Ministrica Fajon potrdila, da sta pridržana tuja državljana ruska obveščevalca

Slovenija 31. Jan 202320:16 4 komentarji
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes za RTV Slovenija potrdila, da sta tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja, pripadnika ruske obveščevalne službe. Ruskega veleposlanika še vedno ni povabila na zagovor.

“Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe,” je danes za RTV Slovenija dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je tudi ponovila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj še ni povabila na zagovor na zunanje ministrstvo.

Naknadno pa so z ministrstva za zunanje in evropske zadeve za N1 sporočili, da sta bila na ozemlju Slovenije aretirana dva tuja državljana, ki sta osumljena delovanja za tujo obveščevalno službo. Osumljena sta kaznivega dejanja vohunstva in je bila proti njima uvedena pravnomočna kazenska preiskava, so še dodali. Na vprašanje, ali bo imelo to kakšne diplomatske posledice, pa so na ministrstvu odgovorili, da bodo rezultati preiskave “določili naslednje korake in morebitne diplomatske aktivnosti oziroma ustrezne ukrepe”.

Preberite še: Informacije N1: ruska vohuna delala za SVR, je z njima sodeloval tudi Slovenec?

Na tožilstvu so v ponedeljek potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi pa jima do osem let zapora.

Medtem ko sta vohuna v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Preberite še: Strokovnjak o odkritju vohunov: To je tudi opozorilo tujim obveščevalnim službam

Moški in ženska osumljena vohunjenja naj bi bila sicer v partnerski zvezi, imata dva otoka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch.

Preberite še: Sosedje prijetih ruskih vohunov: “Vsi smo bili presenečeni”

Kot smo v ponedeljek že poročali, naj bi 38-letna argentinska državljana, zakonca iz Buenos Airesa, delala ali za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali za zunanjo obveščevalno službo SVR – slednje naj bi bilo bolj verjetno – v Sloveniji pa sta odprla dve podjetji. Zdaj sta v priporu, za mladoletna otroka pa je po besedah naših virov poskrbljeno. Z ruskima vohunoma naj bi sodeloval tudi slovenski državljan, ki pa ga po informacijah N1 niso priprli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje