Ministrica Bratušek: Vsi nenujni infrastrukturni projekti bodo ustavljeni

Slovenija 06. Avg 202316:05 20 komentarjev
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek/TWITTER

Zaradi katastrofalnih poplav, ki so zajele Slovenijo in povzročile ogromno škode na infrastrukturi, so se pristojni odločili, da se vsi nenujni infrastrukturni projekti do nadaljnjega ustavijo. Kot je sporočila ministrica Alenka Bratušek, bodo vso gradbeno mehanizacijo in inženirske ekipe usmerili na področja, kjer morajo v tem trenutku najprej zagotoviti prevoznost infrastrukture. V ponedeljek načrtujejo sestanek z večjimi gradbenimi podjetji v Sloveniji.

V Sloveniji so razmere zaradi katastrofalnih poplav še naprej kritične. Povsem uničene so nekatere ceste in druga prometna infrastruktura, deroča voda je poleg objektov odnesla tudi številne mostove po državi. Kot je že pred dnevi opozoril predsednik vlade Robert Golob, bo škoda po vremenski ujmi rekordna in bo najverjetneje povzročila največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije.

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo, Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), Darsa, Slovenskih železnic in Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) so na današnjem kriznem sestanku sklenili, da se prioritete na področju državne infrastrukture po naravnih nesrečah, ki so prizadele državo, bistveno spreminjajo. Prva prioriteta je prevoznost do vseh krajev v Sloveniji.

“Zato je bilo dogovorjeno, da se bodo vsi nenujni projekti ustavili,” je sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Kot je še dodala ministrica, morajo tisti, ki so bili na sestanku, v roku sedmih dni pripraviti seznam teh projektov zato, da bodo vso gradbeno mehanizacijo in inženirske ekipe usmerili na področja, kjer morajo v tem trenutku najprej zagotoviti prevoznost infrastrukture in potem začeti z odpravljanjem posledic ujme.

V ponedeljek se bodo sestali z vsemi koncesionarji in ostalimi večjimi gradbenimi podjetji glede prioritetne obravnave sanacije škode po neurju.

Prava obsežnost škode po poplavah bo sicer znana v prihodnje, ko bo stekla tudi sanacija prizadetih območij. Premier Golob je dejal, da je po trenutnih ocenah škoda verjetno že presegla 500 milijonov evrov. Vlada je zato v soboto na seji potrdila, da bo Evropski komisiji posredovala vlogo za pomoč iz solidarnostnega sklada EU, ki državam članicam v primerih naravnih nesreč zagotavlja nepovratna sredstva. Del teh sredstev bo Slovenija najverjetneje namenila za sanacijo cestne infrastrukture.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje