Spodbujanje cepljenja med starejšimi: vlada računa tudi na gasilce

Koronavirus 30. Jun 202116:03 > 16:18 0 komentarjev
Bojan Štefanič, BOBO

Med starejšimi je precepljenost proti covidu-19 slaba: med starejšimi od 80 let dvotretjinska, med starejšimi od 90 let le polovična. Pred jesenskim valom epidemije je zato med drugim ključno zaščititi njih. Dostop do cepljenja in informacij je slabši med tistimi, ki živijo doma. Vlada pri obveščanju in cepljenju računa na lokalno okolje, sodelovali naj bi tako zaposleni v zdravstvu kot tudi civilna zaščita.

Precepljenost proti covidu-19 je med starejšimi Slovenci slaba. To je še posebej skrb vzbujajoče, saj je med njimi tveganje za hospitalizacijo in smrt, če zbolijo, veliko. Ob pripravah na morebiten jesenski val epidemije je med drugim zato ključno zaščititi to ranljivo skupino.

Delez Cepljenih
N1

Med prioritetnimi skupinami za cepljenje tako ostajajo starejši, predvsem starejši od 75 let, je povedal nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin. Tisti, ki bivajo v domovih za starejše občane, imajo do cepljenja in informacij o njem boljši dostop, saj so jim na voljo zdravniki, medicinske sestre in negovalci. Pri vseh, ki bivajo doma, pa je teh spodbud manj, meni Kacin.

Ministrstvo za zdravje se po njegovih navedbah pripravlja na to, da bi stopili v stik s starejšimi in jih pravočasno cepili. Pri tem bodo sodelovali tako družinski zdravniki in patronažne sestre kot tudi civilna družba, civilna zaščita in gasilci, je povedal Kacin za N1.

Cepljen le vsak drugi devetdesetletnik

Z vsaj enim odmerkom je bilo doslej po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenih nekaj čez 817.000 prebivalcev, to je 39 odstotkov. Sodeč po zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pa je Slovenija med manj precepljenimi državami Evropske unije.

Delež cepljenih proti covidu v EU

Medtem ko je z vsaj enim odmerkom v Sloveniji cepljenih 45,9 odstotka polnoletnih prebivalcev, je ta delež v večini sosednjih držav precej večji: na Madžarskem 67,1 odstotka, v Italiji 65,9 odstotka, v Avstriji 63,5 odstotka, manjši kot pri nas je le na Hrvaškem, 42,8 odstotka.

Med starejšimi od 90 let, teh je v Sloveniji okrog 18.000, je zgolj 61 odstotkov cepljenih z vsaj enim odmerkom, z obema pa le polovica. Med prebivalci, ki so starejši od 80 let, sta v Sloveniji cepljeni dve tretjini.

Medtem so v štirih evropskih državah – na Danskem, Irskem, Norveškem in v Španiji – po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) cepljeni vsi starejši od 80 let. 99,9-odstotno precepljenost imata Malta in Islandija. Več kot 90-odstotno precepljenost te starostne skupine so že dosegli tudi v Avstriji, na Cipru, Finskem, v Italiji, na Portugalskem in Švedskem. Nižjo precepljenost kot v Sloveniji pa zaznavajo Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Slovaška, Poljska, Litva, Latvija in Estonija.


Vlada pri cepljenju starejših računa na civilno zaščito

Po Kacinovih napovedih bo vlada pri cepljenju starejših stavila tudi na angažma lokalnega okolja. Minister za zdravje Janez Poklukar je že imel nekaj pogovorov, prihodnji teden pa bo po Kacinovih besedah organiziran tudi posvet slovenskih županov, ki imajo pristojnosti pri aktiviranju civilne zaščite.

“Kot veste, gasilci najbolje poznajo razmere pri njih, poznajo pravzaprav vsako osebo, kje stanuje, koliko jih je v katerem stanovanju. Tak nagovor je lahko veliko bolj učinkovit, posebej na podeželju,” je povedal koordinator cepljenja. Sodelovanje pri cepljenju so potrdili tako v civilni zaščiti kot Gasilski zvezi Slovenije. Sodelovanje poteka predvsem na nivoju občin, pravijo, do sedaj so se že aktivirala posamezna gasilska društva. Gasilska zveza kot krovna organizacija pa prošnje za sodelovanje še ni prejela.

V prihodnje bo tako vlada po tem, ko je cepljenje že dostopno vsem prebivalcem, zagovarjala predvsem načelo, da cepivo pride k uporabniku.

Tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović je dejala, da je pred jesenskim valom epidemije covida-19 mogoče pričakovati predvsem odpiranje cepljenja vsem prebivalcem. Tako je cepivo že dostopno vsem, cepljenja opravljajo tudi mobilne ekipe, pričakovati pa je mogoče še, da bodo prebivalce, ki še niso cepljeni, poklicali tudi osebni zdravniki in se z njimi pogovorili. “Vloga države je omejena s tem, koliko so se ljudje pripravljeni cepiti in koliko imajo vedenja o tem, kako cepljenje deluje,” je povedala.

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!