MNZ zavrača vse očitke dobavitelja: Pogodbo smo izpolnjevali korektno in vestno

Slovenija 25. Okt 202217:57 0 komentarjev
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Na ministrstvu za notranje zadeve so zavrnili obtožbe podjetja Maxi Bau, ki pravi, da jih je ministrstvo z odstopom od pogodbe za postavitev in dobavo ograje na meji s Hrvaško oškodovalo za vsaj 1,8 milijona evrov. "Ves čas pogodbenega razmerja smo korektno in vestno izpolnjevali pogodbo o dobavi in postavitvi začasnih tehničnih ovir na južni meji," so na ministrstvu zapisali v odzivu.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) zavrača očitke slovenskega podjetja Maxi Bau, ki pravi, da krši pogodbo o postavitvi panelne ograje na meji s Hrvaško. V podjetju pravijo, da je ministrstvo njih in podizvajalca na ta način oškodovalo za 1,8 milijona evrov. “Ves čas pogodbenega razmerja smo korektno in vestno izpolnjevali pogodbo o dobavi in postavitvi začasnih tehničnih ovir na južni meji,” so zapisali v odzivu.

Kot smo poročali, naj bi Maxi Bau in njegov srbski podizvajalec LEGI SGS v dogovoru s prejšnjo vlado izdelala 50 kilometrov panelne ograje in je 37 kilometrov že postavila na meji s Hrvaško, junija letos pa je nova vlada projekt ustavila.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, je bila vrednost oddanega javnega naročila za dobavo in postavitev ograje okvirno 5,37 milijona evrov z vključenim DDV ter z možnostjo povečanja za največ 30 odstotkov za obdobje od sklenitve pogodbe do 10. novembra 2022. “Pogodba zelo jasno določa, da ministrstvo ni obvezano porabiti celotne okvirne vrednosti sredstev, ampak le toliko, kolikor je zaporednih naročil,” so dodali.

Zato na ministrstvu trdijo, da so poravnali vse račune za naročen, vgrajen in prevzet material, podjetje Maxi Bau pa da je v osmih mesecih od sklenitve pogodbe dobilo izplačanih okoli 3,9 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Vlada Roberta Goloba je na svoji tretji seji dorekla, da ministrstva za notranje in zunanje zadeve ter obrambo do konca junija pripravijo načrt za odstranitev ograje na meji s Hrvaško, zato na notranjem ministrstvu niso več naročali materiala po navedeni pogodbi, kar je po njihovih navedbah povsem skladno s pogodbenimi določili. “Do podjetja Maxi Bau imamo še terjatev v višini 273.772 evrov, ki pa jo bomo preko državnega odvetništva tudi ustrezno izterjali,” so zagotovili na ministrstvu.

Na očitke dobavitelja ograje, da je zaradi prenehanja izdajanja novih naročil nastala gospodarska škoda, na ministrstvu odgovarjajo, da podjetje nastanka škode ni “niti dokazalo niti izkazalo ali podkrepilo z dejstvi in dokazi, kot bi to moralo.” Do sedaj pa niso seznanjeni, da bi Maxi Bau na državno odvetništvo vložil kakršenkoli zahtevek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!