Ljubljanska upravna enota: Trudili se bomo, da do diskriminacije ne bo prihajalo

Slovenija 04. Jul 202319:31 4 komentarji
Upravna enota Ljubljana, stavka
Upravna enota Ljubljana (Žiga Živulović jr./BOBO)

Ljubljanska upravna enota si bo prizadevala, da v prihodnje do primerov diskriminacije ne bo prihajalo. Zagovornik načela enakosti je namreč ugotovil, da je bil Maročan, poročen z državljanko Slovenije, žrtev diskriminacije. Uslužbenka, ki ni sprejela vloge, ni več zaposlena na Upravni enoti Ljubljana.

Na Upravni enoti Ljubljana si bodo prizadevali, da do primerov diskriminacije, kot jo je v primeru Maročana, poročenega s Slovenko, ugotovil Zagovornik načela enakosti, v prihodnje ne bo prihajalo. S primerom so zato tudi že seznanili vse zaposlene, so sporočili.

Zagovornik načela enakosti je namreč ugotovil, da je bil Maročan, ki je poročen s slovensko državljanko, žrtev diskriminacije v postopkih na Upravni enoti Ljubljana. Ena uslužbenka namreč ni hotela sprejeti njegove vloge za dovoljenje za prebivanje družinskega člana slovenske državljanke, druga pa mu ni izdala potrdila o prejeti vlogi za izdajo dovoljenja, ki jo je poslal po pošti. Vloge uslužbenka ni sprejela, ker se ji je zdelo, da je njuna zakonska zveza fiktivna.

Na Upravi enoti Ljubljana v današnjem odzivu poudarjajo, da so za vodstvo in vse njihove zaposlene strokovno in hitro opravljene storitve absolutna prioriteta, pri čemer so tudi dolžni sprejeti prav vsako vlogo.

Uslužbenka, ki v konkretnem primeru tega ni naredila, po njihovih navedbah več ni zaposlena na Upravni enoti Ljubljana. Kljub temu je vodstvo, da bi se v prihodnje izognili podobnim primerom, z zadevo seznanilo vse zaposlene.

Navajajo še, da je druga uslužbenka, ki ji je bila vloga družinskega člana slovenske državljanke pozneje dodeljena v reševanje, postopala v skladu s takrat veljavnimi usmeritvami ministrstva za notranje zadeve iz aprila 2009. Potrdilo o vloženi vlogi pa je bilo tujcu izdano takoj po tem, ko je ministrstvo za notranje zadeve upravni enoti posredovalo spremenjene usmeritve v povezavi s preverjanjem zakonitosti vstopa v državo, kar je bilo aprila 2023, navajajo.

Dodajajo še, da si bo novo vodstvo upravne enote skupaj z zaposlenimi prizadevalo, da do podobnih primerov v prihodnje ne bi prihajalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje