Ministrstvo ob napovedi stavke na upravnih enotah: Delamo vse, da stavke ne bo

Slovenija 26. Jan 202415:31 8 komentarjev

Zaposleni na več upravnih enotah po državi so za zadnje tri dni januarja napovedali stavko. Na ministrstvu za javno upravo njihovo odločitev obžalujejo in upajo, da stavke vseeno ne bo. Čeprav je vladna stran s sindikati upravnih enot že večkrat sedla za pogajalsko mizo, pa dogovora niso dosegli. Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da bi večino zahtev zaposlenih lahko rešili v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, kar pa za sindikate ni sprejemljivo. V začetku tedna so na ministrstvu tudi dejali, da stavka upravnih enot ne bo plačana.

Več kot 40 upravnih enot po državi je napovedalo stavko, ki bo potekla od 29. januarja do 31. januarja. Zaposleni na upravnih enotah po besedah Frančiška Verka,  predsednika Sindikata državnih organov Slovenije, zahtevajo, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih.

Vladna stran je sindikatu predlagala, da bi z reševanjem problemov na upravnih enotah počakali in jih reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, vendar je sindikat ta predlog zavrnil.

Ob ponudbi za kadrovsko pomoč najbolj obremenjeni ljubljanski upravni enoti z dodatnimi petimi ljudmi pa Verk opozarja na veliko število nerešenih upravnih postopkov. Na ljubljanski upravni enoti jih po njegovih navedbah stoji 14.000. Ob tem je opozoril, da zaradi zamud, denimo pri reševanju gradbenih zadev, nastaja tudi gospodarska škoda.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo (MJU) Jure Trbič je na današnji novinarski konferenci dejal, da je napovedana stavka upravnih enot nepotrebna, na ministrstvu jo obžalujejo. Poudaril je, da se na ministrstvu za javno upravo zavedajo dolgoletnih in kompleksnih izzivov, s katerimi se upravne enote kot pomemben družbeni podsistem soočajo. Izpostavil je težave upravnih zadev na področju obravnave tujcev, kadrovske izzive, starajoče se družbe in razmeroma nizko ovrednotena delovna mesta.

“Napovedano stavko obžalujemo, ker jo razumemo kot skrajni ukrep boja za delavske pravice. Razumemo, da želijo zaposleni tudi na tak način opozoriti na vse težave. Stavka je ustavna pravica zaposlenih, vendar verjamemo, da je treba te težave reševati s konstruktivnim dialogom, korak za korakom in s skupnim ciljem celovite prenove plačnega sistema,” je dejal Trbič.

MJU po Trbičevih besedah dela vse, kar lahko, da do napovedane stavke ne bo, saj so storitve upravnih enot ključne za ljudi in za gospodarstvo. Če pa stavka vendarle bo, pa je državni sekretar na MJU prebivalce prosil za razumevanje.

Kot je dejal, so pogajanja s sindikati upravnih enot potekala tudi ta teden. “Skupaj iščemo rešitve in upam, da jih bomo tudi našli,” je še dodal.

Upravna enota Ljubljana, stavka
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar prav tako meni, da bi lahko kakršen koli parcialni dogovor bistveno onemogočil čimprejšnji dogovor o celoviti prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, ki v svojih izhodiščih in ciljih vlade zasleduje prav težave, na katere upravičeno opozarjajo zaposleni na upravnih enotah, to je problem najslabše plačanih javnih uslužbencev.

“Vse te zahteve se bodo obravnavale v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema. Že ta teden so potekala centralna pogajanja, v najkrajšem času se bodo nadaljevala pogajanja tudi po stebrih. Uslužbenci upravnih enot in upravne enote so uvrščeni v steber javne uprave in prepričan sem, da bomo v okviru stebra javne uprave odprave nesorazmerij ustrezno naslovili tudi vprašanja plač zaposlenih na upravnih enotah,” je dejal.

Na katerih upravnih enotah bodo stavkali?

Stavkali bodo na več upravnih enotah. Stavko so napovedali že na upravnih enotah Krško, Radovljica, Celje, Maribor, Velenje, Logatec, Bled, Mozirje, Slovenska Bistrica, Žalec, Vransko, Sevnica, Metlika, Kranj, Grosuplje, Gornja Radgona, Murska Sobota, Novo mesto, Krško, Kočevje, Domžale, Radovljica, Cerknica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje