Dobavitelji ograje: Notranje ministrstvo nas je oškodovalo za 1,8 milijona evrov

Slovenija 25. Okt 202211:42
tatjana bobnar
N1/Uroš Kokol

V podjetju Maxi Bau trdijo, da notranje ministrstvo brez pravne podlage zavrača njihov zahtevek za povračilo škode – najmanj 1,8 milijona evrov. Maxi Bau in njegov srbski podizvajalec naj bi dogovoru s prejšnjo vlado izdelala 50 kilometrov panelne ograje in je 37 kilometrov že postavila na meji s Hrvaško, junija letos pa je nova vlada projekt ustavila. Na ministrstvu za notranje očitke podjetja Maxi Bau odločno zavračajo.

Predstavniki slovenskega podjetja Maxi Bau so sporočili, da vlada krši pogodbo o postavitvi panelne ograje na meji s Hrvaško. “Zaradi kršitve pogodbenih določil in seznanitve z namero o prekinitvi pogodbe je družba Maxi Bau s podizvajalcem LEGI SGS oškodovana za najmanj 1,8 milijona evrov,” so zapisali.

Z ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar, so danes popoldne odgovorili, da očitke predstavnikov podjetja Maxi Bau odločno zavračajo. “Ves čas pogodbenega razmerja smo korektno in vestno izpolnjevali pogodbo o dobavi in postavitvi začasnih tehničnih ovir na južni meji Republike Slovenije,” so zapisali.

Pogodba za 5,4 milijona evrov

Maxi Bau je po uspehu na javnem razpisu septembra lani s takratnim generalnim direktorjem policije Antonom Olajem podpisal pogodbo o dobavi in postavitvi tehničnih ovir na slovenski južni meji. V pogodbi je bila določena okvirna vrednost 5,37 milijona evrov z vključenim davkom na dodano vrednost, policija pa ni bila zavezana, da naroči blago in storitve v celotni vrednosti. Določeno je samo, da policija podjetju sproti pisno naroča lokacije postavitve ograje in okvirne dolžine ograje na posameznih lokacijah. “V razpisni dokumentaciji je bilo jasno zapisano, da se bo v letu 2021 postavila polovica ograje, v letu 2022 pa druga polovica ter da so sredstva v proračunu zagotovljena za celotnih 50 kilometrov ograje,” so danes sporočili iz podjetja Maxi Bau. 

Tako je srbski podizvajalec LEGI SGS 50 kilometrov ograje že izdelal, 37 kilometrov pa so tudi že postavili, trdijo v podjetju Maxi Bau. Ministrstvo za notranje zadeve, pod njegovo okrilje sodi policija, je namreč prosilo, da se dela končajo čim prej, so dejali v podjetju. Poudarili so še, da te ograje ne morejo prodati na prostem trgu, saj ima posebno višino in druge posebne tehnične zahteve.

8. junija, teden dni po zamenjavi vlade in vodstva policije, so v podjetju od vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava prejeli obvestilo, da policija nima več potrebe po postavitvi in naročanju panelne ograje. Lindav je predlagal sporazumno razvezo pogodbe in prevzem ter plačilo že izvedenih del in pogodbenih obveznosti v skladu s pogodbo.

1,8 milijona evrov škode

V podjetju trdijo, da so poskušali izpogajati sporazumno prekinitev pogodbe, vendar policija oziroma vlada v plačilo škode ne privolita, čeprav za to nimata pravne podlage. Škoda zaradi že naročenega blaga in izgubljenega dobička po njihovem znaša 1,8 milijona evrov.

Na ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da Maxi Bau gospodarske škode ni niti dokazal niti izkazal niti podkrepil z dejstvi in dokazi. Po njihovih navedbah je policija od sklenitve pogodbe do 30. maja plačala že 3,93 milijona evrov. Večino od tega očitno srbskemu podjetju LEGI SGS, saj pogodba določa, da naročnik podizvajalce plačuje neposredno. Maxi Bau je po podatkih aplikacije ERAR od ministrstva prejel 58.000 evrov.

Policija je do pogodbenega partnerja Maxi Bau poravnala vse račune za naročen, vgrajen in prevzet material, kot je to tudi določeno s pogodbo,” so zapisali. Kot dodajajo, ima policija terjatev do Maxi Bau v višini 273.772 evrov, ki jo namerava izterjati prek državnega odvetništva. 

Kot je razvidno iz dopisa, ki ga je danes medijem poslal Maxi Bau, je Lindav julija letos podjetju sporočil, da bo izvedel prevzem in plačal obveznosti, ko bo podjetje računu priložilo geodetsko izmero del. V podjetju pa navajajo, da jih je notranje ministrstvo napotilo na državno odvetništvo, kar naj bi pomenilo, da morajo počakati tri mesece na njegov odgovor, preden lahko vložijo tožbo.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so Maxi Bau na državno odvetništvo napotili, ker se s podjetjem ni bilo mogoče sporazumno dogovoriti. “Do tega trenutka nismo seznanjeni, da bi bil na državno odvetništvo s strani podjetja Maxi Bau vložen kakršenkoli zahtevek,” so dodali.

V podjetju še trdijo, da naj bi vlada zavajala, ko se je odločila za prekinitev postavljanja ograje. Vlada je namreč trdila, da se je tako odločila na podlagi varnostne ocene in pozivov civilne iniciative, vendar v podjetju Maxi Bau navajajo članek iz spletnega portala Moja Dolenjska, ki naj bi, kot trdijo v podjetju, s policije dobil pojasnilo, da varnostna ocena ne obstaja. Civilna iniciativa pa je bila sklicana šele 12. julija, kar je štiri dni po vladni odločitvi o odstranjevanju ograje na meji.

Na ministrstvu poudarjajo, da je varnostna ocena bila izdelana. Članek na portalu Moja Dolenjska pa po navedbah ministrstva govori o strokovni analizi za odstranitev žičnate ograje na meji s Hrvaško. Ta res ni bila izdelana, tako kot tudi ni bila izdelana analiza pred začetkom postavljanja ograje, so pojasnili na ministrstvu.

Bil pa je pred začetkom odstranjevanja ograje izdelan in na vladi potrjen dokument “načrt in dinamika odstranitve začasnih tehničnih ovir na državni meji”, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.