Ljudmila Novak v N1 STUDIO: Logar ni lutka, Marta Kos sprejela dobro odločitev

Slovenija 20. Sep 202215:44 8 komentarjev

Po dolgotrajnem čakanju na odločitev, ali bo evropska poslanka in nekdanja predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak vendarle vstopila v tekmo za predsednico republike, je dobra dva tedna pred uradnim začetkom predsedniške kampanje naposled sporočila, da se ne namerava znova potegovati za mesto predsednice republike. V NSi so se na koncu odločili, da v predsedniško tekmo pošljejo vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Ljudmila Novak je v oddaji N1 STUDIO prvič podrobneje spregovorila o svoji odločitvi, komentirala pa je tudi preostale kandidate in morebitno ponovno kandidaturo na evropskih volitvah. Spregovorila je tudi o odnosih z NSi in delu vlade Roberta Goloba ter koalicije.

Ljudmila Novak je pred dobrima dvema tednoma sprejela dokončno odločitev, da se za vnovično kandidaturo za predsednico republike ne bo potegovala. Čeprav sama kandidature ni nikoli javno napovedala, so jo mnogi k njej nagovarjali. Zato se je odločila, da dodobra pretehta možnosti, ali se bo v predsedniško tekmo podala ali ne. “Kljub temu da nikoli nisem napovedovala ali samovoljno izražala želje po vnovični kandidaturi za predsednico republike, sem ob vseh vprašanjih in nagovorih o tem odgovorno razmislila. Sprejela sem odločitev, da tokrat ne kandidiram, saj bi morebitno mojo vnovično predsedniško kandidaturo želela izpeljati kot neodvisna kandidatka. To pa bi pomenilo, da bi se kot predsedniška kandidatka odpovedala članstvu v stranki NSi, za kar pa se nisem želela odločiti,” je pojasnila svojo odločitev.

Ljudmila Novak si v predsedniško tekmo ni želela kot strankarska kandidatka; Janeza Ciglerja Kralja podpira pri kandidaturi

Predsedniška tekma je bila tudi prva tema v oddaji N1 STUDIO, Ljudmila Novak pa je spomnila, da je bila na predsedniških volitvah pred petimi leti strankarska kandidatka in prejela le 7,2 odstotka podpore, ta rezultat pa se je potem ponovil tudi na naslednjih državnozborskih volitvah leta 2018. Po njenem mnenju je to pač omejitev, če si strankarski kandidat. “Če bi želela zmagati oziroma imeti resne možnosti, bi se morala odpovedati stranki, zbirati podpise podpore, sestaviti svojo ekipo in tako iti v kampanjo. Enkrat sem že poskusila strankarsko kandidirati, zato to zdaj ni več imelo smisla,” je povedala nekdanja predsednica NSi in dodala, da tokrat ni našla dovolj volje, moči in motivacije, da bi šla v projekt predsedniške kandidature.

Prav tako ni želela zapustiti stranke, ki jo je dolga leta vodila in ji pripadala. Meni tudi, da bi širšo podporo na desnem polu težko dobila, ker “nisem ravno prva izbira neke druge stranke”, na podporo levega pola pa ni mogla računati, zato bi se v predsedniški boj lahko podala zgolj kot nestrankarska kandidatka. Odločitev o vstopu v predsedniško tekmo je dolgo tehtala, a ko je videla, kako so se stvari po javnomnenjskih raziskavah postavile, in da “so zmagovalci že skoraj določeni”, se ji je zdelo nepotrebno, da kandidira. Ob tem se je zahvalila vsem tistim, ki so ji izkazali podporo in jo h kandidaturi nagovarjali.

Na vprašanje, ali se za vstop v predsedniško tekmo ni odločila tudi zato, ker je zaradi kritik prej vladajoče stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše številne pozive h kandidaturi prejela predvsem z levega pola, in če v to podporo ni verjela, pa je odgovorila, da svojega odnosa do neke druge stranke in njenega vodje ni nikoli spreminjala. “Vedno sem povedala tisto, kar me je motilo ali ni bilo primerno. To bi naredila tudi sedaj v tem primeru, tako da je potem težko dobiti podporo s te strani,” je povedala Novak.

Izrazila pa je zadovoljstvo, da je stranka našla dobrega predsedniškega kandidata Janeza Ciglerja Kralja, ki ga dobro pozna in je z njim več let dobro sodelovala. “Pravim tudi, da sem ga naredila za “kralja”, ko sem ga poročila z ženo, ki se je pisala Kralj,” se je še pošalila Novak in dodala, da ga več kot 100-odstotno podpira pri njegovi kandidaturi.

Ljudmila Novak
N1

“On se ne dela prijaznega, ker je prijazen. On se ne dela ljudskega, ker je ljudski. Lahko postane moralna avtoriteta, naredil je tudi veliko dobrega v času, ko je bil minister,” je o Ciglerju Kralju povedala Novak. A je ob tem dodala, da tudi njega omejuje “strankina ozkost in omejenost”.

O tem, da so bili ob uradni vložitvi kandidature Janeza Ciglerja Kralja na Državni volilni komisiji prisotni praktično vsi najvidnejši člani NSi in poslanci, nje pa tam ni bilo, pa pravi, da na dogodek ni bila posebej povabljena, a se ji to ne zdi pomembno. “Jaz sem Janeza Ciglerja Kralja podprla, dala sem tudi javno izjavo in v tem ni nikakršne zarote. Ga podpiram, ker je dober kandidat in človek, je oče in ne blefira,” je odgovorila Novak.

O njegovih možnostih za uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev pa pravi, da je v to treba verjeti in si prizadevati za dosego tega cilja. Cigler Kralj je po njenem mnenju kot minister veliko naredil, s svojim delom pa je dokazal, da je sposoben, da ima empatijo do različnih ljudi, ne glede na pripadnost in da ima socialni čut.

O izstopu Marte Kos in Anžetu Logarju kot neodvisnemu kandidatu

Ljudmila Novak pravi, da podrobnosti o izstopu Marte Kos iz predsedniške tekme ne pozna, a ocenjuje, da je Kos naredila dobro potezo, ko je ugotovila, da ima za izvolitev le majhne možnosti. Na levici so po njenih besedah spoznali, da se je odprla praznina in tako tudi nova možnost, zato so hitro predlagali novega kandidata, ki ima nekoliko več možnosti, da je v drugem krogu tudi izvoljen.

Predsednik NSi Matej Tonin je o Anžetu Logarju, poslancu SDS in nekdanjem zunanjem ministru, pred dvema tednoma povedal, da je ta v času predsedniške kampanje “odrinil globoko na levo ali pa če hočete globoko v sredino”. Novak pa pravi, da ima sama svoj odnos do tega, kaj je levo, desno in kaj je sredina. “Ti pojmi niso najpomembnejši, jaz na prvo mesto postavljam človeka. Kakšna so bila njegova dejanja, kaj podpira, ali je pošten, si prizadeva za dobro,” je dejala evropska poslanka.

O informacijah N1, da v NSi nikakor niso želeli podpreti Logarja pri predsedniški kandidaturi, pa pravi, da je NSi tretja najmočnejša stranka v državnem zboru in je zato prav, da imajo svojega kandidata v predsedniški tekmi. Za Logarja sicer pravi, da “zagotovo ni politična lutka” in da je sposoben politik, ima pa pomisleke, če ima vse potrebne atribute, ki bi jih moral imeti predsednik republike. “Na tem mestu si želim ljudskega človeka, ki ima moralno avtoriteto in ni ozko strankarsko opredeljen, ki ima srce za ljudi in to vidim v našem kandidatu. V Logarju tega ne vidim,” je komentirala Ljudmila Novak.

Voditelj oddaje N1 STUDIO Miha Orešnik jo je tudi soočil z zapisi Janeza Janše na Twitterju, da v Bruslju za 15.000 evrov plače na mesec dela zgago. Sama se je na ta zapis odzvala s pismom, v katerem je zapisala: “A to morebitno mojo kandidaturo je seveda treba na desni v kali zatreti, kajti na predsedniško mesto je treba postaviti lutko, ki jo bodo lahko po svoje obračali.” Svoje takratne besede je komentirala, da se je vedno soočala z očitki, ko se je sama pojavila visoko na lestvici priljubljenosti, zato je bila mnenja, da so jo želeli politični nasprotniki zatreti že v kali.

“Jaz sploh nisem razmišljala o kandidaturi, vendar so se tisti, ki so se bali, da bi kandidirala, to počeli zato, da bi me diskreditirali. Kadar sem se oglasila in povedala svoje mnenje, je bil pa ogenj v strehi, kako jih napadam. Trudim se opravljati svojo službo evropske poslanke po najboljših močeh,” je povedala Novak in dodala, da se glede navedb glede plače močno pretirava, saj da tako visoke plače nima. Vsi evropski poslanci, tudi tisti iz SDS, imajo enake plače, je opozorila.

“V NSi smo se vedno  zgledovali in primerjali s Krščansko demokratsko unijo v Nemčiji”

Beseda v studiu je nanesla tudi na odnose in delovanje stranke, ki ji je Novak dolga leta predsedovala. Zdajšnji predsednik stranke Matej Tonin je stranko v zadnjem času označeval za povsem sredinsko stranko, zdaj pa ponavlja izjave o Ciglerju Kralju kot desnosredinskem predsedniku. Novak je na vprašanje, ali gre za krizo identitete v stranki, ki jo je vodila 10 let, odgovorila, da so se v NSi “vedno zgledovali in primerjali s Krščansko demokratsko unijo (CDU) v Nemčiji”. Kot pravi, so si tudi programsko zelo podobni, CDU pa se sicer opredeljuje kot stranka sredine, NSi pa je vedno bolj težila k desnosredinskemu polu.

O odnosih s stranko je povedala, da se še vedno redno udeležuje sestankov organov stranke, prav tako se je udeležila kongresa in sveta stranke, a dodaja, da se v dnevno dogajanje poslanske skupine ne vključuje več tako pogosto, čeprav je vabljena na njihove sestanke. “Ne ukvarjam se zato, ker imam svojo poslansko skupino v Bruslju. Imamo pa skupino na Vibru, se pa vseeno bolj ukvarjam z evropsko politiko,” je še povedala Novak.

Do navedb, da se NSi ni prav močno trudila, da bi jo prepričala, da se poda v predsedniško tekmo, se ni jasno opredelila. Povedala je zgolj to, da je dala stranka izjavo, da bi jo v primeru njene kandidature NSi zagotovo podprla. Prav tako ne vidi veliko možnosti, da bi stranke na desnosredinskem polu imele skupnega županskega kandidata v Ljubljani na prihajajočih lokalnih volitvah.

Odgovarjala je tudi na vprašanja o delu NSi v opoziciji in sodelovanju z donedavno koalicijsko partnerico SDS. Kot pravi, se je vedno zavzemala za to, da mora stranka, četudi je v opoziciji, delovati konstruktivno, saj je treba delati v dobro države. “Prav je, da se dobre stvari podprejo, kar pa ni dobro in ni v skladu z našim programom, pa se na primeren način zavrne,” je povedala Novak. Dodala je še, da so sicer sami, ko so bili na oblasti ali v opoziciji, podali številne zakonske predloge, a da so bili večinoma zavrnjeni.

“Vedno sem bila za konstruktivno sodelovanje, saj se mi zdi narobe, da takrat, ko si v opoziciji, vse zavračaš in tudi dobre stvari kritiziraš,” je morebitno tesnejše povezovanje NSi s koalicijo Roberta Goloba komentirala Novak. Golob bo namreč za nekatere najpomembnejše odločitve v državnem zboru, ko je za potrditev zakona potrebna dvotretjinska ustavna večina glasov, nujno potreboval poslanske glasove Nove Slovenije.

Glede poskusov NSi, ki se od zamenjave oblasti v državi trudi distancirati od potez stranke SDS, pa Novak pravi, da je Nova Slovenija samostojna stranka. “V času, ko si v vladi, je težje kritizirati svoje vladne partnerje,” meni Novak in dodala, da samostojnost dokažeš takrat, kadar imaš svoj program in ga skušaš izpolnjevati in sodelovati z drugimi strankami v skupnih točkah, tako s koalicijo kot tudi z opozicijo.

O razmerah v slovenski notranji politiki so nedavno govorili tudi na internem sestanku politične skupine EPP, kjer se je zaiskrilo med njo in evropskim poslancem SDS Milanom Zverom. Novak je namreč za slab rezultat na letošnjih državnozborskih volitvah okrivila izključno Janeza Janšo. Kot je povedala, je zgolj izrazila svoje mnenje, saj ne zna lagati in blefirati. “Želela sem si, da bi bili kritični do tistih stvari naših partnerjev, ki niso v skladu z našimi vrednotami. Zdaj smo oboji v opoziciji, a to ne pomeni, da smo povezani. Lahko v nekaterih točkah sodelujemo, ker imamo podobna stališča, v drugih pa ne,” je povedala Novak in dodala, da je k rezultatu pripomogla tudi včasih neprimerna komunikacija in drža stranke, ki je v ljudeh vzbudila določeno nelagodje in nezaupanje. “To je tisto, kar so ljudje na koncu povedali na volitvah,” je še dodala.

Ljudmila Novak od Golobove vlade pričakuje, da bo ustrezno reagirala na področju energetske krize

Po nekaj več kot 100 dneh vlade Roberta Goloba evropska poslanka meni, da ta vlada še ni dosegla tiste “najnižje kritične točke”. Od premierja Goloba pričakuje, da bo izpolnil svoje predvolilne obljube o tem, da bo delal drugače. “Pričakujem, da bo vlada ustrezno odreagirala v tej energetski krizi. To lahko ne nazadnje tudi upravičeno pričakujemo od predsednika vlade, ki ima na tem področju veliko izkušenj,” je delo vlade komentirala Novak.

Ker je pred vrati zima, prehranska in energetska kriza pa že zelo močno trkata na naša vrata, pričakuje od vlade konkretne rešitve. Rešitev o odkupu pšenice slovenskim kmetom je označila za napako, pozdravlja pa idejo o primerjalniku cen košaric šestih največjih trgovcev v Sloveniji. Po njenem mnenju je to vsaj dober poskus, da trgovci pri cenah ne bi šli preko vseh meja.

Strinja se s trditvijo, da bi se lahko Evropska komisija odločneje odzvala ob vsesplošni draginji, a dodaja, da se komisija trudi in poskuša čim bolje rešiti zaostrene razmere. Poudarila pa je, da je moč Evropske unije le tako velika, kot je sodelovanje med državami članicami in dodala: “Samo skupaj se lahko najbolje znajdemo in upremo tej krizi in iščemo rešitve.” Zimska kriza, ki jo je opisala kot “Putinovo zimo”, bo za vso Evropo težak preizkus, zato bo potrebna še večja solidarnost med državami. Treba bo narediti premik v povezljivosti energetskih sistemov, a hkrati je treba delati na obnovljivih virih energije. “Težko je v tako kratkem času nadomestiti vse, saj vemo, da so mnoge države članice zelo odvisne od ruskih energentov,” je dejala.

Izrazila pa je nezadovoljstvo zaradi vladnega kadrovanja, saj po njenem mnenju uporabljajo enake prijeme, kot so jih uporabljale tudi prejšnje vlade. Meni namreč, da bi pri kadrovanju moralo biti na prvem mestu znanje, strokovnost in pripadnost, ki pa ni politična.

Ljudmila Novak
N1

O tem, da je Levica, s katero se NSi veliko ukvarja, prvič del vladne ekipe, pa pravi, da ima ta stranka zdaj priložnost, da pokaže, da znajo delati in ne zgolj govoriti. “Ne nazadnje so oni pripomogli, da je Šarčeva vlada odstopila. Naj se dokažejo. Ni mi pa všeč, da se delajo čistke na ministrstvih, konkretno na ministrstvu za delo. Poznam situacijo, ker je resor vodil naš minister, poznam pa tudi ljudi, ki so bili tam zaposleni. Delali so dobro, zdaj pa se jih pošilja v neke kazenske bataljone,” je še povedala Novak.

Odstop od nakupa osemkolesnikov Boxer, ki ga je vlada naznanila minuli teden in naletela na ostre kritike prejšnjega obrambnega ministra Tonina, je pospremila z besedami, da sicer ni strokovnjak na področju obrambe, vendar bi morale biti tovrstne odločitve strokovne in ne politične. Dodala je še, da je prav, da ima Slovenija vojsko, ki je primerno opremljena in ne izstradana. “Kljub temu da vemo, da se samozadostno ne bi mogli nikoli upreti večjemu agresorju, je pomembno, da imamo vojsko, na katero se lahko opreš v primeru agresije,” je še povedala.

O Viktorju Orbanu, vzponu italijanske skrajne desnice in prihodnjih volitvah v Evropski parlament

Beseda je nanesla tudi na delovanje Madžarske v Evropski uniji in vlogi Viktorja Orbana v Evropski ljudski stranki (EPP), čeprav je njegova stranka Fidesz že pred časom izstopila iz EPP. Ljudmila Novak meni, da je Evropska komisija ravnala pravilno, ko je predlagala zamrznitev 7,5 milijarde evrov evropskega denarja Madžarski, saj je to država, “ki ne spoštuje temeljnih načel pravne države in zato ni upravičena do teh sredstev”.

“Madžarska že dolgo hodi po robu, vemo, da v zadnjem času podpira tudi nekoga drugega, velikokrat je Orban delal proti temu, kar se sprejema v Evropski uniji. Če se evropski denar porablja netransparentno, koruptivno in nepregledno, potem država seveda ne more dobiti odobrenih sredstev,” je povedala Novak.

Kljub nekaterim špekulacijam, da EPP glede Madžarske ni enotna, pa je Novak to zavrnila. “Stvari so se polarizirale, ko je bil Fidesz še član Evropske ljudske stranke. Ko je Orban videl, da EPP ne podpira več njegove drže in politike, je sam izstopil,” je razložila Novak. A se ni mogla izogniti očitku, da nekateri poslanci EPP Madžarski še vedno gledajo skozi prste. Pojasnila je, da se poslanci najprej odločajo po svoji vesti in da niso 100-odstotno zavezani k temu, kako naj glasovanjih glasujejo. Dodala je, da se sama sicer drži tega, da glasuje v skladu s strankarskimi prepričanji, a v primerih, ko se s čim ne strinja, glasuje drugače.

Močno pa jo skrbi politična situacija v sosednji Italiji, kjer se zmaga na nedeljskih parlamentarnih volitvah obeta skrajno desni stranki Bratje Italije, ki jo vodi Georgia Meloni. “Ta skrajno desničarska, populistična in avtokratska gibanja so velika nevarnost za Evropo in svet. To se v zadnjem času pogosto dogaja, žal pa ti populizmi dobivajo veliko podporo. To obžalujem in me tudi skrbi,” je povedala. Čeprav si po njenem mnenju Viktor Orban želi zmage Meloni na volitvah, saj bo tako dobil še eno zaveznico, pa pravi, da zaupa Evropski uniji, da bodo v Evropi prevladala demokratična načela.

O svoji morebitni kandidaturi na evropskih volitvah čez dve leti in ali jo bo stranka ponovno uvrstila na prvo mesto na kandidatni listi, ni želela pretirano govoriti, saj da je pred njo še ogromno dela, ki ga bo poskušala dostojno in dobro opraviti. “O ponovni kandidaturi še ne razmišljam. Kakšne okoliščine bodo, kakšne bodo možnosti … o tem bo treba vse na novo pretehtati in se odločiti,” je povedala Novak in dodala, da če se bo za kandidaturo odločila, je zelo možno, da jo bo NSi pri njej tudi podprla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje