Logarjeva platforma soglasno odločila: Ne gremo na evropske volitve

Slovenija 15. Jan 202421:18 13 komentarjev
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja
Žiga Živulović jr./BOBO

V Platformi sodelovanja, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, so tudi formalno sprejeli odločitev, da ne bodo nastopili na prihajajočih evropskih volitvah.

Medtem ko v SDS zaključujejo kandidacijske postopke, pa njihov poslanec Anže Logar kot predsednik Platforme sodelovanja sporoča, da člani njenega upravnega odbora ne bodo nastopili na junijskih volitvah v evropski parlament.

Po današnji večerni seji so namreč v platformi zapisali: “Na upravnem odboru je bila sprejeta soglasna odločitev, da Platforma sodelovanja na volitvah ne bo nastopila, bo pa s svojimi aktivnostmi v tem času spodbujala razpravo na evropskih temah tudi s ciljem spodbujanja udeležbe na volitvah.”

Anže Logar, ki je pred koncem lanskega leta odstopil kot predsednik sveta SDS, je sicer že v prvem intervjuju po porazu na predsedniških volitvah na N1 zatrdil, da na evropskih volitvah ne bo kandidiral. To je kasneje še večkrat ponovil, ni pa bilo jasno, ali bo platforma vseeno nastopila na teh volitvah. Skupno listo jim je precej hitro ponudila NSi Mateja Tonina, a so jo zavrnili.

Zdaj pa so sprejeli še odločitev, da niti svoje liste ne bodo imeli. Obenem to pomeni, kot so nam potrdili v platformi, da tudi nihče od njenih vodilnih članov ne bo nastopil posamično na kakšni drugi listi za evropske volitve.

Društvo ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja so to še izvoljena podpredsednica, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, svetovalka bivšega predsednika Alja Brglez, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz vrst SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Platforma sodelovanja, okrogla miza
N1

Danes je sicer upravni odbor razpravljal tudi o napovedanih regijskih srečanjih platforme, naslednji okrogli mizi in programu za gospodarsko okolje.

Da “Logarja evropske volitve ne zanimajo”, so po naših neuradnih informacijah prepričani tudi v SDS, kjer se sicer zavedajo, da bi lahko dosegel dober rezultat. Razpolagali naj bi z rezultati anket, ki kažejo, da bi jim lahko trenutno najbolj priljubljeni poslanec stranke na volitvah odščipnil celo do 27 odstotkov volilcev.

Najbolj jih sicer moti njegovo vztrajno zagotavljanje, da se še ni odločil, ali bo ustanovil novo stranko. Tega mu ne verjamejo, zato je izvršilni odbor po burnem dogajanju na poslanski skupini sprejel celo izjavo (in jo poslal članstvu in medijem), da “ni nobenega dvoma več”, da bo ustanovil stranko. Javno ga pozivajo, da naj status znotraj SDS uredi čimprej, a obenem zoper njega ne nameravajo sprožiti nobenih postopkov, je slišati neuradno.

Janja Božič Marolt z Inštituta Mediana je sicer pred enim mesecem za Delo dejala, da je novembrsko merjenje podpore Logarju nakazalo zelo dober rezultat: “Če izhajam iz podatkov, je dejstvo, da je zelo visoko pozicioniran, kar zadeva zmagovalce na evropskih volitvah. Pridobiva iz vseh strank, ne le iz bazena SDS in NSi, nekaj podpore pridobiva tudi iz bazena neodločenih.” Opozorila je, da na evropskih volitvah volimo posameznike in da bi Anže Logar na njih “zagotovo krepko dobil”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje