Ljudmila Novak: “Zdajšnje dogajanje na RTV je na žalost nekaj običajnega”

Slovenija 25. Sep 202317:32 15 komentarjev
Ljudmila Novak
Borut Živulović/BOBO

Evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak se je odzvala na dogajanje na RTV Slovenija. Zapisala je, da bi moral biti "glavni kriterij zaposlovanja in odpuščanja kompetentnost novinarja oziroma urednika, ne pa strankarska pripadnost oziroma naklonjenost tej ali oni vladi".

Ljudmila Novak je na svoji spletni strani objavila izjavo za javnost v zvezi z RTV Slovenija.

Zapisala je, da sta objektivno poročanje medijev na podlagi dejstev in upravičena kritika oblasti dve temeljni vrednoti, ki bi ju morali spoštovati mediji in oblast.

“Čeprav smo politiki z mediji večkrat na nasprotnih bregovih, je svoboda medijev nekaj, kar je nujno za obstoj demokratičnih vrednot. Od tega je odvisen tudi ugled Slovenije,” je zapisala.

Spomnila je, da sama kot evropska poslanka v tem mandatu ni odpirala nobenih formalnih postopkov v povezavi z medijskimi čistkami, saj je prepričana “da domačega perila ni spodobno prati v tujini”. V zadnjem obdobju je o svobodi medijev in vladavini prava v evropskem parlamentu govorila evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), ki je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslala že drugo pismo, v katerem opozarja na “popoln političen prevzem RTVS”. Prav tako se je Tomc oglasila ob zadnjih kadrovskih spremembah na RTV, ko je zapisala, da se “čistka nadaljuje”.

Tomc je podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, evropsko poslanko in vodjo delegacije Sophie in ‘t Veld, ki je v času vlade Janeza Janše v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, in komisarko za človekove pravice pri Svetu Evrope Dijano Mijatović okrcala, da za trenutno stanje tudi one nosijo odgovornost. Evropsko komisijo, Svet Evrope in Evropski parlament pa pozvala k ukrepanju.

“Najprej je treba pomesti pred svojim pragom”

Novak je v izjavi za javnost še spomnila, da se je zgodovinsko gledano medijsko svobodo v Sloveniji vselej začelo načenjati, ne glede na to, kdo je na oblasti, zaradi česar je zdajšnje dogajanje na RTV “na žalost nekaj običajnega”.

Po menjavi na mestu odgovore urednice informativnega programa, kamor je bila kot vršilka dolžnosti imenovana Polona Fijavž, se je zgodilo že kar nekaj kadrovskih sprememb. Kot zadnji se od oddaje Dnevnik poslavlja Nejc Krevs, še pred njim pa se je od vodenja Dnevnika poslovila tudi Valentina Plaskan. Prav tako Odmevov ne bo več vodil Luka Svetina, novo vodstvo pa je spremenilo tudi koncept oddaje Arena, ki je ne bosta več vodila Igor Pirkovič in Vida Petrovčič. Vsi omenjeni ostajajo zaposleni na RTV, imeli bodo le druge delovne naloge.

“Glavni kriterij zaposlovanja in odpuščanja na javni RTV bi morala biti kompetentnost novinarja oziroma urednika, ne pa strankarska pripadnost oziroma naklonjenost tej ali oni vladi. Maščevanje enih ali drugih pa ni ne etično niti strokovno utemeljeno,” je zapisala evropska poslanka.

Po njenem prepričanju bi morala mediji, “državni, zasebni in strankarski, pisati resnico, ne pa deliti ljudi na naše in vaše, leve in desne ter na podlagi lažnih novic ali natolcevanj delati zgodbe, s katerimi diskreditirajo politične nasprotnike”. “Najprej je treba pomesti pred svojim pragom,” je zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje