Ministrstvo predlaga spremembe pri številki emša

Slovenija 21. Nov 202321:18 12 komentarjev
Srdjan Živulovič/Bobo

V javni razpravi je predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva, ki uvaja nekatere spremembe pri identifikacijski številki emša. To so uvedli leta 1976, sestavlja jo trinajst številk, osma in deveta številka pa predstavljata šifro registra. Po navedbah ministrstva si s predlogom novele prizadevajo za nemoteno določanje osebne identifikacijske številke emša. Zaradi že določenega večjega števila emša znotraj šifre registra 50 po navedbah ministrstva ni več mogoče zagotoviti novih emšev na posamezni datum.

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva ter ga posredovalo v javno razpravo.

Pripombe na osnutek, ki bi v osebni identifikacijski številki emša omogočil uporabo vseh obstoječih šifer registra, in sicer od 50 do 59, je mogoče podati do 4. decembra.

Med poglavitnimi rešitvami predlagatelji navajajo, da se v osebni identifikacijski številki emša pri navedbi šifre registra omogoči uporaba vseh obstoječih šifer registra, ki so bile ob določitvi osebne identifikacijske številke rezervirane za Republiko Slovenijo. Do sedaj je namreč RS uporabljala zgolj šifro 50, od že prej predvidenih šifer 50 do 59.

Emšo, ki je bil uveden leta 1976, sicer sestavlja trinajst številk, osma in deveta številka pa predstavljata šifro registra. Po navedbah ministrstva si s predlogom novele prizadevajo za nemoteno določanje osebne identifikacijske številke emša. Zaradi že določenega večjega števila emša, znotraj šifre registra 50 po navedbah ministrstva ni več mogoče zagotoviti novih emšev na posamezni datum.

Določitev emša je sicer bistvena za vodenje in vzdrževanje zbirk podatkov o prebivalstvu, povezovanju podatkov v teh zbirkah ter racionalizaciji dela državnih organov in drugih uporabnikov, ki imajo zakonsko podlago za uporabo emša, so navedli.

Uredba o načinu določanja osebne identifikacijske številke se uskladi s tem zakonom v enem mesecu od uveljavitve zakona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje