“Prijatelji, kolegi, preživite. Nihče nikoli ni v tem poklicu tvegal več”

Slovenija 26. Feb 202415:34 0 komentarjev

Novinarstvo postaja vedno bolj nevaren poklic, zlasti v Gazi, kjer novinarji za poročanje javnosti o dogajanju na terenu plačujejo grozljivo ceno. Takšne smrtonosne žetve med novinarji doslej še ni bilo, v nobeni krizi, v nobeni drugi vojni. V podporo kolegom so se danes zbrali novinarji po vsem svetu, tudi v Ljubljani.

Po podatkih, ki jih zbira mednarodni Odbor za zaščito novinarjev (CPJ), je v Gazi v zadnjih štirih mesecih umrlo 88 novinarjev in njihovih medijskih sodelavcev, med njimi 83 Palestincev, dva Izraelca in trije Libanonci. Še štirje so pogrešani, 25 je bilo ranjenih, 25 jih je bilo aretiranih.

26. februar so novinarske organizacije označile za mednarodni dan podpore palestinskim novinarjem. V spomin pobitim in podporo kolegom, ki na vojnih območjih opravljajo svoj poklic, so se danes zbrali v številnih mestih po svetu.

Predstavniki slovenskega sindikata in društva novinarjev so na Prešernovem trgu v Ljubljani prebrali imena ubitih novinarjev in se jim posvetili z minuto molka. “V vojni najprej nastrada resnica. Z vsakim od njih je odšel pomemben glas, ki svetovni javnosti sporoča, kaj se dogaja na terenu. Kaj se dogaja s civilnim prebivalstvom. Z ljudmi. Z imeni in priimki. To je genocid. Genocid resnice. Genocid novinarstva,” je dejal predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek.

“Resnica in z njo novinarji, ki jo prinašajo, so prve žrtve vsake vojne,” je povedal dolgoletni zunanjepolitični novinar Branko Soban. “V Gazi umre po sedem novinarjev na teden. Takšne smrtonosne žetve med novinarji doslej še ni bilo, v nobeni krizi, v nobeni drugi vojni.” Povedal je, da bila v Gazi ubita tudi 27-letna novinarka in avtorica podkastov Ayat Khadoura. V svojem zadnjem videu je objavila, da je izraelska vojska udarila s prepovedanim belim fosforjem. “Morda je to moj zadnji video,” je dejala na koncu.

“Imela je prav. Kmalu zatem je umrla v zračnem napadu na njen dom,” je spomnil Soban. “Palestinski novinarji so v bistvu edini verodostojni vir novic o krvavi drami, ki jo zdaj preživlja Gaza. Tujih in izraelskih novinarjev tam praktično ni. Če se komu le uspe prebiti tja, je to pod okriljem izraelske vojske, ki prispevke potem pregleda in cenzurira, tako da gre v tem primeru v bistvu zgolj za propagando. Zato izraelske oblasti počnejo vse, da bi ustavile in diskreditirale delo palestinskih kolegov,” je opozoril.

Nedavno je izraelska vlada obtožila fotografa New York Timesa Yousefa Masouda sodelovanja s Hamasom ter pritiskala na ameriške oblasti in odbor za nagrade Georgea Polka, naj prekličejo novinarsko priznanje, ki ga je Masoud dobil za svoje fotografije iz Gaze. Uredništvo New York Timesa je ostro protestiralo proti obtožbam in jih zavrnilo kot neresnične in nezaslišane.

Podobno so bili številni novinarji zaradi svojega dela zaprti. “Izraelska vojska in vojna vlada sta že v preteklosti palestinske novinarje obtoževali, da so pripadniki militantnih skupin ali teroristi. Mnogi med njimi so pristali v zaporih brez obtožnic. Izraelska vlada ni nikoli dokazal teh obtožb proti nobenemu izmed novinarjev,” je povedala novinarka Helena Milinković. “Namerni poboji novinarjev in drugih medijskih delavcev so po mednarodnem pravu vojni zločin. Izraelska vojska z namernimi uboji medijskih delavcev, ki med svojim delom nosijo oznake ‘PRESS’, tako na avtomobilih kot na svojih telesih, ubija tudi resnico. Še nikoli doslej novinarji v nobenem konfliktu niso plačali take grozljive cene kot novinarji v Gazi in na okupiranih območjih, na Zahodnem bregu,” je poudarila.

novinarji, shod za Palestino
Foto: Egon Parteli, N1

6. decembra je bil v Gazi ubit pisatelj, profesor in novinar Refaat Alareer. “Če moram umreti, morate vi živeti, da boste pripovedovali mojo zgodbo,” je zapisal pred smrtjo.

V zadnjih 20 letih je bilo v svetu ubitih skoraj 2000 novinarjev. V veliki večini primerov morilci in njihovi naročniki niso bili kaznovani.

“V novinarstvu velja staro pravilo, da ko novinar postane zgodba, se novinarstvo konča. V primeru kolegov in prijateljev v Gazi niti slučajno ni tako. Nihče nikoli in nikdar v tem poklicu ni tvegal več, ni trpel bolj in svojega dela ni opravljal bolje. Prijatelji, kolegi, preživite. Hvala vam v imenu vseh,” je povedal novinar Boštjan Videmšek, ki je poročal iz številnih vojnih območij, tudi iz Gaze.

Izjave s shoda si oglejte v spodnjem videu, prebiranje imen ubitih novinarjev pa v videu na vrhu članka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!