Zakon, ki bi omogočil razdeljevanje prenosnikov, še ni zrel za vladno obravnavo

Slovenija 24. Jan 202418:28 > 25. Jan 2024 10:41 21 komentarjev
prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

Na koordinaciji predstavnikov koalicijskih strank pred sejo vlade so ocenili, da sprememba zakona o digitalni vključenosti, ki bi omogočila razdeljevanje prenosnih računalnikov, še ni dovolj dodelana, da bi jo vlada obravnavala že danes.

Potem ko je ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) lani kupilo 13 tisoč prenosnih računalnikov in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ti od 20. novembra, ko so bili dobavljeni, čakajo v skladišču. Razlog je, da pravila, kako jih razdeliti med pol milijona upravičencev, niso natančno določena.

Na resorju, ki ga vodi ministrica Svobode Emilija Stojmenova Duh, so ocenjevali, da bi za ureditev pravil razdeljevanja zadoščalo sprejetje uredbe, a se je izkazalo, da to ne bi bilo dovolj in da je potrebna (manjša) sprememba zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Po informacijah N1 so možno rešitev spisali, glavno vlogo pri tem naj bi imelo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so si želeli, da bi vlada predlog sprememb potrdila že na današnji seji. Vendar pa so na jutranjem sestanku predstavnikov koalicije, ki ga je zaradi dopusta premierja Roberta Goloba vodil novi podpredsednik vlade Klemen Boštjančič, ocenili, da predlagana rešitev še ni dovolj dodelana.

Predlagana novost naj bi šla v smeri, da vlada ob vsakokratnem paketu računalnikov, ki bo na voljo, iz polmilijonskega nabora upravičencev določi ožjo skupino, ki se bo potegovala za razpoložljive računalnike. Ta ožja skupina naj bi bila približno tolikšna, kot bo vsakokrat na voljo računalnikov.

Vendar pa naj bi se v koaliciji dogovorili, da bodo preučili še druge možne rešitve. Boštjančič je včeraj v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da ne želijo, da se zgodi to, kar se je pod prejšnjo vlado, ko je šlo za izobraževanja. “Takrat je bila neka kvota izobraževanj, potem pa je šlo po sistemu, kdor prej pride, dobi. Absolutno verjamem, da je bolje, da se počaka še en mesec in da se določijo natančni kriteriji, kdo je res upravičen do računalnikov,” je poudaril podpredsednik vlade.

Ko bo vlada spremembo zakona potrdila, jo bo obravnaval državni zbor, predvidoma po hitrem postopku. Šele po sprejemu v DZ bo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (JŠRIPS) lahko objavil razpis za razdelitev računalnikov. Po nekaterih zamislih naj bi bili za 10.000 prenosnikov, ki jih je MDP za potrebe ranljivih skupin že nabavilo, prvi na vrsti otroci enostarševskih družin, ki prejemajo denarno socialno pomoč.

Med pol milijona upravičencev do računalniške opreme so po zakonu o digitalni vključenosti tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč, varstveni dodatek ali izredno denarno socialno pomoč, upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda, upravičenci do državne štipendije, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci s pokojnino, nižjo od zagotovljene. Upravičenci iz prve skupine si bodo računalnike lahko izposodili za dve leti, z možnostjo podaljšanja, iz naslednjih skupin pa za pet let.

Po avgustovski ujmi je vlada z interventnim zakonom predvidela, da bo računalnike zagotovila tudi občinam, ki so prijavile v poplavah uničeno opremo. Za ta namen so kupili 3.000 računalnikov, a očitno brez prave ocene, kolikšno bo dejansko zanimanje zanje. Razdelili so jih namreč zgolj 39. Preostali naj bi bili po “planu B” ministrstva za digitalno preobrazbo namenjeni šolam, toda tudi za to pravne podlage še ni.

Doslej kupljeni računalniki nimajo niti funkcionalnega operacijskega sistema niti protivirusnega programa. Ministrica Stojmenova Duh je v oddaji 24ur Zvečer v torek dejala, da je v zakonu jasno določeno, da bo operacijski sistem zagotovil zunanji izvajalec, ki ga bo na osnovi javnega naročila izbral javni štipendijski sklad.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ta postopek bo po besedah nekaterih naših sogovornikov le še dodatno odmaknil začetek razdeljevanja računalnikov. Zmotila jih je tudi zamisel MDP, da bi moral zunanji izvajalec nuditi uporabniško podporo na domu za več tisoč ljudi, ki si bodo računalnike izposodili, in to po vsej Sloveniji. Tako podjetje bo izjemno težko najti, so prepričani.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so že večkrat poudarili, da zagovarjajo brezplačne odprtokodne informacijske sisteme. Uporabnikom s posebnimi potrebami pa bodo računalnike ustrezno prilagodili.

Računalniško opremo bo razdeljeval JŠRIPS prek mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme (poimenovali so ga MIRO) oziroma nekakšnega računalniškega sklada. Poleg kupljenih računalnikov bodo za izposojo v skladu na voljo tudi odsluženi računalniki državnih organov in lokalnih skupnosti, ki jih bo treba prilagoditi za nov namen.

Nabavo 13.000 računalnikov sta pod drobnogled vzela računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije. V opozicijski stranki SDS so projekt ocenili kot šlamastiko in fiasko. Ministrico Stojmenovo Duh so obtožili, da svoje delo opravlja nevestno, neodgovorno, netransparentno in nesmotrno ter zoper njo napovedali interpelacijo. Ob tem so še dodali, da bi bila zgodba najlažje končana tako, da bi “ministrica sama odstopila ali bi jo k odstopu pozval oziroma jo razrešil predsednik vlade”.

Toda Stojmenova Duh očitno ne namerava zapustiti ministrskega položaja. Kot je poudarila, se obravnave interpelacije v državnem zboru veseli, saj da bo lahko predstavila vsa dejstva o po njenih navedbah uspešnem delu ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje