Lista NSi potrjena: Matej Tonin na prvem, Ljudmila Novak na zadnjem mestu

Slovenija 25. Mar 202421:55 13 komentarjev
Matej Tonin
Matej Tonin, predsednik NSi (foto: Borut Živulović/BOBO)

Izvršilni odbor Nove Slovenije je soglasno potrdil kandidatno listo za junijske evropske volitve. Nosilec liste je predsednik stranke Matej Tonin, sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak pa je na zadnjem mestu. Kdo bo še kandidiral?

Nova Slovenija je uresničila napoved, ki jo je dala ob januarski klavzuri: na listi za evropske volitve, ki jo je danes soglasno potrdil izvršilni odbor, so najvidnejši predstavniki stranke. Tako se bo v tekmo za evropskega poslanca podal tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki bo nosilec kandidatne liste.

Na drugem mestu liste je po naših informacijah predsednica Mlade Slovenije, podmladka NSi, Katja Berk Bevc. Ta je za evropsko poslanko kandidirala že pred petimi leti, ko je imela na listi Nove Slovenije številko šest.

Ambicij, da bi postal evropski poslanec, naj ne bi skrival župan občine Sveta Trojica David Klobasa, ki je tudi državni svetnik ter predsednik kluba županov in svetnikov NSi. V tekmo se podaja s tretjega mesta liste, naši sogovorniki pa pričakujejo, da bo volilce zelo intenzivno nagovarjal in si zlasti na severovzhodu Slovenije lahko obeta precejšnjo bero preferenčnih glasov.

Kandidirala bosta tudi oba podpredsednika stranke: vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj in poslanka Vida Čadonič Špelič. Med kandidati pa je še en poslanec – Jernej Vrtovec, ki je tudi predsednik sveta Nove Slovenije.

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj (Foto: Jan Gregorc/N1)

NSi bo na junijskih evropskih volitvah sicer zastopalo več žensk kot moških. Poleg Berk Bevc in Vide Čadonič Špelič sta na listi še Mojca Erjavec, ki je bila v prejšnjem mandatu vodja kabineta ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, in ljubljanska mestna svetnica iz vrst NSi Mojca Sojar.

Na zadnjem, torej devetem mestu kandidatne liste pa je sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. Kot smo poročali, je nekdanja predsednica Nove Slovenije še na posvetu stranke septembra lani zbranim dejala, da je na evropskih volitvah pripravljena kandidirati, če bo nosilka liste.

A Tonin na to nikakor ni pristal. Po besedah naših virov je navajal, da je kandidatura Ljudmile Novak zaželena, a ne na prvem mestu liste. Pri tem naj bi se skliceval tudi na javnomnenjske raziskave. Poudarjal naj bi, da desnosredinski volilci sedanji evropski poslanki iz vrst NSi niso zelo naklonjeni, levosredinski volilci, ki ji v javnomnenjskih merjenjih namenjajo visoko oceno, pa na volitvah v veliki meri obkrožijo kandidate levosredinskih strank.

Evropska poslanka Ljudmila Novak.
Ljudmila Novak. (Foto: BOBO)

Na januarski klavzuri Ljudmila Novak svoje kandidature na evropskih volitvah ni več pogojevala s prvim mestom na kandidatni listi.

Kot poudarjajo naši sogovorniki iz njenih krogov, želi stranki, na čelo katere je stopila po izpadu iz državnega zbora in za katero je dober rezultat na junijskih volitvah še kako pomemben, tudi tokrat priskočiti na pomoč. Ob tem pa ne izključujejo povsem možnosti, da bi Ljudmila Novak do ponovnega mandata v evropskem parlamentu prišla s pomočjo preferenčnih glasov.

Nosilec liste Nove Slovenije bo torej predsednik stranke Matej Tonin. Tudi znotraj NSi pa je mogoče slišati ocene, da nobeden od možnih razpletov zanj ni idealen. Če bo na junijskih volitvah izvoljen, ga čaka vodenje stranke iz evropskega parlamenta, kar nikakor ne bo lahka naloga. Če mu ne bo uspelo priti v Bruselj – če torej NSi ne bi dobila evropskega poslanca ali če bi bil s pomočjo preferenčnih glasov izvoljen kdo drug – pa bi bil to za Tonina nedvomno hud udarec, ki bi po vsej verjetnosti terjal razmislek o spremembi na čelu stranke. Ob tem spomnimo, da ima Nova Slovenija jeseni volilni kongres.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje