Ministrice ob 8. marcu: “Premislimo o šopku pravic, ki si jih ženska zasluži”

Slovenija 08. Mar 202415:44 0 komentarjev
rdeči nageljni
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Ob današnjem dnevu žena so pomen boja za pravice žensk izpostavile tudi ministrice slovenske vlade. Med drugim so opozorile, da so ženske v javnosti še vedno pogosto objektificirane in slabše plačane od moških, zapostavljenost žensk pa zavira družbeni napredek. Napovedale so boj za enakopravnost tudi v prihodnje.

Ob mednarodnem dnevu žensk so se nanje spomnile tudi ministrice slovenske vlade.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob mednarodnemu dnevu žensk izpostavila, da bi moral biti današnji dan opomnik za vse, da pravice, solidarnost in enakost niso samoumevne, ampak se je treba zanje boriti vsak dan in stremeti k enakosti za vse.

“Mednarodni dan žena simbolizira boj za enakopravnost in spoštovanje pravic žensk. To je dan mobilizacije in aktivacije v boju za boljši svet, dan boja, ki še traja in danes ni nič manj pomemben kot nekoč,” je zapisala ministrica.

Poudarila je, da so ženske v javnosti še vedno objektificirane. Ocenjuje, da je poročanje o nasilju nad ženskami pogosto pristransko, ženske na delovnih mestih nimajo vedno enake obravnave, v domačem okolju pa se dogaja vse preveč zlorab in nasilja. Opozorila je, da številne ženske in dekleta živijo v strahu za svojo fizično, socialno ali ekonomsko varnost.

Na ministrstvu se te problematike po njenem mnenju zavedajo in jo naslavljajo s sistemskimi ukrepi in ozaveščanjem. “Zagotoviti moramo enake možnosti na vseh področjih življenja in slaviti dosežke žensk,” je prepričana Vrečko.

Asta Vrečko, ministrica za kulturo
Asta Vrečko, ministrica za kulturo (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Stojmenova Duh: Nepravično ravnanje

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v poslanici opozorila, da polovica prebivalstva ne more polno razviti svojega potenciala, ker so pravice žensk in deklet zapostavljene. To nepravično ravnanje po njenem prepričanju povzroča škodo vsem, ne samo predstavnicam ženskega spola, in zavira družbeni napredek.

“Čeprav je diskriminacija glede na spol po naši ustavi prepovedana, so ženske za enako delo približno za četrtino slabše plačane kot moški, opravimo pa približno tri krat več ur neplačanega dela v gospodinjstvu kot moški,” je zapisala.

V zadnjih desetletjih je bilo po njenih besedah veliko pozitivnih premikov k zagotavljanju enakih pravic za ženske. A pri Združenih narodih so nedavno izračunali, da bomo s takim tempom potrebovali še približno 300 let za odpravo otroških porok, 286 let za odpravo diskriminatornih zakonov do žensk, 140 let za zagotovitev enakopravne zastopanosti žensk na vodilnih položajih v podjetjih in 47 let za enakopravno zastopanost žensk v nacionalnih parlamentih.

“Boj za spremembe, se pravi za priznanje položaja in pravic žensk, je pot do bolj pravičnega in urejenega sveta. Ženske in dekleta nedvomno imamo moč, da ga uresničimo. Pri tem upravičeno računamo na podporo pametnih in odgovornih moških,” je zapisala Stojmenova Duh.

Zahvalila se je vsem ženskam, ki so se in se še danes borijo za enakopravnost in enakost spolov. Ne pozabimo, da močne ženske pomenijo močne skupnosti. “In medtem, ko razmišljamo o tem, kateri je pravi šopek rož, ki bi ga danes podarili ženski, premislimo še o šopku pravic, ki si jih zasluži,” je še dodala ministrica.

Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so 8. marec označili kot dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, ki so vidni tudi v sektorju kmetijstva oziroma na podeželju. Ministrica Mateja Čalušić je ob naštela številne poklice, ki jih ženske opravljajo na področju kmetijstva, gozdarstva in agrožilvilstva, ter zapisala, da se nanje lahko zanese in od njih uči.

“Ste strokovne in izjemne,” je poudarila in jim ob današnjem prazniku čestitala.

Mateja Čalušić
Kmetijska ministrica Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Katič: Kljub določbam smo od enakosti v praksi zelo daleč

Ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki je tudi predsednica Ženskega foruma SD, pa je na novinarski konferenci SD v Ljubljani opozorila na uveljavljanje enakosti v praksi. “Kljub zakonom in določilom smo od dejanske enakosti v praksi zelo daleč. Slovenija je med državami, kjer se to stanje slabša, predvsem kar se tiče plačne vrzeli,” je dejala.

Vnovič je napovedala aktivnosti za čimprejšnji prenos direktive o preprečevanju nasilja v družini in nad ženskami ter o kibernetskem kriminalu. “Ženske se želi utišati in nam s takšnimi in drugačnimi grožnjami onemogočiti nastopanje v politiki, nastopanje kot vodje nevladnih organizacijah in drugih odgovornih delovnih mestih,” je opozorila Katič. Napovedala je boj za pravice žensk tudi v prihodnje.

Andreja Katič, zaslišanje, DZ, pravosodna ministrica
Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Da boj žensk za pravice še traja, je opomnil tudi predsednik SD Ljubljana in državni sekretar na kohezijskem ministrstvu Marko Koprivc. “Doseči moramo absolutno popolno pariteto na vseh nivojih odločanja, tako v gospodarstvu, politiki in ostalih družbenih sferah. Le družba enakopravnosti je lahko uspešna in prijetna za bivanje,” je dejal.

Na novinarski konferenci SD so predstavili tudi poslansko pobudo SD za uveljavitev t. i. zadrge oziroma enakopravne razporeditve žensk in moških na listah za volitve v Evropski parlament, ki bi veljala na volitvah čez pet let. “Hkrati pa vse ostale odprte demokratične in vključujoče politične opcije pozivamo, da se nam pridružijo in pri svojih kandidatnih listah upoštevajo sistem zadrge,” je že pred letošnjimi evropskimi volitvami pozval vodja štaba SD za evropske volitve Jernej Štromajer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!