Mladoletnika huje poškodoval pirotehnični izdelek, ki mu je eksplodiral v roki

Slovenija 13. Dec 202210:24 > 14:31 1 komentar
petarda, pirotehnika
Simbolična fotografija (Vir: PROFIMEDIA)

V Logatcu je v ponedeljek mlajši osebi v roki eksplodiral pirotehnični izdelek in jo huje poškodoval, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Življenje osebe ni ogroženo, policisti pa opozarjajo na nevarnosti uporabe pirotehnike. Uporaba pirotehnike, katere glavni učinek je pok, je sicer dovoljena le od 26. decembra do prvega januarja.

V ponedeljek poškodovano osebo so po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana oskrbeli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V Sloveniji so lani ugotovili 104 kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. 30 kršitev so obravnavali v Ljubljani.

V državi so leta 2021 obravnavali tudi sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, v dveh odrasli. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali. Pri odraslih osebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila namreč amputacija prstov. V drugem primeru pa je šlo za lažje poškodbe, so navedli ljubljanski policisti.

Kot so dodali, so lani obravnavali tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari zaradi pirotehničnih izdelkov. V Sloveniji so zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Policisti ob tem opozarjajo, da je v Sloveniji pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno prvega januarja. Poudarjajo pa tudi, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so na prodaj, pa morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Mladoletnim osebam posameznih kategorij pirotehničnih izdelkov ni dovoljeno prodajati. Prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, kamor sodijo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice in iskrice, ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let. Druga kategorija, kamor spadajo rakete in rimske sveče, ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Izdelkov kategorije P1, T1 in baterij ter kombinacij tretje kategorije do 1.000 gramov neto mase eksplozivnih snovi in fontan tretje kategorije do 750 gramov neto mase eksplozivnih snovi pa ni dovoljeno prodajati osebam, mlajšim od 18 let, so izpostavili policisti.

Obenem so prepovedane predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Zaradi kršitev določil pa lahko posamezniku policisti izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov.

Opozorila tudi s strani medicinske stroke

V Urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor sicer po letu 2019 beležijo manj poškodb zaradi uporabe pirotehnike, ne glede na to pa so poškodbe zelo hude.

Najpogosteje gre za hude poškodbe rok in prstov, zelo pogosto so potrebne amputacije, tako kot je bilo v primeru 8-letnega dečka, ki mu je 1. januarja letos pirotehnično sredstvo razneslo v desni roki. Ta je bila tako hudo poškodovana, da je bila potrebna amputacija v predelu zapestja, je opozorila Jerneja Vidmar z oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opeklin na UKC Maribor.

“Lahko si predstavljate, kako travmatična je ta poškodba za otroka, družino, za celo njihovo skupnost,” je dejala. Deček je ob dogodku utrpel tudi poškodbo oči, a ta na srečo ni bila tako huda, da bi puščala trajne posledice. Ob njem je bil poškodovan tudi njegov leto starejši brat, ki je utrpel manjše opraskanine.

Izpostavila je zahtevnost zdravljenja. Pogosto gre za mikrokirurške operacije, pri katerih kirurgi poskušajo rešiti nepoškodovano tkivo, kolikor se da. Tudi rehabilitacija je praviloma dolgotrajna, posledice pa doživljenjske, je še opozorila Vidmar in pojasnila, da je omenjeni deček še vedno v procesu rehabilitacije, ki se bo še nadaljevala.

Da bi bili prazniki čim bolj varni, si prizadevajo tudi mariborski policisti, žal pa se vsako leto srečujejo tudi s kršitvami in poškodbami na tem področju. Najhuje je, da so prisotne tudi pri otrocih, je izpostavil samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave (PU) Maribor Boris Lukežič.

V lanskem prazničnem času pred novim letom so mariborski policisti obravnavali 24 kršitev, od tega je bilo deset mladoletnih oseb, skupaj pa so zasegli okoli 3300 pirotehničnih sredstev.

Letos so od začetka decembra obravnavali sedem mladoletnih oseb v starosti okoli 16 let, ki so jim zasegli okoli 230 pirotehničnih sredstev. Gre za zasege na črnem trgu, je povedal Lukežič. Ob tem je pozval starše, da naj bodo zgled in da lahko z opozarjanjem otrok najbolj pripomorejo k preprečevanju negativnih posledic uporabe pirotehničnih sredstev.

Ob tem so vsi govorniki pozvali ljudi, da če že uporabljajo pirotehniko, naj jo uporabljajo v skladu z navodili in na varen način, tako da ne ogrožajo ne sebe ne drugih. “Samo tako bodo prazniki lepi. Vemo, da tovrstne poškodbe lahko bistveno vplivajo na kvaliteto življenja,” je opozoril namestnik predstojnika Urgentnega centra UKC Maribor Andrej Hohnec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje