski pa dobrih 441 tisoč evrov.

Nerazporejenih je ostalo okoli 11,5 milijona evrov sredstev, ki bi lahko bili donirani. Delež donirane dohodnine se sicer iz leta v leta povečuje (seznam spodaj).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje