Med 10 občinami z najnižjo precepljenostjo devet podravskih

Koronavirus 29. Jul 202117:59 > 18:02 0 komentarjev
Cepljenje
PROFIMEDIA

Precepljenost proti koronavirusu je v vzhodni Sloveniji nižja, kažejo podatki registra cepljenih. Devet od desetih občin, kjer je cepljenih najmanj prebivalcev, je v podravski regiji. Župani med razlogi izpostavljajo vpliv mladih, ki cepljenju nasprotujejo, na starejše, in dostopu do cepiva. Občanom so na voljo mobilne enote, za cepljenje pa se pogosteje odločijo, če jih občine pred tem pozovejo k temu.

Najvišji delež cepljenih proti koronavirusu prebivalcev ima koroška regija, kjer se je z vsemi odmerki cepilo 41,6 odstotka ljudi. Sledita zasavska regija z 41,3 odstotki in goriška s 40,8 odstotki, kažejo podatki elektronskega registra cepljenih oseb.

Najslabša slika je v podravski in posavski regiji, kjer je z vsemi odmerki cepljenih 34,6 odstotka. Sledi obalno-kraška regija, kjer je cepljenih 35,5 odstotka prebivalcev.

Največji delež cepljenih je v občini Osilnica, kjer se je z vsemi odmerki cepilo 55 odstotkov prebivalcev. Sledi ji občina Kostel z 48,2 odstotkoma cepljenih. Na tretjem mestu pa je občina Log-Dragomer (47,8 odstotka).

Najmanj cepljenih ima občina Juršinci, kjer se je cepilo 28,1 odstotka ljudi. Sledi ji občina Trnovska vas s 24,7 odstotka. Na tretje mesto pa se uvršča občina Kozje s 25,3 odstotki cepljenih. Tem sledi več občin iz podravske regije, med njimi so Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Zavrč, Cerkvenjak, Cirkulane, Žetale, Sveta Ana in Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Med desetimi občinami z najnižjo precepljenostjo je tako zgolj ena, ki ni iz podravske regije – gre za občino Kozje, ki spada v savinjsko regijo.

precepljenost po regijah in občinah
NIJZ

Kje so razlogi za nizko precepljenost?

Župan Trnovske vasi Alojz Benko vidi težavo v pritisku in vplivu mladih, ki cepljenju nasprotujejo, na starejše. “Tudi če imajo mladi pomisleke, moramo biti mi, starejši, solidarni in se cepiti,” je dodal. Težava so tudi številne napačne informacije, ki krožijo po spletu. “Te dvome bi bilo treba ovreči,” je poudaril in izpostavil veliko vlogo medijev pri spodbujanju k cepljenju.

Občino Trnovska vas je mobilna enota za cepljenje obiskala dvakrat. Prvič je bil obisk slab. Občanom so nato poslali dopis, nekaj dni za tem pa so v občinski dvorani organizirali drugo cepljenje z mobilno enoto. Tokrat je bil odziv dober, je povedal Benko.

Mobilna ekipa je danes drugič cepljenje pripravila v Žetalah. Župan Anton Butolen je ocenil, da je odziva precej. Prvi obisk je bil pripravljen zelo na hitro, je opisal in dodal, da so tokrat imeli možnost občane na cepljenje proti koronavirusu povabiti tudi prek pošte. Za pripravo na cepljenje z mobilno ekipo po njegovih besedah potrebujejo vsaj teden dni. O prvem cepljenju so občane obvestili na spletni strani in s plakati, a se je izkazalo, da to ni dovolj.

Tistim, ki prevoza na cepljenja nimajo, so na občini v sodelovanju z gasilskim društvom Žetale ponudili prevoz. Odziva na to ponudbo ni bilo, je dodal.

Občanom Cerkvenjaka, kjer je sicer z vsemi odmerki cepljenih 25,8 odstotka, je na voljo cepilno mesto v Lenartu. Po oceni župana Marjana Žmavca to starejšim prebivalcem otežuje dostop do cepljenja. Mobilna enota je občino obiskala dvakrat, nazadnje se je cepilo 44 od 2171 prebivalcev. 250 izmed njih je koronavirus prebolelo, je navedel župan in dodal, da je to manj, kot je slovensko povprečje.

Mobilne enote omogočajo boljšo dostopnost do cepljenja. Zdravstvene ekipe pripeljejo tudi v vasi in manjša naselja ter omogočijo cepljenje tistim, ki nimajo dostopa do cepilnih centrov, ali pa naključnim mimoidočim.

Kot dobra praksa pa se je izkazalo tudi cepljenje na delovnem mestu. To ponekod počne medicina dela, drugod zaposlene cepijo mobilne enote. “To je kar uspešno, ker se ljudje pogovorijo med seboj, informacije se širijo in se je za cepljenje lažje odločiti. Pa še pri roki je,” je dejala vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović.

Tudi v Kočevju, kjer beležijo več kot polovično precepljenost prebivalstva, se je ta pristop izkazal za učinkovitega, je v oddaji N1 STUDIO povedal strokovni direktor Zdravstvenega doma Kočevje Primož Velikonja. “Namen mobilnega cepljenja je, da ljudem približamo uslugo,” je dejal in spomnil, da so s tem začeli že januarja, na domu pa so cepili tudi nepokretne.

Da je to odličen pristop, meni Zarja Muršič iz sledilnika za covid-19. Poudarila je, da je treba prebivalcem omogočiti cepljenje na način, da se “praktično spotaknejo v cepljenje”. Pravi, da je pomembno cepljenje omogočiti na točkah, kjer se ljudje zbirajo, kot so na primer kino dvorane, trgovine, koncerti ali nogometne tekme, lokalno pa se lahko to naredi tudi na trgih. Ta pristop se je dobro izkazal tudi v drugih državah, je dodala.

A je direktor NIJZ Milan Krek včeraj povedal, da je novih mobilnih enot ne potrebujemo. Meni, da jih imamo dovolj in da obstoječe “stojijo in čakajo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!