Janković z župani Janši: razmislite o zakonski podlagi za uvedbo pogoja PC

Slovenija 09. Nov 202113:35 > 19:37 10 komentarjev
Janša-Janković
Srdjan Živulović/Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal poziv mestnih občin vladi in državnemu zboru, da uzakoni pogoj PC. Uvedba pogoja PC ima po informacijah N1 tudi nekaj zagovornikov v ministrskem zboru, vendar se vlada za to za zdaj ni odločila, ker je poskus uvedbe PC za državno upravo zadržalo ustavno sodišče. Za Jelka Kacina pa je dejal, da naredi največ, če je tiho.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci dejal, da je včeraj potekala skupščina združenja mestnih občin, ki je sklenila pozvati vlado in državni zbor (DZ), da uredi zakonsko podlago za pogoj PC (prebolelosti ali cepljenja) na podlagi mnenja strokovne skupine pod vodstvom Mateje Logar s konca septembra. Preverjajo tudi podlage, da bi na prireditvah veselega decembra v prestolnici uveljavili ta pogoj.

Pogoj PC podpira tudi del vlade

Spomnimo, da je vlada pogoj PC namesto sedanjega PCT (preboleli, cepljeni ali testirani) že poskušala uvesti kot pogoj za prihod v službo za državno upravo, kamor sodita tudi vojska in policija. A je ustavno sodišče to zadržalo do končne presoje. Prav zato se vlada, ki je prejšnji teden presojala ukrepe ob naraščajočem številu hospitalizacij, ni odločila za uvedbo pogoja PC.

Če bi bila za to zakonska podlaga, bi bila uvedba pogoja PC namesto PCT precej bolj verjetna. V Avstriji, denimo, vrata javnega življenja odpira prav pogoj PC in ne (več) pogoj PCT.

Župani bodo vlado pozvali, naj poskrbi za zakonsko podlago za uvedbo pogoja PC. Če bi se to zgodilo, bi imeli lahko dostop do javnega življenja, morda celo do službe samo preboleli ali cepljeni, testiranje ne bi več zadostovalo.

“Kacin naredi največ, če je tiho”

Po Jankovićevem mnenju je to edina pot, da preprečimo zaprtje države. “Treba je vedeti, če se nam zgodi kaj v vrtcih in šolah, prihaja posredno do zaprtja celotne države, kajti če bodo morali starši ostajati doma, ne vidim druge rešitve, če ne bo precepljenosti.”

Prepričan je, da petina necepljenih prebivalcev, 400 tisoč ljudi, drži državo v šahu. “Vsak ima pravico sam odločati, a menim, da normalno življenje lahko dosežemo samo, če se precepimo, zaupamo stroki.”

Zakaj se je prav danes oglasil na to temo? “To je ena od točk, kjer se mi je zdelo pomembno, da tudi župani spregovorimo,” je dejal Janković. “Ne želimo prevzemati krivde za to, kar je delala vlada. S svojimi nastopi, pozivi, grožnjami je pripeljala do tega, da imamo toliko ljudi, ki se ne želijo cepiti. Del teh necepljenih je gotovo necepljenih s protesta proti ravnanju vlade. Ampak vlado lahko obsojamo, to pokažimo na volitvah, ki bodo najkasneje v petih mesecih. Omogočimo pa si, da se življenje vrne v stare tirnice.”

Komentiral je tudi izjavo nacionalnega koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina, ki je pred nedavnim kritiziral zdravstvo, ker so dan po objavi, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom za cepljene z vektorskimi cepivi možno že po dveh mesecih, ljudje stali v vrstah za cepljenje. Janković je odgovoril: “Če bi jaz Kacina poslušal, se zagotovo ne bi cepil. Kacin največ naredi, če je tiho.” Dodal je še, da je vlada pri odločanju o ukrepih za zajezitev virusa izgubila kompas.

Cepljenje proti HPV
Profimedia

Poziv Poklukarja županom

Kot smo pisali, so župani prejšnji teden prejeli dopis, v katerem so jih minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin pozvali k oblikovanju delovnih skupin, ki bi na lokalni ravni izvajale aktivnosti za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

Med drugim so pozvali k bolj “vključujočemu tonu komuniciranja” in poudarili, da morajo člani posameznih delovnih skupin zagovarjati usklajena stališča.

Več v članku Objavljamo vsebino pisma, ki so ga danes prejeli vsi slovenski župani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje