Minister Bešič Loredan je že šestkrat zamenjal vodjo kabineta

Slovenija 27. Feb 202309:02 17 komentarjev
Danijel Bešič Loredan intervju
Denis Sadiković/N1

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v manj kot devetih mesecih mandata že šestkrat zamenjal vodjo svojega kabineta. Ena od njih je funkcijo opravljala samo prejšnji ponedeljek in torek. Tudi drugod na ministrstvu se kadrovske menjave nadaljujejo, spet pa se pojavljajo informacije o slabih odnosih.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je šestkrat zamenjal vodjo kabineta, so za N1 potrdili na ministrstvu. Razlogov za to niso podrobneje pojasnili. “Gre za osebe, ki spadajo med najožje sodelavce ministra. Pri menjavah gre za njegove odločitve,” so odgovorili.

Največ tri mesece in pol, najmanj dva dneva

Pri prejšnjem ministru Janezu Poklukarju je naloge vodje kabineta opravljala Tina Zalokar, Bešič Loredan pa jo je zamenjal takoj po prevzemu mandata, torej 1. junija. To je običajno, saj vodja kabineta opravlja naloge, pri katerih je zaupanje ministra zelo pomembno.

Za vodjo kabineta je Bešič Loredan najprej imenoval Sandro Kašca, sicer samostojno podjetnico na področju kadrovskega in pravnega svetovanja. Odslovil jo je po dveh mesecih, na ministrstvu pa so nam septembra lani pojasnili, da je to storil iz osebnih razlogov. Sandra Kašca je nato zapustila ministrstvo.

Nadomestil jo je s Tjašo Vidic, a samo za en mesec, saj je septembra lani na ministrstvu prevzela mesto državne sekretarke. Tam je zamenjala Aleksandro Lah Topolšek.

Takrat je vodja kabineta postala Nada Davidović, ki je bila do takrat v kabinetu zaposlena kot višja svetovalka. Ostala je dva meseca.

Za njo je funkcijo prevzela Tina Jamšek, ki je bila nekoč že zaposlena na ministrstvu in se je nanj vrnila s prihodom Bešiča Loredana. Vmes je delala na združenju zdravstvenih zavodov.

Tina Jamšek je na tem mestu ostala najdlje, več kot tri mesece in pol. Po naših neuradnih informacijah zdaj odhaja z ministrstva.

Nasledila jo je Katja Taljat, ki je izvršna direktorica vladajoče stranke Gibanje Svoboda. Ostala je samo dva dneva, in sicer prejšnji ponedeljek in torek. Po telefonu nam je dejala, da o tem ne želi govoriti.

Od srede je vodja kabineta spet Nada Davidović.

Preberite tudi: Alojz Ihan: “Vsi navijamo, da bi ministru uspelo, a osem izgubljenih mesecev je veliko”

Prejšnji ministri menjali veliko manj

Po naših informacijah je šest ministrov, ki so se pred Bešičem Loredanom zvrstili od leta 2014, skupno imenovalo sedem vodij kabineta. Vsi so po prevzemu mandata imenovali novega oziroma svojega vodjo kabineta, nato pa skoraj nihče od njih ni opravil menjave na tej funkciji.

Z vodjem kabineta, ki ga je sam imenoval, je bil od teh šestih ministrov po naših informacijah nezadovoljen samo Tomaž Gantar, ki je bil minister na začetku zadnje vlade Janeza Janše, torej v letu 2020. Po nekaterih informacijah je do nesoglasij med Gantarjem in takratnim vodjem kabineta na ministrstvu Rokom Petravićem prišlo zaradi razkola v stranki DeSUS. Gantar je poleti 2020 prevzel vodenje stranke, Petraviću pa je bila bližje prejšnja predsednica Aleksandra Pivec. Petravić je ministrstvo zapustil konec oktobra 2020, v odstopni izjavi pa naj bi napisal, da je nezadovoljen z razmerami na ministrstvu. Gantar takrat ni uradno imenoval novega vodje kabineta, dva meseca pozneje pa je odstopil sam. Položaj ministra je začasno prevzel premier Janša, ki je na mesto vodje kabineta postavil Tino Bregant.

Kaj dela vodja kabineta?

Kot pove ime funkcije, je to oseba, ki vodi kabinet vsakokratnega ministra. V kabinetu je praviloma zaposlenih več deset ljudi, ki jim minister najbolj zaupa, zanj pa opravljajo strokovne, organizacijske, svetovalne ter usklajevalne naloge. “Načrtujemo, organiziramo in usklajujemo delo med organizacijskimi enotami ministrstva ter spremljamo izvajanje nalog. Usklajujemo tudi delo med ministrstvom in organi v njegovi sestavi ter organi, ki delujejo na področjih, za katera je pristojno ministrstvo,” piše na spletni strani vlade.

Po pojasnilih poznavalcev vodja kabineta, vsaj kadar funkcijo opravlja zelo aktivno in je deležen ministrovega zaupanja, deluje kot ministrovo “okno v svet” s ključno vlogo pri vseh njegovih stikih z drugimi, tako znotraj ministrstva kot zunanjimi deležniki in politiki. Če pravzame tako veliko vlogo, nadzoruje in koordinira organizacijo in vsebino dela ministrstva na resornem ter na političnem področju.

Preberite tudi: Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan za N1: “S predsednikom vlade sva eno”

Minister Danijel Bešič Loredan, ekipa, kadrovanj
Na prvi ministrovi novinarski konferenci so bili ob njem Aleš Šabeder, Tjaša Vidic in Andreja Čmaj Fakin. Vsi trije so še na ministrstvu, odšli pa so mnogi drugi. (Avtor fotografije: Borut Živulović/BOBO)

Intenzivno kadrovanje

Nasploh so v mandatu Bešiča Loredana kadrovske menjave na ministrstvu za zdravje zelo pogoste. Ministrstvo je zapustilo več članov ministrove prvotne ekipe, med njimi državni sekretarki Aleksandra Lah Topolšek in Breda Božnik. Po naših informacijah je odšlo tudi precej dolgoletnih uslužbencev ministrstva. Poleg tega se je ohladil tudi ministrov odnos z nekdanjim ministrom Dorijanom Marušičem, ki ga je Bešič Loredan sprva predstavil kot glavnega snovalca zdravstvene reforme.

Na ministrstvu so nam septembra lani dejali, da so bile razlog za menjave zaposlenih, ki so bili na ministrstvu zaposleni že pred prihodom sedanjega vodstva, reorganizacije. Reorganizacijo in menjave pa so izvedli zaradi potreb delovnega procesa in zaradi povečanja učinkovitosti dela, so pojasnili.

Intenzivne kadrovske menjave se na ministrstvu nadaljujejo tudi v zadnjih mesecih, hkrati pa je vse več tudi informacij o slabih odnosih in vzdušju nezaupanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje