Objavljamo vsebino pisma, ki so ga danes prejeli vsi slovenski župani

Koronavirus 05. Nov 202115:19 > 16:18 1 komentar
Janez Poklukar, minister za zdravje
Žiga Živulovič jr /BOBO

Predstavniki lokalnih skupnosti so danes prejeli dopis, v katerem jih minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin pozivajo k oblikovanju delovnih skupin, ki bi na lokalni ravni izvajale aktivnosti za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Med drugim pozivajo k bolj "vključujočemu tonu komuniciranja" ter poudarjajo, da morajo člani posameznih delovnih skupin zagovarjati usklajena stališča. Prav tako upajo, da se bodo s posameznimi predstavniki občin v prihodnjih dneh lahko sestali tudi v živo ali prek video povezave.

Zatem, ko je minister za zdravje Janez Poklukar pred tednom dni napovedal, da se bo zaradi zaostrovanja epidemiološke situacije po pomoč obrnil tudi na župane ter jih prosil, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja koronavirusa, so danes župani z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) tudi uradno prejeli dopis z naborom ukrepov, ki jih lokalne skupnosti lahko uporabijo v primeru večje ogroženosti za širjenje okužb. Dopis, pod katerega so podpisani minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije (RKS) Cvetka Tomin, smo neuradno pridobili tudi v uredništvu N1.

Z včerajšnjim rekordom potrjenih okužb se je Slovenija zavihtela na vrh lestvice držav Evropske unije. Ker smo na zemljevidu okužb obarvani s črno, Slovenija pa ostaja med najslabše precepljenimi državami v EU, pristojni poleg ukrepov na nacionalni ravni predlagajo tudi bolj ciljno ukrepanje na ravni lokalnih skupnosti.

Ker je lokalno okolje lahko različno obremenjeno, podpisniki dopisa predlagajo lestvico okuženosti, ki temelji na številu novih okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev v posamezni lokalni skupnosti.

N1

“Delovne skupine naj zagovarjajo usklajena stališča”

Kot so poudarili v dopisu županom, je v lokalnem okolju treba izkoristiti predvsem vire, ki so lokalni skupnosti praviloma dosegljivi v lokalnem okolju. “Te vire je treba koordinirati na ravni župana ali županje, ki za ta namen ustanovi delovno skupino za obvladovanje širjenja okužbe,” so še napisali v dopisu.

Razprave v delovnih skupinah morajo potekati “odprto in na podlagi objektivnih dejstev”. Ukrepi, ki jih skupine sprejemajo na podlagi analize stanja, pa morajo biti usklajeni in izvajani na v lokalnem okolju na vseh ravneh ter morajo biti prilagojeni potrebam lokalnega okolja. Poudarili so še, da morajo “vsi člani skupine zagovarjati med seboj usklajena stališča” in jih morajo kot take tudi komunicirati članom skupnosti.

Med cilji ustanovljenih delovnih skupin pa so navedli pridobivanje relevantnih informacij iz lokalnega okolja, analizo stanja, načrt ukrepov, mobilizacijo in smiselno razporejanje človeških in materialnih virov, vzpostavitev in izvajanje ukrepov na različnih ravneh, vodenje celovite politike, zagotavljanje zaščitnih materialov, izdelavo konkretnih navodil za posamezne populacijske skupine in nadzor nad izvajanjem ukrepov.

V skupini morajo biti po mnenju podpisnikov dopisa vsaj naslednji člani: župan ali županja ali njihovi namestniki, direktor zdravstvenega doma (vodja zdravstvene postaje),  direktor centra za socialno delo, ravnatelj osnovne in srednje šole, komandir policijske postaje, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite, predstavniki nevladnih organizacij, predstavnik, zadolžen za komuniciranje, predstavnik gospodarstva, predstavnik mladine, predstavnik verskih skupnosti, predstavnik območne enote NIJZ.

Kot so še navedli, mora biti delovanje delovnih skupin usklajeno z zakonodajo ter prebivalcem predstavljeno pred začetkom izvajanja ukrepov. Izvajajo pa se lahko tudi strokovni ukrepi, ki niso navedeni v zakonodaji, vendar je v tem primeru priporočena predhodna uskladitev mnenj v skupini s prebivalci lokalne skupnosti. “Ukrepi morajo izhajati iz potreb prebivalstva, iz znanstveno utemeljenih strokovnih dejstev in na podlagi prepoznanih dobrih praks,” so še zapisali.

NIJZ

Vključujoč ton komuniciranja

Podpisniki dopisa so kot enega izmed ključnih momentov navedli tudi vključujoč ton komuniciranja, pri katerem naj se “poudarja načela sodelovanja v skupnosti, ki naj vključujejo zaupanje, dostopnost, kontekstualizacijo, pravičnost, preglednost in avtonomijo”.

Med možnimi dodatnimi ukrepi na občinski ravni pa so navedli spodbujanje cepljenja, tudi s širjenjem mreže cepilnih centrov ter obiskov zdravnikov na domu, strog nadzor nad upoštevanjem pogoja PCT, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih ter v zunanjih prostorih, kjer ni mogoče vzdrževati varnostne razdalje. Poseben poudarek so namenili tudi higieni rok ter na dosledno izvajanje navodil za izolacijo v primeru okužbe in karantene na domu.

Za pomoč pri izvajanju omenjenih programov pa naprošajo tudi vse prepoznavne lokalne deležnike, naj se vključijo v komunikacijske aktivnosti ter s pomočjo zaupanja, ki ga uživajo v lokalnem okolju, pripomorejo k doslednemu izvajanju aktivnosti. “Prosim vas, da občanke in občane ozaveščate, da vključite posameznike, ki jim ljudje zaupajo, in da tako s skupnimi močmi preprečimo nadaljnji porast okužb. Posameznikom je treba potrpežljivo in prijazno pojasniti, zakaj je pomembno upoštevanje priporočil,” je v pismu županom še zapisal minister za zdravje.

Cepljenje proti covidu-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje