Levica proti popoldanskem delu zdravnikov pri zasebnikih

Slovenija 08. Sep 202115:47 > 16:03
Miha Kordiš, Levica
Borut Živulovič/BOBO

V Levici zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o popoldanskem delu zdravnikov pri zasebnih izvajalcih. Med drugim predlagajo uvedbo konkurenčne prepovedi popoldanskega dela pri zasebnih izvajalcih za zdravnike, zaposlene v javnih zdravstvenih zavodih in koncesionarjih, je danes povedal poslanec Miha Kordiš.

V Levici že dlje časa opozarjajo na problematiko popoldanskega dela zdravnikov. “Večkrat smo že opozorili, da popoldansko delo zdravnikov dvoživk povzroča korupcijska tveganja, lažna evidentiranja, preskakovanja čakalnih vrst ter njihovo podaljševanje,” so zapisali v stranki. “Sistem, kot ga imamo, spodbuja privilegirani del zdravništva, da na delu v javnem sektorju delajo čim manj, sočasno se pa trudijo, da kot zasebniki ustvarjajo čim več posla,” pa je dodal poslanec Levice Miha Kordiš.

Zato na to temo zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora, na kateri bodo predlagali sprejem več sklepov. Med njimi je tudi poziv ministrstvu za zdravje in vladi, da pripravita predlog, po katerem se bodo dohodki od dopolnilne dejavnosti obdavčili in ter terjali plačilo prispevkov skupaj z dohodki od osnovnega dela. Prav tako bi predlagali, da vlada in ministrstvo pripravita možne pravne podlage za prepoved opravljanja zdravstvene dejavnosti kot s.p..

Kordiš: Ljudje bolj zaupajo javnim kot zasebnim zavodom

Ministrstvo bi še pozvali, da pridobi podatke o obsegu popoldanskega dela zdravnikov, zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih, in “pripravi analizo stanja, iz katere bo razvidno, koliko dodatnih programov je potrebnih, da se v javnem sistemu uporabi vse obstoječe kadrovske kapacitete in s tem skrajša čakalne vrste”.

V Levici jih ne skrbi, da bi konkurenčna prepoved zdravnike odvrnila od dela v javnem sektorju. “Na srečo imamo kljub 30 let trajajočemu privatizacijskem obleganju še vedno zelo močen sistem javnega zdravstva,” je dejal Kordiš. Meni, da mu ljudje še vedno bolj zaupajo bolj kot zasebnim zavodom, ki delajo za dobiček. Zaupanje pa se bo po njegovi oceni še povečalo, če bodo pokazali, da naslavljajo anomalije znotraj sistema in jih odpravljajo.